Την προθυμία του ομίλου Mapei να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας στην Ελλάδα, εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος Veronica Squinzi σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο ιταλικός όμιλος έχει ήδη επιταχύνει σημαντικά τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις του στην Ελλάδα: από την ίδρυσή της, το 2001, έως το 2016 η Mapei Hellas είχε πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ξεπεράστηκε σημαντικά κατά την περίοδο 2017-2023, με επενδύσεις 17 εκατομμυρίων ευρώ. Και έπεται συνέχεια, καθώς για το 2024 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο σε μηχανήματα παραγωγής προϊόντων.

Το γιατί η Mapei επενδύει τόσο στην Ελλάδα το εξήγησε η ίδια η Veronica Squinzi, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα αποτελεί για τον όμιλο μία στρατηγικής σημασίας αγορά, έχοντας εξελιχθεί σε σημαντικό κέντρο εξαγωγών για τη Mapei λόγω και της κομβικής της θέσης στον χάρτη, καθώς η Mapei εξάγει από την Ελλάδα κυρίως στην Κύπρο (52% των συνολικών εξαγωγών από τη χώρα μας) και στον Λίβανο (23%), ενώ ακολουθεί η Λιβύη (13%) και με μικρότερα ποσοστά το Ισραήλ, η Αλβανία και η Μάλτα. Η ίδια ανέφερε πως από την αρχή το κλίμα για τη Mapei ήταν πολύ θετικό στη χώρα μας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, ενώ στάθηκε στη φιλοσοφία του ομίλου στις αγορές που δραστηριοποιείται, η οποία συνοψίζεται στην προσαρμογή των προϊόντων του στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε χώρας ξεχωριστά. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είμαστε Ιταλοί στην Ιταλία, Αμερικανοί στην Αμερική και Έλληνες στην Ελλάδα». Η κ. Squinzi ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η Mapei σε κάποια εξαγορά στην Ελλάδα, και η απάντησή της ήταν «γιατί όχι;», εφόσον βρεθεί μία εταιρεία-στόχος που να ενισχύει τη θέση της στη χώρα μας.

Υπερδιπλάσιος τζίρος μέσα σε πέντε χρόνια
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Mapei Hellas, Σπύρο Παπαγιαννάκη, η ανοδική πορεία των πωλήσεων της εταιρείας θα συνεχιστεί και φέτος, με τον κύκλο εργασιών της, που το 2022 ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, να προσεγγίζει τα 35 εκατομμύρια ευρώ περίπου, επίπεδα υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2018, όταν οι πωλήσεις της Mapei Hellas ανέρχονταν στα 16 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων διαδραματίζουν οι εξαγωγές, που αποτελούν το 30% του συνολικού τζίρου της εταιρείας και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, όμως ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τα προϊόντα της και στην ελληνική αγορά, καθώς το 22% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας πραγματοποιείται στην Αττική και το 17% στην Κρήτη, ενώ ακολουθεί με μερίδιο 10% η Βόρεια Ελλάδα, όπου η Mapei σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της μελλοντικά, ενδεχομένως και με την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη, η Mapei δεν επηρεάστηκε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, όμως δεν επηρεάστηκε και από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος ο κλάδος των δομικών υλικών λόγω των ανατιμήσεων. Κι αυτό γιατί η εταιρεία συμμετέχει σε στρατηγικά έργα, τα οποία δεν σταμάτησαν να προχωρούν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build