Συνολικό ποσό επενδύσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ πραγματοποίησαν στην Ελλάδα το 2021 οι γαλλικών συμφερόντων επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για νέες κινήσεις στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο επισκέφθηκε την Ελλάδα ευρεία γαλλική αποστολή επιχειρήσεων και βιομηχανιών, η οποία είχε κύκλο συναντήσεων με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Ηρακλής, ο οποίος ανήκει στoν γαλλικών συμφερόντων όμιλο Holcim, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία σταθερή δύναμη στον τομέα της τσιμεντοβιομηχανίας. Στη διάρκεια του 2022 η Lafarge, θυγατρική του ομίλου, απέκτησε νέο λατομείο στη Μάνδρα Αττικής από τη Χάλυψ, συνεχίζοντας τις επενδύσεις της επί ελληνικού εδάφους. Το γεγονός αυτό της δίνει την δυνατότητα να έχει συμμετοχή σε μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, το μετρό και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, μέσω της δραστηριότητάς της στον τομέα των αδρανών υλικών. Για την αγορά του λατομείου εκδόθηκε ομολογιακό από την Holcim Continental Finance, ύψους 34,6 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα αποπληρωμής στην πενταετία. Μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση η Lafarge έχει την δυνατότητα διεύρυνσης των προϊόντων της στην κατηγορία των αδρανών υλικών με χρήσεις τους τομείς της παραγωγής σκυροδέματος, ασφαλτικού σκυροδέματος, τσιμέντου, ασβεστοκονίας.

Ρεκόρ δεκαετίας στις πωλήσεις σκυροδέματος
Την ίδια στιγμή, η Lafarge ευνοήθηκε σημαντικά το 2021 από την επανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Στην περίπτωση της Lafarge Beton, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του σκυροδέματος, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου προϊόντος ήταν αυξημένες κατά 5% σε σύγκριση με το 2020 και ταυτόχρονα οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Παρά την μικρή συμμετοχή των έργων υποδομής στις πωλήσεις της Lavarge, η ζήτηση από πλευράς ιδιωτικών έργων ήταν τέτοια, που απέφερε το ρεκόρ δεκαετίας. Ο μεγαλύτερος όγκος των έργων που υλοποιήθηκαν ήταν στην Αττική, ενώ τα δεδομένα θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν ο κορονοϊός δεν επηρέαζε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τουριστικών έργων στη νησιωτική Ελλάδα.

Στον αντίποδα, τα αδρανή υλικά εμφάνισαν το 2021 μειωμένες πωλήσεις κατά -5% σε όγκο, λόγω της ολοκλήρωσης ορισμένων έργων που είχαν ήδη ξεκινήσει το 2020, αλλά και λόγω του ότι κάποια προγραμματισμένα έργα για το 2021 δεν υλοποιήθηκαν. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο την κερδοφορία της δραστηριότητας στον τομέα των αδρανών υλικών, να είναι αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατά 11%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση τιμής που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Οκτώβριο του 2021 αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν περισσότερο από το αναμενόμενο»
Η Lafarge μέσα από τις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρεται και στον έντονο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, στο σύνολο του 2022. Αναφέρεται μάλιστα στο γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο. Εκτιμά ωστόσο ότι στη διάρκεια του 2022 αναμένεται σημαντική αύξηση πωλήσεων στα αδρανή υλικά και λόγω της διατήρησης του μεριδίου αγοράς σε όλα τα λατομεία, σε συνδυασμό και με την ταυτόχρονη αύξηση πωλήσεων από το λατομείο του Αράξου και την εκκίνηση κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου.

Ενίσχυση αναμένεται να λάβει και από τις πωλήσεις που προέρχονται από το λατομείο του Μεσαίου και το έργο κατασκευής της 6ης προβλήτας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Lafarge λάνσαρε τον Απρίλιο του 2021 στην Ελλάδα, την πράσινη σειρά σκυροδεμάτων ECOPact, με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα, γεγονός που δίνει ευρύτερα την ευκαιρία στον όμιλο Ηρακλή, να έχει συμμετοχή σε νέα κατασκευαστικά έργα με μειωμένο αποτύπωμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build