Στο Building Materials Forum έλαβε χώρα πάνελ με τίτλο «Δομικά υλικά και αρχιτεκτονική: Οι δυνατότητες των υλικών κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό». Στη διαφωτιστική συζήτηση συμμετείχαν η Αγγελική Αθανασιάδου και η Κατερίνα Βασιλάκου, Founding Partners & Lead Architects της AVW Architecture, ο Μάνος Γωγούλης, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός-Founding Partner της Mutiny architects, ο Εμμανουήλ Μπόγρης, Αρχιτέκτονας/BIM Expert, Γενικός Διευθυντής της EB/Architects και η Μαργαρίτα Κυανίδου, Founder της Onus Architecture Studio.
Ανάγκη αναθεώρησης του οικοδομικού κανονισμού
Σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικά τα κίνητρα του ΝΟΚ για την αύξηση των ορίων δόμησης, η κ. Αθανασιάδου δήλωσε πως «η ζημία είναι πολύ σημαντική και δημιουργεί απόλυτη αμφισβήτηση του πλαισίου που καλούμαστε να δράσουμε ως αρχιτέκτονες». Η κ. Βασιλάκου πρόσθεσε πως «ίσως ήλθε η ώρα για έναν οικοδομικό κανονισμό που να εστιάζει περισσότερο στην ποιότητα και την αρχιτεκτονική και λιγότερο στην ποσότητα».
Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται τα αρχιτεκτονικά γραφεία υπογράμμισε ο κ. Γωγούλης. «Μελέτες που έχουμε σχεδόν εκπονήσει, καλούμαστε να τις πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων, άδειες που έχουν εκδοθεί να τις αναθεωρήσουμε, ενώ υπάρχει στάση μελετητικών διαδικασιών και νέων έργων», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, όπως περιέγραψε η κ. Κυανίδου, «τα άρθρα 10 και 25 του ΝΟΚ ήταν ένας τρόπος πειθούς και ευαισθητοποίησης ιδιοκτήτων και επιχειρηματιών να στραφούν σε δόμηση φιλική προς το περιβάλλον και πλέον αυτό το κίνητρο αφαιρέθηκε». Ακόμη, ο κ. Μπόγρης παρατήρησε ότι «το κράτος οφείλει να θεσπίσει μηχανισμούς αποζημίωσης των ανθρώπων που υφίστανται τις συνέπειες των θεσμικών αστοχιών».
Στην ατζέντα η βιοκλιματική αρχιτεκτονική
«Περιμένοντας την καινούργια νομοθεσία, ας κρατήσουμε την ουσία του πνεύματος του νόμου, με συνειδητό σχεδιασμό για ενεργειακό αποτύπωμα κτιρίων», πρότεινε ο κ. Γωγούλης, ενώ η κ. Βασιλάκου σημείωσε την ανάγκη σύστασης επιτροπών από καταρτισμένους ανθρώπους, που θα αντιμετωπίζουν το θέμα της ιδιαιτερότητας κάθε οικοπέδου ως αρωγοί, όχι ως αντίπαλοι.
Σχετικά με το BIM, ο κ. Μπόγρης δήλωσε πως «έχει έρθει ως απαίτηση αλλά πάει πολύ αργά», ενώ για τα αειφόρα δομικά υλικά η κ. Κυανίδου περιέγραψε πως «απαιτούνται είτε επιδοτήσεις, είτε κίνητρα ή μείωση του κόστους των πιστοποιήσεων».
Ο κ. Γωγούλης υπογράμμισε, ότι «στην ατζέντα των αρχιτεκτόνων πρέπει να εντάσσεται η βιοκλιματική αρχιτεκτονική». Τέλος, η κ. Αθανασιάδου τόνισε, ότι «τα δομικά υλικά που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας είναι όσα έρχονται να καλύψουν μια νέα ανάγκη η έναν νέο τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους». Το Building Materials Forum διοργανώθηκε την Πέμπτη 06/03, από τον ΣΕΧΒ και την Boussias Events, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και της ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας του Υπ. Ανάπτυξης, με την τιμητική υποστήριξη των ΣΕΒ και ΠΕΔΜΕΔΕ και την υποστήριξη της πλατφόρμας SusChem. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι Bathify, Isomat και Medusoil και χορηγοί επικοινωνίας το newsletter Build και τα περιοδικά Construction και Architect της Boussias Media.