Εντός του πρώτου τριμήνου αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης του νέου γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο Βοτανικό, όπως και των έργων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή, όπως έκανε γνωστό στη χθεσινή αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Μιλώντας για το «καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας» που θα κατασκευαστεί στην υπό ανάπτυξη περιοχή του Ελαιώνα, ο δήμαρχος είπε πως οι μελέτες του γηπέδου έχουν συνταχθεί από την ΠΑΕ, έχουν παραδοθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και με βάση αυτές συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης για το γήπεδο που έχει προϋπολογισμό 115 εκατομμυρίων. Η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς έγκριση, ενώ η ίδια συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεδομένου ότι με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, έχει εξασφαλιστεί οικοδομική άδεια, ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του γηπέδου, σύμφωνα με το δήμαρχο. Το νέο γήπεδο της ΠΑΕ θα έχει έως 40.000 θέσεις, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ, 1.300 θέσεις θεατών σε σουίτα και 7 εμπορικά καταστήματα. Θυμίζουμε πως ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 έχει υπογραφεί το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Διπλή Ανάπλαση μεταξύ κυβέρνησης, δήμου Αθηναίων, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, δηλαδή τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, στις οποίες πέρασε το ακίνητο του Βοτανικού προηγούμενης ιδιοκτησίας της Διεθνής Τεχνική, της κατασκευαστικής εταιρείας του Μπάμπη Βωβού.

Στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί που σήμερα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημιουργείται ελεύθερος χώρος πρασίνου και αναψυχής 18 στρεμμάτων, αθλητικό μουσείο του ΠΑΟ, εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης και υπόγειο πάρκινγκ έως 700 θέσεων στάθμευσης. Στις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη περιλαμβάνεται κεντρική αρένα 3.100 θέσεων, ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με στέγαστρο 500 θέσεων, προπονητήριο αθλοπαιδιών 20 θέσεων, υπόγειο χώρο στάθμευσης 125 θέσεων, γραφεία του συλλόγου, μπουτίκ, εστιατόριο και καφέ.

Κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων 470 εκατομμυρίων στον Βοτανικό
Μέσω του έργου της Διπλής Ανάπλασης, στον Ελαιώνα θα επενδυθούν 140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, 40,8 εκατ. σε υποδομές (διανοίξεις δρόμων, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας) και 56 εκατ. ευρώ για κοινόχρηστους χώρους (χώρους πρασίνου και αναπλάσεις). Αναφορικά με την κατανομή των πόρων, 140 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, 115 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το γήπεδο στο Βοτανικό, 12 εκατ. από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, ενώ βάσει έκθεσης ανεξάρτητου εκτιμητή θα κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις 470 εκατομμυρίων για τη δημιουργία κτιρίου γραφείων, την ανάπλαση της πρώην Softex, τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων πρώην εργοστασίου Λιβάνη, τις εγκαταστάσεις κτιρίου ΑΕΠ Ελαιώνα, τη μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ και την αναδιαμόρφωση του πρώην εργοστασίου Soulis.

Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο δήμαρχος,
• από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται η ολοκλήρωση και έγκριση διμερών συμφωνιών και τεύχη δημοπράτησης για το γήπεδο και τις υποδομές,
• από τον Απρίλιο 2022 έως τον Μάρτιο 2023 ο διαγωνισμός για το γήπεδο της ΠΑΕ στον Ελαιώνα,
• από τον Απρίλιο 2022 έως τον Οκτώβριο 2022 η έγκριση οικοδομικών αδειών για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην Αλεξάνδρας,
• από τον Ιούνιο 2022 έως τον Μάρτιο 2023 ο διαγωνισμός για υποδομές,
• από τον Νοέμβριο 2022 έως τον Μάρτιο 2023 επίκειται ο διαγωνισμός για τις εγκαταστάσεις του Σωματείου,
• από τον Φεβρουάριο 2023 έως τον Ιούλιο 2024 θα δρομολογηθεί η κατασκευή του γηπέδου του Ερασιτέχνη.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build