Ο Δήμος Ωρωπού επιθυμεί να αναβαθμίσει ενεργειακά και να αυτοματοποιήσει το σύστημα ηλεκτροφωτισμού (οδοφωτισμός) των δημόσιων χώρων του, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση της ενέργειας που αυτό καταναλώνει και του συνολικού κόστους λειτουργίας του. Προκήρυξε, λοιπόν, ανοικτό, διεθνή, ηλεκτρονικό διαγωνισμό για να αναθέσει τις επεμβάσεις που απαιτούνται για τους παραπάνω σκοπούς και οι οποίες έχουν κοστολογηθεί σε 11.292.193,27 ευρώ (συν τον ΦΠΑ). Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς έχουν έως την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 και ώρα 16:00 για να υποβάλουν την προσφορά τους.
Τα προβλήματα του οδοφωτισμού του Δήμου
Οι υποδομές του οδοφωτισμού του Δήμου Ωρωπού περιλαμβάνουν 16.149 συμβατικά φωτιστικά. Συντηρούνται, όμως, οριακά, βρίσκονται στο προσδόκιμο ζωής τους και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και προδιαγραφές, έχοντας παράλληλα σημαντικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Επίσης, κρίνεται υψηλό το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνουν, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τους συνεχώς μειούμενους διαθέσιμους πόρους του Δήμου. Επιπλέον, η λειτουργία του συστήματος οδοφωτισμού δεν διέπεται από ορθολογισμό, αφού σε αρκετές περιπτώσεις η έναρξη και η λήξη της λειτουργίας δεν βασίζεται στην πραγματική ώρα Ανατολής-Δύσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται έλλειψη επαρκούς φωτισμού, εξ αιτίας του οποίου έχουν παρατηρηθεί ως και περιπτώσεις οδικών ατυχημάτων. Τέλος, ο Δήμος έχει σκοπό να συμμορφωθεί με τον εθνικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας (εκπομπές ρύπων) έως το 2030 και την ανάγκη για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του.
Πώς θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του συστήματος
Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου, λοιπόν, προγραμματίζεται να επιτευχθεί με εγκατάσταση 16.149 νέων φωτιστικών σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, τη λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης σε επίπεδο κόμβου (pillar) για κατά μέγιστο 13.649 φωτιστικά και σε επίπεδο φωτιστικού για κατ’ ελάχιστο 2.500 φωτιστικά που θα εγκατασταθούν πιλοτικά σε δρόμους του Δήμου και θα συνοδεύονται από κατ’ ελάχιστο 2.500 ασύρματους ελεγκτές και, τέλος, με τη λειτουργία συστήματος περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης (περιλαμβανομένης και της βλαβοληψίας).