Στην προκήρυξη ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι προχώρησε ο δήμος Αθηναίων, έπειτα από την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Η αναβάθμιση θα προχωρήσει με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με αμοιβή 337 χιλ. ευρώ, ο οποίος περιλαμβάνει αρχιτεκτονική, τοπογραφική, ηλεκτρομηχανολογική (συμπεριλαμβανομένης υδραυλικής μελέτης) και φυτοτεχνική μελέτη, καθώς θεωρείται «αξιόλογο τεχνικό έργο».

Πρόκειται για το σχέδιο «Agora Athens», που υλοποιείται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιστορική αγορά της πόλης σε ένα «ανοιχτό κέντρο εμπορίου», αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό και ενδυναμώνοντας την τοπική απασχόληση. Για το σχέδιο «Agora Athens», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο έχει εκπονήσει στρατηγική μελέτη για το re-branding της περιοχής (με την επικοινωνιακή υποστήριξη της ΕΑΤΑ), η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό χώρο -αναβάθμιση των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης με νέες προσόψεις, εξωτερικές πινακίδες, σκιάσεις κλπ.- όσο και στο δημόσιο χώρο -αισθητική ενοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πεζόδρομων σε Πλάκα και Μοναστηράκι- μέσα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Αλλαγές με γνώμονα τον βιοκλιματικό σχεδιασμό
Οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις στους πεζοδρόμους της αγοράς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάδειξης των ιστορικών σημείων της πόλης την σύνδεση μεταξύ τους καθώς και με άλλους πόλους έλξης ιστορικής και περιβαλλοντικής σημασίας με διαδρομές πεζών και ποδηλάτου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιασμού του ευρύτερου δημόσιου αστικού χώρου, απαιτείται η διαμόρφωση προδιαγραφών και τεχνικών λύσεων που να προβλέπουν την αύξηση του πρασίνου και φιλικών προς το περιβάλλον διαμορφώσεων, την αισθητική ενοποίηση και τη σύνδεση των δημόσιων χώρων της περιοχής, τη λειτουργική αναβάθμιση μέσω τοποθέτησης σύγχρονου αστικού εξοπλισμού σε συνδυασμό με διαδρομές περιπάτου, την ενίσχυση της προσβασιμότητας ευάλωτων ομάδων και ομάδων μειωμένης κινητικότητας και γενικότερα την ενίσχυση χρήσης εναλλακτικών του ΙΧ τρόπων πρόσβασης σε αυτές.

Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η εξεύρεση της βέλτιστης πρότασης – λύσης, από λειτουργική, αισθητική και τεχνική άποψη, προκειμένου να αναβαθμισθεί η περιοχή της ιστορικής αγοράς. Ειδικότερα, όπως απεικονίζεται και στον ακόλουθο χάρτη, η περιοχή της παρέμβασης αφορά στην οδό Πανδρόσου, από την Μητρόπολη έως την πλατεία Μοναστηρακίου, και το δίκτυο δημόσιων χώρων δυτικά της Πλατείας Μοναστηρακίου.

Το δίκτυο συγκροτείται από τις πεζοδρομημένες οδούς Ηφαίστου και Αδριανού με τις μικρότερες μεταξύ τους συνδέσεις καθώς και τις πλατείες Αβησσυνίας και Αγίου Φιλίππου. Σύμφωνα με τον δήμο, οι προτάσεις θα αξιολογηθούν με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της σύγχρονης επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build