Το ιστορικό και εμβληματικό, για τους Δωδεκανήσιους και όχι μόνο, κτίριο είχε χτισθεί και εγκαινιασθεί την δεκαετία του 1930 και λειτουργούσε ανελλιπώς έως το 2006, όταν και έκλεισε, με τα προβλήματα που, για διάφορους λόγους, έχει εμφανίσει να είναι αρκετά. Τώρα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ομόφωνα αποφάσισε σε συνεδρίασή της τη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του θεάτρου. Το έργο είναι συνολικού αρχικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.235.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται με 16,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 400 χιλ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 35 χιλ. ευρώ από τον Δήμο Ρόδου.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση συμμετείχε (μέσω τηλεδιάσκεψης) και η υπουργός Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει το έργο για το πολιτιστικό κεφάλαιο της Δωδεκανήσου και της Ελλάδας γενικότερα, γεγονός που εξάλλου δικαιολογεί και την απόφαση χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παρά τον υψηλό του προϋπολογισμό.
«Είναι ένα έργο αναπτυξιακό, το οποίο, εκτός από την πολιτιστική του διάσταση, θα τονώσει ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν της Ρόδου», συμπλήρωσε η υπουργός.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Της εξαγγελίας της χρηματοδότησης αποκατάστασης του κτιρίου προηγήθηκαν συνεννοήσεις ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ακολούθησε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου και η έγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών, της χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά την θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ επί της πληρότητας των στοιχείων του έργου και της συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε την απόφαση ένταξης.

Τι περιλαμβάνει και πού αποσκοπεί το έργο
Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής και την εκτέλεση όλων των εργασιών (οικοδομικών, ηλεκτρομηχανολογικών κλπ) για την πλήρη αποκατάσταση του Μνημείου, ώστε να είναι έτοιμο για λειτουργία ως κέντρο πολιτισμού, ανοικτό για το κοινό, με αίθουσες θεάτρου (λυρικού και πρόζας), χορού και μουσικής, αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, χώρους πολλαπλών χρήσεων, πωλητήριο και χώρο αναψυχής σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οριστικές μελέτες. Κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, με τρόπο που θα διαφυλάσσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αρχική του μορφή και αξιοποιώντας τα αυθεντικά υλικά κατασκευής. Παράλληλα, θα εκσυγχρονιστεί με τις απαραίτητες τεχνολογικές και λειτουργικές υποδομές.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build