Τους εννέα μήνες συμπληρώνει αισίως το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή που η Γ.Ε. Δημητρίου ΑΕΕ κατέθεσε το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς η σχετική αίτηση της εταιρείας συζητήθηκε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 26 Μαΐου του 2021. Την ίδια στιγμή η Δημητρίου κατάφερε με τη στήριξη του ομίλου Quest, ο οποίος έχει αναλάβει την εισαγωγή και την διάθεση των κλιματιστικών Toyotomi – αποτελούν την κυρίαρχη μάρκα της αγοράς στον τομέα των οικιακών κλιματιστικών με μερίδιο 23% -, να διατηρήσει την κυριαρχία της στον τομέα των κλιματιστικών.

Όπως ανέφερε σχετικά από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Δημητρίου, η δικαστική απόφαση επί της αίτησης εξυγίανσης αναμενόταν να εκδοθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη. «Συνήθως στην Αθήνα απαιτούνται για ανάλογες περιπτώσεις από 6 έως 8 μήνες και στην περιφέρεια από 5 έως και 6 μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε υπερβεί το σύνηθες χρονικό διάστημα».

Η επιστροφή σε τζίρο πάνω από τα 30 εκατομμύρια
Ας σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία παρά το γεγονός ότι σε μία χρονιά έντονα αρνητικών επιδόσεων όπως ήταν το 2019, όπου είχε κύκλο εργασιών μόλις 7,76 εκατ. ευρώ, κατάφερε το 2021 να ανέλθει σε τζίρο 32 εκατ. ευρώ, επιστρέφοντας ουσιαστικά σε πωλήσεις του 2017 όταν ο κύκλος εργασιών ήταν 33,68 εκατ. ευρώ και το 2016 ήταν 34,51 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε μάλιστα ότι με βάση το business plan, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, υπήρχε η εκτίμηση για επίτευξη τζίρου της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ εντός του 2022, κάτι που εν τέλει επιτεύχθηκε ένα χρόνο νωρίτερα και μάλιστα με υπέρβαση του συγκεκριμένου ποσού.
Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης από τα 48,8 εκατ. ευρώ των συνολικών υποχρεώσεων που επιβαρύνουν την Δημητρίου, θα κατέλθουν στα 16,24 εκατ. ευρώ χρέους και η εταιρεία θα περάσει σε θετικά ίδια κεφάλαια, ενώ θα διαθέτει ρευστότητα από τα έως και 20 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει ο όμιλος Quest, πλέον της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ο όμιλος Quest θα αναλάβει το 95% των μετοχών
Η συμφωνία του ομίλου Quest Συμμετοχών και της Δημητρίου προβλέπει ότι μετά την έγκριση της αίτησης εξυγίανσης θα υπάρξει συμμετοχή της Quest Συμμετοχών στην ΑΜΚ στο νέο μετοχικό κεφάλαιο. Ο όμιλος Quest θα αναλάβει το 95% των μετοχών, καλύπτοντας πλήρως την αύξηση κεφαλαίου κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί, εκτός εάν κάποιος από τους παλαιούς μετόχους θελήσει να συμμετάσχει σε αυτήν, κάτι που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να συμβεί.
Όπως προαναφέραμε, ο όμιλος Quest έχει δεσμευτεί επίσης ότι θα διαθέσει άλλα 15-20 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την Δημητρίου από δικά του κεφάλαια. Μετά το πέρας ενός τριμήνου θα υπάρξει νέα διοίκηση και όπως αναμένεται η Κεφαλαιαγορά θα δώσει την έγκριση επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build