Ένα ακόμα project της μορφής του Skyline θα επιδιώξει να υλοποιήσει στο προσεχές διάστημα η Dimand, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης προς τους αναλυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία εκτιμά ότι θα υπερδιπλασιάσει τα αποτελέσματά της το 2024 μετά την ολοκλήρωση 5 project που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με τον CEO της, Δημήτρη Ανδριόπουλο, φέτος αλλάζει πίστα σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, ολοκληρώνοντας κτίρια που θεωρούνταν αστικός μύθος ότι κάποτε θα μπορούσαν να διέλθουν τον δρόμο της ανάπλασης (π.χ. Μινιόν και Πύργος Πειραιά). Επίσης, έχει ξεκινήσει 5 έργα που σε επιφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερα εν το συνόλω τους, από αυτά που παραδίδει εντός του 2024. Φέτος παραδίδει 90.000 τετραγωνικά μέτρα και ξεκινά ακόμα 130.000 τετραγωνικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά στο οικιστικό έργο στο Μινιόν, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2025, καθότι η Dimand επιθυμούσε αρχικά να αναδείξει μέσα από το κυρίως κτίριο την περιοχή και κατόπιν να ξεκινήσει να κατασκευάζει τις κατοικίες. Όπως αναφέρθηκε από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, ήδη για τα 37 διαμερίσματα υφίσταται λίστα σοβαρών ενδιαφερομένων που ανέρχεται σε 120 άτομα.

Δυναμικό το τοπίο της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς
Αναφορικά με το τοπίο της αγοράς και σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον Chief Investment Officer του ομίλου Dimand, Νίκο Δήμτσα, στη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023 η οικιστική ανάπτυξη στην Ελλάδα εξελίσσεται δυναμικά με κατασκευές σε όλες τις περιοχές της Αθήνας από βίλες στα νότια προάστια έως πολυκατοικίες σε αστικές περιοχές.
«Τα βιοκλιματικά γραφεία παραμένουν σε υψηλή ζήτηση και τα ενοίκια έχουν αυξηθεί αρκετά.

Το prime retail συνεχίζει να έχει ζήτηση και η αγορά του τουρισμού εξακολουθεί να αποδίδει. Ένας νέος κλάδος αναδύεται και είναι το εναλλακτικό real estate που αφορά σε επενδύσεις για data centers». Να σημειωθεί, ότι το 2023 το σύνολο του ενεργητικού της Dimand ήταν 259 εκατομμύρια ευρώ, από 182,42 εκατομμύρια ευρώ το 2022, αυξημένο κατά 42%. Σημαντικό μέρος του ενεργητικού αποτελείται από κοινοπραξίες και επενδύσεις, με τις δεύτερες να ανέρχονται σε αξία στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων έχει τη μορφή του gross development value, όπου η απόδοση φαίνεται στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ από 900 εκατομμύρια ευρώ το 2022, με τα νέα έργα και την προσθήκη αξίας από την ωρίμανση των έργων ανήλθε σε περίπου 1,19 δισεκατομμύρια ευρώ στο 2023.

Το χαρτοφυλάκιο αναπτύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ολοκληρώνεται στο πρώτο εξάμηνο του 2027.
Τα 8 κυριότερα project που αποτελούν το 80% των 1,19 δισεκατομμυρίων ευρώ του προς ανάπτυξη χαρτοφυλακίου είναι τα γραφεία της PwC στην Κηφισίας, ο Πύργος Πειραιά, το Μινιόν, το Ηub 26 στη Θεσσαλονίκη, το project των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, οι πρώην εγκαταστάσεις της Balkan Export και η παλιά ζυθοποιία του Fix επίσης στη Θεσσαλονίκη καθώς και το μεικτό project 3V στο Nέο Φάληρο.
Το 2024 η εταιρεία θα κάνει exit στα 4 από τα 8 project που προαναφέρθηκαν.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το κτίριο της PwC, τον Πύργο Πειραιά, το Μινιόν και το Hub 26. Τα άλλα δύο, ήτοι το πρώην εργοστάσιο της Softex και το logistics center στις παλιές εγκαταστάσεις της Balkan Export, προορίζονται για το 2026 και τα υπόλοιπα ήτοι το πρώην εργοστάσιο του Fix και η 3V, για το 2027. Για το Skyline, η συμφωνία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023 και το closing θα υλοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Η αξία του Skyline είναι 460 εκατομμύρια ευρώ και η επένδυση της κοινοπραξίας Dimand-Premia που συμμετέχει σε αυτό θα είναι 40-65 εκατομμύρια ευρώ, με ορίζοντα exit 5-7 ετών και προϋπόθεση να εξελιχθεί η πώληση ακινήτων που δεν άπτονται του ενδιαφέροντος των επενδυτών και να υλοποιηθούν ανακατασκευές σε υφιστάμενα κτίρια προς αξιοποίηση. Όσον αφορά στα returns για τη Dimand από αυτό το project, θα είναι πάνω από 25% σε ό,τι αφορά στο IRR και πάνω από 2,5 φορές τα κεφάλαια που επενδύονται.