Στην Dimand οδεύει το κτίριο στις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου στην Αθήνα, όπου βρισκόταν το πολυκατάστημα “Μινιόν”. Η Folli Follie στην οποία ανήκει το ακίνητο ανέθεσε στη Δανός BNB Paribas την πώληση του ακινήτου μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού όπου επικράτησε, προσφέροντας ποσό άνω των 25 εκατ. ευρώ, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Το ακίνητο επιφανείας 18.240 τ.μ. συνοδεύτηκε στο παρελθόν με μεγάλο αριθμό σχεδίων αξιοποίησης, όπως η ανακατασκευή του, το 2009, με αντικείμενο τη δημιουργία πολυκαταστήματος 15.000 τ.μ. και η μετεγκατάσταση στο ακίνητο, το 2012, του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κανένα όμως από τα εγχειρήματα αυτά δεν προχώρησε, με την Dimand, ύστερα από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενδεχομένως έως το τέλος της χρονιάς, να αναλαμβάνει την οριστική ανακατασκευή του κτιρίου. Το deal προσφέρει και ισχυρή ανάσα ρευστότητας για τη Folli Follie.

Τι αναφέρει η εταιρεία

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Dimand, η απόκτηση του «Μινιόν» εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας να ανακατασκευάζει κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά τους. Τα τελευταία χρόνια, η Dimand επενδύει στην επανάχρηση κτιρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.

Η στρατηγική επιλογή της επανάχρησης κτιρίων εντάσσεται επίσης στον ευρύτερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό της εταιρείας, καθώς επιτυγχάνεται σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της αποφυγής χρήσης υλικών (σίδηρος, σκυρόδεμα) των οποίων η παραγωγή έχει υψηλή επιβάρυνση σε ρύπους (embodied carbon footprint).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτίριο θα έχει μικτή χρήση, καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα του κτιρίου θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

Η εταιρεία έμπρακτα πιστεύει, στηρίζει και επενδύει στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από την αναβάθμισή του. Υπενθυμίζεται ότι σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Prodea Investments. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός εμβληματικού κτιρίου στην απέναντι πλευρά της πλατείας Ομονοίας, εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρή ώθηση για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.

Τις επόμενες ημέρες η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σε συνεργασία με τους θεσμικούς της επενδυτές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος (φωτογραφία), δήλωσε σχετικά: «Πιστοί στο όραμά μας να αναπτύσσουμε εμβληματικά κτίρια, προχωράμε στην απόκτηση του θρυλικού κτιρίου που κάποτε ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τους περισσότερους Αθηναίους αλλά και ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα. Με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει, θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη επένδυση που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη μίας επιβαρυμένης περιοχής και θα αποτελέσει το πιο δυνατό κίνητρο για να κερδίσει πάλι η Ομόνοια την χαμένη της αίγλη. Δημιουργούμε ακόμα ένα μοντέρνο, πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο γραφειακών και εμπορικών χώρων που θα ανταποκρίνεται με το παραπάνω στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».