Case studies κτιριακών έργων και υποδομών από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν γιατί σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με μία από τις πιο πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Ηβιομηχανία των υποδομών και η ευρύτερη κατασκευαστική αγορά συχνά επηρεάζονται από ορισμένα χρόνια προβλήματα, όπως η κακή επικοινωνία μεταξύ των ομάδων, η επανεξέταση του προγραμματισμού των έργων λόγω αστοχιών σχεδιασμού, η αναποτελεσματικότητα που οδηγεί σε υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις έργων κ.λπ.

Αυτά τα ζητήματα προκύπτουν από ελλιπείς πληροφορίες για το έργο, χαοτικές ροές εργασίας , και απουσία συντονισμού σε πραγματικό χρόνο. Για την επίλυση αυτών των κοινών προκλήσεων, η Building Information Modeling (BIM) έχει αναδειχθεί ως μία από τις αποδοτικότερες λύσεις.

Μια προνοητική ψηφιακή διαδικασία
Η BIM είναι μια ψηφιακή διαδικασία που επιτρέπει τη δημιουργία, διαχείριση και κοινή χρήση λεπτομερών τρισδιάστατων μοντέλων δεδομένων σε όλο τον κύκλο ζωής του έργου.

Αντί οι συντελεστές του έργου να εργάζονται με μεμονωμένα σχέδια, συνεργάζονται με ένα ενιαίο, κοινό μοντέλο που αντικατοπτρίζει τις αλλαγές σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει τη συνεργασία σε όλες τις φάσεις από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή και τη συντήρηση.

Αυτή η ενοποίηση φέρνει ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, καθώς κάθε επαγγελματίας που συμμετέχει στο έργο μπορεί να έχει πρόσβαση και να συνεισφέρει στο ίδιο μοντέλο, μειώνοντας τα σφάλματα και τη δαπανηρή επανεπεξεργασία.

Το «κλειδί» των δεδομένων
Ο ρόλος της BIM στα σύγχρονα έργα κτιρίων και υποδομών υπερβαίνει την οπτικοποίηση, βασίζεται περισσότερο στα δεδομένα. Με την BIM, οι ομάδες έργου μπορούν να προσομοιώσουν ακολουθίες κατασκευής, να αναλύσουν τη δομική ακεραιότητα και να βελτιστοποιήσουν την κατανομή των πόρων – όλα αυτά πριν από την έναρξη της κατασκευής.

Αυτή η προνοητικότητα είναι ανεκτίμητη για πολύπλοκα έργα όπου κάθε λάθος μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και κόστος. Επιπλέον, η ικανότητα της τεχνολογίας BIM να υποστηρίζει τον αειφόρο σχεδιασμό μέσω ενεργειακής ανάλυσης και απόδοσης υλικών ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη τάση για την κατασκευή «πράσινων» κτιρίων.

Η ροή εργασιών της BIM θέτει νέα πρότυπα για την παράδοση του έργου και κάνει την εμπειρία εκτέλεσής του πιο ομαλή για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Από πολυώροφα κτίρια έως τεράστια δίκτυα υποδομής, η BIM μεταμορφώνει τον κατασκευαστικό κλάδο παρέχοντας ένα κεντρικό ευφυές μοντέλο που επαναπροσδιορίζει την εκτέλεση έργων στον σύγχρονο κόσμο.


Fehmarn-belt Tunnel
Το Fehmarn Belt Tunnel, που συνδέει τη Δανία και τη Γερμανία, είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες σήραγγες στον κόσμο. Η BIM διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του έργου, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ανησυχιών, των γεωλογικών συνθηκών και των τεχνικών πολυπλοκοτήτων.

Εφαρμογή

  • Βελτιστοποίηση σχεδίασης: Η BIM επέτρεψε τη δημιουργία ενός εικονικού τρισδιάστατου μοντέλου για τη δοκιμή διαφορετικών επιλογών σχεδίασης.
  • Συντονισμός και Συνεργασία: Το μοντέλο διευκόλυνε τη συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των ενδιαφερομένων, βελτιώνοντας την επικοινωνία και την επίλυση προβλημάτων.
  • Διαχείριση Κινδύνων: Η BIM βοήθησε στην προσομοίωση διαφορετικών σεναρίων, στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και στην ανάπτυξη στρατηγικών μετριασμού.
  • Αλληλουχία κατασκευής: Αναπτύχθηκαν λεπτομερή σχέδια αλληλουχίας κατασκευής, βελτιστοποιώντας τη σειρά των δραστηριοτήτων και
    των πόρων.

Οφέλη

  • Βελτιωμένη ακρίβεια σχεδιασμού και μειωμένος χρόνος και κόστος κατασκευής, που οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Βελτιωμένη διαχείριση κινδύνου και επίλυση προβλημάτων, όπως οι αλληλοεπικαλύψεις συστημάτων.
  • Αποτελεσματική εκτίμηση υλικών και προκατασκευή, μειώνοντας τον χρόνο κατασκευής στο εργοτάξιο.

I-4 Ultimate Improvement Project
Το I-4 Ultimate Improvement Project είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής που στοχεύει στη μετατροπή 21 μιλίων του Διαπολιτειακού Interstate 4 στην καρδιά του Ορλάντο της Φλόριντα των ΗΠΑ. Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή 15 μεγάλων κόμβων, την κατασκευή περισσότερων από 140 γεφυρών και την προσθήκη τεσσάρων λωρίδων εξπρές.

Εφαρμογή

  • Ολοκληρωμένη παράδοση έργου: Η BIM χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης παράδοσης έργου, φέρνοντας σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην αρχή του έργου για να συνεργαστούν στα στάδια σχεδιασμού και κατασκευής.
  • Ανίχνευση και επίλυση «συγκρούσεων»: Το μοντέλο BIM χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την επίλυση «συγκρούσεων» μεταξύ διαφορετικών συστημάτων, όπως βοηθητικά προγράμματα, αποχέτευση και δομικά στοιχεία πριν από την έναρξη της κατασκευής. Αυτό βοήθησε να ελαχιστοποιηθούν οι επαναλήψεις και οι καθυστερήσεις.
  • Παρακολούθηση κατασκευής: Τα μοντέλα 4D BIM χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση της προόδου της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους διαχειριστές έργων να παρακολουθούν την κατάσταση των διαφόρων στοιχείων και να κάνουν προσαρμογές όπως απαιτείται.
  • Δημόσια ενημέρωση: Το μοντέλο BIM χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη δημιουργία οπτικοποιήσεων και προσομοιώσεων που κοινοποιήθηκαν στις τοπικές κοινότητες που επηρεάζονται, για να τις κρατήσει ενήμερες για το έργο και τις επιπτώσεις του.

Οφέλη

  • Μειώθηκαν οι κατασκευαστικές καθυστερήσεις και η επανεπεξεργασία λόγω της έγκαιρης ανίχνευσης «συγκρούσεων».
  • Βελτιωμένη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών του έργου.
  • Βελτιωμένη ικανότητα παρακολούθησης και διαχείρισης της προόδου της κατασκευής.
  • Αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και υποστήριξη για το έργο.

Shanghai Tower
Ο Πύργος της Σαγκάης είναι ένας ουρανοξύστης ύψους 632 μέτρων που βρίσκεται στη Σαγκάη της Κίνας και είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Διαθέτει μια μοναδική σπειροειδή μορφή και στεγάζει γραφεία, χώρους λιανικής και ένα ξενοδοχείο.

Εφαρμογή

  • Σχεδιασμός και συντονισμός: Η BIM χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση των πολύπλοκων διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής, ενσωματώνοντας αρχιτεκτονικά, δομικά και συστήματα MEP.
  • Περιβαλλοντική Ανάλυση: Τα εργαλεία BIM όπως το Ecotect Analysis χρησιμοποιήθηκαν για περιβαλλοντικές προσομοιώσεις για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης.
  • Διαχείριση Κατασκευών: Η Autodesk Revit και η Navisworks χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση του συντονισμού.

Οφέλη

  • Βελτιωμένος συντονισμός και ανίχνευση «συγκρούσεων», ελαχιστοποιώντας τα λάθη και την εκ νέου εργασία.
  • Σημαντική εξοικονόμηση κόστους μέσω βελτιστοποιημένης χρήσης υλικών και διαδικασιών κατασκευής.

Rathbone Square
Το Rathbone Square είναι μια ανάπτυξη μικτής χρήσης (mixed use) στο West End του Λονδίνου, με διαμερίσματα κατοικιών, χώρους γραφείων και καταστήματα λιανικής. Το έργο είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός ζωντανού αστικού χώρου με μια νέα πλατεία κήπου.

Εφαρμογή

  • Οπτικοποίηση σχεδίασης: Η ψηφιακή διαδικασία BIM χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων 3D μοντέλων, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να οπτικοποιήσουν το έργο και να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την εξέλιξή του.
  • Συντονισμός και Συνεργασία: Το μοντέλο BIM διευκόλυνε τη συνεργασία μεταξύ αρχιτεκτόνων, μηχανικών και εργολάβων, διασφαλίζοντας ότι όλα τα στοιχεία σχεδιασμού ήταν πλήρως ενσωματωμένα.
  • Αλληλουχία κατασκευής: Η BIM επέτρεψε την ακριβή αλληλουχία κατασκευής, βελτιστοποιώντας τη ροή εργασίας και μειώνοντας σημαντικά τις καθυστερήσεις στη ροή των εργασιών.

Οφέλη

  • Βελτιωμένη ποιότητα σχεδιασμού και εμπλοκή των ενδιαφερομένων.
  • Βελτιωμένος συντονισμός έργων, μειώνοντας τις «συγκρούσεις» και τις καθυστερήσεις.
  • Αποτελεσματική διαχείριση κατασκευής, που οδήγησε στην έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

Hospital Nova
Το Hospital Nova στην Κεντρική Φινλανδία είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης που έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά νοσοκομεία στην Ευρώπη.

Το έργο περιελάμβανε εκτεταμένη χρήση της BIM και της εικονικής πραγματικότητας (VR) στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής.

Εφαρμογή

  • Συμμετοχή της ομάδας έργου: Τα μοντέλα BIM μετατράπηκαν σε εμπειρίες VR, επιτρέποντας τόσο στους μηχανικούς όσο και στο προσωπικό του νοσοκομείου να εξερευνήσουν το σχέδιο και να παρέχουν ανατροφοδότηση πριν ξεκινήσει η κατασκευή. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση του έργου.
  • Βελτιστοποίηση σχεδίασης: Το ενοποιημένο ψηφιακό μοντέλο BIM διευκόλυνε τη βελτιστοποίηση των κλινικών και λειτουργικών χώρων, διασφαλίζοντας ότι καλύπτουν τις ανάγκες διαφόρων ιατρικών ομάδων.
  • Διαχείριση Κατασκευών: Η BIM χρησιμοποιήθηκε για τη διαχείριση της ακολουθίας κατασκευής και τη διασφάλιση της τήρησης του χρονοδιαγράμματος του έργου.

Οφέλη

  • Ενισχυμένη ακρίβεια σχεδιασμού και λειτουργικότητα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των χρηστών.
  • Βελτιωμένη δέσμευση και ικανοποίηση των ενδιαφερομένων.
  • Αποτελεσματική διαχείριση κατασκευής, μείωση του κόστους και διασφάλιση έγκαιρης ολοκλήρωσης.

Basra Oil Company Projects
Η Basra Oil Company εφάρμοσε την BIM για τη διαχείριση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της, με στόχο τη βελτίωση της παράδοσης των έργων και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Εφαρμογή

  • Ψηφιοποίηση: Η BIM χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βελτιώνοντας τη διαχείριση δεδομένων και την προσβασιμότητα.
  • Συνεργασία: Βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ομάδων του έργου μέσω της ανταλλαγής δεδομένων και επικοινωνίας.
  • Βιωσιμότητα: Η BIM διευκόλυνε την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οφέλη

  • Βελτιωμένη παράδοση και αποτελεσματικότητα του έργου σε όλα τα στάδια, από τον σχεδιασμό ως τη λειτουργία.
  • Ενισχυμένη συνεργασία των εμπλεκομένων και διαχείριση των δεδομένων.
  • Μειωμένες εκπομπές CO2 και μετριασμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρά τη δραστηριότητα των μονάδων.

KBR Industrial Construction Project
ΗKBR ανέλαβε ένα έργο βιομηχανικής κατασκευής 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην ακτή του κόλπου του Τέξας, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία BIM 360, Navisworks και iConstruct για να βελτιώσει την προβολή, την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου.

Εφαρμογή

  • Προηγμένη διαδικασία εργασίας (AWP): Η BIM διευκόλυνε τη διαδικασία AWP, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα της κατασκευής.
  • Προγραμματισμός: Η ενοποίηση και η οπτικοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (real time) βοήθησαν στην παρακολούθηση της προόδου του έργου και στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και αστοχιών.
  • Συνεργασία: Βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ομάδων έργου μέσω κεντρικών πλατφορμών δεδομένων και επικοινωνίας.

Οφέλη

  • Αυξημένη παραγωγικότητα και ποιότητα κατασκευής.
  • Συνεχής παρακολούθηση του έργου και έγκαιρη επίλυση προβλημάτων, εξοικονομώντας χρόνο.
  • Βελτιωμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση του έργου.

Grandfather’s Bridge
Το έργο Grandfather’s Bridge στο Ελσίνκι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης της Bridge Information Modeling (BrIM), μιας εξειδικευμένης μορφής BIM για γέφυρες. Το έργο είχε ως στόχο την ολοκλήρωση της σχεδίασης και της κατασκευής αποκλειστικά και μόνο σε ψηφιακό περιβάλλον, δημιουργώντας νέες πρακτικές για τη μεταφορά δεδομένων BrIM μεταξύ των συμμετεχόντων στο έργο.

Εφαρμογή

  • Σχεδιασμός και Προγραμματισμός: Η BIM χρησιμοποιήθηκε από τη φάση υποβολής προσφορών έως την παράδοση του έργου. Το μοντέλο χρησίμευσε ως επίσημο έγγραφο για εκτίμηση κατά την υποβολή προσφορών.
  • Παρακολούθηση: Το μοντέλο βοήθησε στη δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων και στην παρακολούθηση της κατασκευής και ανέγερσης διαφόρων κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων από χάλυβα και σκυρόδεμα.
  • Κατασκευή και εγκατάσταση: Η BIM διευκόλυνε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση απαιτητικών μεταλλικών κατασκευών, διασφαλίζοντας ότι ταιριάζουν απόλυτα με προεγκατεστημένα στηρίγματα από σκυρόδεμα.
  • Προμήθεια και παράδοση: Το μοντέλο επέτρεψε την αποτελεσματική προμήθεια και την έγκαιρη παράδοση των υλικών, αποτρέποντας τις καθυστερήσεις και διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της κατασκευής.

Οφέλη

  • Υψηλή απόδοση και ποιότητα κατασκευής.
  • Βελτιωμένη συνεργασία και διαφάνεια μεταξύ των μερών του έργου.
  • Σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και πόρων με την αποφυγή λαθών και την εξασφάλιση ακριβούς παράδοσης υλικού.

Η BIM και σε μεγάλα ελληνικά έργα
Σε αντίθεση με τη διεθνή και ευρωπαϊκή κατασκευαστική αγορά, οι ελληνικές υποδομές έχουν να επιδείξουν τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν με ΒΙΜ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη της Ευρώπης, που δεν είναι άλλη από το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, από τη Lamda Development. Για τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου έργου έχουν εφαρμοστεί πολλές καινοτόμες τεχνολογίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η ΒΙΜ. Ένα τέτοιο έργο είναι ο Riviera Tower, ο πρώτος «πράσινος» οικιστικός πύργος της Μεσογείου (δεξιά εικόνα). Επίσης, η εμβληματική Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας είναι το πρώτο δημόσιο έργο στο οποίο τέθηκε ως υποχρεωτική η χρήση της ΒΙΜ στα στάδια της μελέτης και κατασκευής από τα αρχικά στάδια της προκήρυξης. Αναμφίβολα, είναι το πιο πολυσυζητημένο έργο, που το έχει αναλάβει η κοινοπραξία της Avax με την Alstom και την Ghella. Ένα ακόμη κτιριακό έργο που εντυπωσιάζει λόγω των προηγμένων και έξυπνων κατασκευαστικών τεχνοτροπιών του είναι ο Πύργος του Πειραιά. Σε αυτό το έργο, το Pila Studio σε συνεργασία με τους Eckersley o’ Challaghan ανέλαβαν τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του κτιρίου. Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος χρησιμοποίησαν ένα υβριδικό μοντέλο βασισμένο σε ΒΙΜ.