Προχωρά ένα μεγάλου κόστους αλλά και μεγάλης σημασίας έργο στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος το δημοπράτησε προκηρύσσοντας ανοικτό διαγωνισμό. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη μελέτη και κατασκευή κλειστού, βιοκλιματικού και ενεργειακά αυτόνομου κολυμβητηρίου (κολυμβητικού συγκροτήματος) στο πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» στη ΔΚ Αμπελοκήπων. Το κόστος του έργου αυτού ανέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, στο ποσό των 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η προθεσμία που ορίστηκε για την υλοποίησή του ανέρχεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Τέλος, την Τετάρτη 17/04/2024 και ώρα 15:00 θα εκπνεύσει η διορία που δόθηκε για υποβολή των προσφορών.

Επισημαίνεται, πως ο αρχικός προϋπολογισμός του project ήταν 21,2 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολειπόταν κατά 10,8 εκατ. ευρώ για την εκτέλεσή του.
Αλλά, με κοινή υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαου Παπαθανάση, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαου Ταγαρά, εγκρίθηκε το ποσό των 32 εκατ. ευρώ για το κολυμβητήριο. Με το παραπάνω ποσό, η κατασκευή του έργου μπόρεσε να πια να προχωρήσει.

Έργο υπερτοπικού χαρακτήρα και σημασίας
Το κολυμβητήριο αυτό θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη και σημαντική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στις αθλητικές υποδομές της Θεσσαλονίκης μετά από 50 ολόκληρα χρόνια. Η σημασία του, εξάλλου, θα είναι υπερτοπική, καθώς θα εξυπηρετεί, για τα αθλήματα του υγρού στίβου, τις ανάγκες όχι μόνο της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της βόρειας Ελλάδας. Θα είναι, ακόμη, το μοναδικό πλήρες και λειτουργικό κολυμβητικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης στο οποίο θα μπορούν να διεξαχθούν διεθνείς αγώνες μα και το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της πόλης με βατήρα καταδύσεων 10 μέτρων. Ας σημειωθεί, πως για την κατασκευή του υπάρχει εξασφαλισμένος χώρος χωρίς να υπάρχουν ιδιοκτησιακά προβλήματα για τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Τι θα περιλαμβάνει το κολυμβητήριο
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, το κολυμβητικό συγκρότημα θα εξυπηρετεί αθλήματα του υγρού στίβου, θα συγκροτείται, δε, από κλειστούς και ανοικτούς χώρους κολύμβησης και συγκεκριμένα από:
– κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (25×50 μ.) με κερκίδες για 1.250 περίπου θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης, του πόλο και των καταδύσεων
– κλειστή πισίνα εκμάθησης για παιδιά (10×12,50 μ.)
– ανοικτή πισίνα (25×33 μ.) με κερκίδες για περίπου 450 θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης και του πόλο.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει και όλους τους απαιτούμενους χώρους για την εξυπηρέτηση των αθλούμενων, των θεατών και των δημοσιογράφων. Σε όλους τους χώρους προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης για ΑμΕΑ.