Επεκτείνεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) με την ανέγερση δύο νέων κτιρίων, τα οποία θα ενσωματωθούν λειτουργικά στο υφιστάμενο κτιριακό του συγκρότημα και θα αποτελέσουν το Κέντρο Ερευνών Παθογόνων Παραγόντων. Ήδη προκηρύχθηκε, από την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση αυτού του έργου, το κόστος του οποίου είναι 14.508.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Η προθεσμία για την αποπεράτωση του project ορίστηκε σε 730 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Την Τρίτη 30/01/2024 και ώρα 15:00 εκπνέει η διορία κατάθεσης προσφορών.
Κτίριο Lab και Κτίριο Hub

Θα ανεγερθούν το Κτίριο Ερευνητικών Εργασιών (Lab) και το Κτίριο Γραφείων και Εκπαίδευσης (Hub), συνολικής επιφάνειας 4.845,07 τ.μ. Τα δύο κτίσματα θα κατασκευαστούν στις θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα ισάριθμα υφιστάμενα κτίρια, το κτίριο Lab στη θέση του υφιστάμενου κτιρίου 5 και το κτίριο Hub στη θέση του υφιστάμενου κτιρίου 6. Το κτίριο Lab θα περιλαμβάνει δύο υπόγεια και έξι υπέργειες στάθμες (ισόγειο, τρεις ορόφους εργαστηρίων και δύο ορόφους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων). Το κτίριο Hub θα διαθέτει ένα υπόγειο και τέσσερις υπέργειες στάθμες (ισόγειο με ημιώροφο, πατάρι αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκης και τρεις ορόφους γραφείων).

Επιπροσθέτως, στο κτιριακό συγκρότημα του ΕΙΠ προβλέπεται η σύνδεση των δύο προστιθέμενων κτιρίων με εναέρια κλειστή πεζογέφυρα-συνδετήριο διάδρομο προσώπων στο επίπεδο του δεύτερου ορόφου, όπως και η σύνδεση των δύο προστιθεμένων κτιρίων με αντίστοιχες γέφυρες και με τα δύο υφιστάμενα κτίρια 7 και 8 του κτιριακού συγκροτήματος και διαμόρφωση των σημείων των υφιστάμενων κτιρίων που θα υποδεχθούν τις γέφυρες, για τη νέα χρήση τους.

Τι θα περιλαμβάνει το κάθε κτίριο
Από εκεί και πέρα, το κτίριο Lab θα στεγάσει επιστημονικά εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας (BSL3+), εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα που θα επιτρέπουν την απομόνωση των επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων και θα διατηρούν in vitro πειραματικά μοντέλα μολυσματικών ασθενειών, καθώς και απλά επιστημονικά εργαστήρια του Κέντρου Ερευνών Παθογόνων παραγόντων του ΕΙΠ, αποστειρωτήριο και βοηθητικούς εργαστηριακούς χώρους βαρέων μηχανημάτων. Το κτίριο Hub, πρόκειται να στεγάσει χώρους γραφείων για τους επιστήμονες, αίθουσα σεμιναρίων και χώρο εστίασης-καφετέρια. Στους υπόγειους ορόφους των δύο κτιρίων θα βρίσκονται πάρκινγκ, αποθηκευτικοί χώροι και η/μ εγκαταστάσεις.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build