Στη σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η εσωτερική αγορά για τον κλάδο μαρμάρου το τελευταίο διάστημα, κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης βιομηχανίας Μαρμάρου, Χρήστος Δερμιτζάκης. Παρόλ’ αυτά μετά την επίδραση που είχε το κόστος ενέργειας η θετική αυτή εικόνα έχει αρχίσει σταδιακά να μεταβάλλεται. «Ο τομέας του μαρμάρου επηρεάζεται τόσο από την ενέργεια όσο και από τα καύσιμα, που αποτελούν δύο από τους βασικότερους παράγοντες κόστους.

Η επιβάρυνση που έχουμε δεχτεί επί του τζίρου μας τον τελευταίο ένα χρόνο, υπερβαίνει το 12%», αναφέρει σχετικά. «Αυτό που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη κύρια μονάδα μας, αυτή της Καβάλας, η οποία έχει δυναμικότητα 0,5 MW. H κίνηση αυτή υπολογίζουμε ότι θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης που δέχεται η εταιρεία από το ενεργειακό κόστος», συμπληρώνει ο κύριος Δερμιτζάκης.

Κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις
Η εταιρεία μαρμάρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία κατασκευής νέων εγκαταστάσεων στη Δράμα. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την κατασκευή νέων κτιρίων και την προσθήκη εξοπλισμού.
Η δεύτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η συνολική επένδυση για τη νέα μονάδα που δημιουργείται θα ανέλθει στα 5 εκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που κάνουμε, λόγω των παγκοσμίων εξελίξεων. Βασική μας αρχή είναι να βλέπουμε μπροστά και να συνεχίζουμε να πορευόμαστε, πραγματοποιώντας διαρκείς επενδύσεις. Επί του παρόντος, το 90% των πωλήσεών μας προέρχεται από τον εξαγωγικό τομέα.

Βλέπουμε ότι υπάρχει εξέλιξη στον κλάδο, ενώ υφίσταται διάδοχη κατάσταση στην εταιρεία», επισημαίνει ο επιχειρηματίας.
Τα βασικά είδη μαρμάρου που επεξεργάζεται και εμπορεύεται είναι το λευκό δολομιτικό μάρμαρο, το ημίλευκο μάρμαρο Καβάλας καθώς και αυτό της Θάσου, προϊόν με το οποίο έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της τα τελευταία 25 χρόνια στην αγορά. «Έχουμε λάβει μέρος σε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο.Πιο πρόσφατο από αυτά, που έχει ήδη ολοκληρωθεί είναι το Central Park Tower στην 57η λεωφόρο του Μανχάταν.

Πρόκειται για το ψηλότερο, πιο δαπανηρό και πιο ακριβό κτίριο του κόσμου. Τα μάρμαρά μας τοποθετήθηκαν κυρίως σε μπάνια του κτιρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ακίνητο έχει δημιουργήσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης με 245 εκατομμύρια δολάρια ανά διαμέρισμα», λέει ο Χρήστος Δερμιτζάκης. Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2021 η Δερμιτζάκης κινήθηκε οριακά θετικά και ανοδικά σε σχέση με το έντονα πτωτικό – λόγω πανδημίας – 2020.

Ωστόσο το 2021 κινήθηκε με πωλήσεις κατά 30% χαμηλότερες από εκείνες του 2019 όταν η εταιρεία κατέγραψε κύκλο εργασιών περί τα 5 εκατ. ευρώ. Φέτος κατά το πρώτο εξάμηνο η επιχείρηση παρουσιάζει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων με τον κύριο Δερμιτζάκη να εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από αυτά του ‘19. Αναφερόμενος στις διαμορφούμενες συνθήκες στην αγορά της Κίνας, όπου το τελευταίο διάστημα ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής εξαγωγής μαρμάρου εκεί έχει διακοπεί, στέκεται στις επιχειρήσεις που είχαν ως βασική αγορά δραστηριότητας την Κίνα.

Όπως επισημαίνει, αυτές είτε θα πρέπει να εντοπίσουν νέες δραστηριότητες, είτε να προβούν σε χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση. «Είμαστε και εμείς από τις εταιρείες που είχαμε παρουσία εκεί, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις μαρμάρου. Η Ινδία μας βοήθησε αρκετά να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αν και παρόλ’ αυτά οι επιδόσεις που μας προσέφερε ήταν περιορισμένες σε σχέση με την Κίνα. Εκτός των άλλων και οι χώρες της Αφρικής αποτέλεσαν καταφύγιο, ωστόσο καταγράφηκαν και πάλι ορισμένα προβλήματα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που εμφανίζονται στην Αίγυπτο όπου εφαρμόζονται capital controls το τελευταίο διάστημα».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build