Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εθνική εταιρεία υδρογονανθράκων της Αλγερίας SONATRACH ανανέωσαν το συμβόλαιο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), επιβεβαιώνοντας τη διαχρονικά εποικοδομητική συνεργασία τους.
Η συμφωνία για την ανανέωση του υφιστάμενου συμβολαίου προμήθειας LNG υπεγράφη διαδικτυακά από την αντιπρόεδρο της SONATRACH, αρμόδια για Δραστηριότητες Μάρκετινγκ, κα Fatiha NEFFAH και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά, στα γραφεία του ομίλου SONATRACH.
Εκτός από την παράδοση φορτίων LNG στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την προσαρμογή των όρων του υφιστάμενου μακροχρόνιου συμβολαίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας.
Μέσω αυτής της συμφωνίας, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την ιστορική τους συνεργασία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη στιγμή που το ενεργειακό τοπίο αναδιαμορφώνεται με την ανοδική τάση των τιμών και την είσοδο νέων “παικτών”.
Η εμπορική συνεργασία ανάμεσα στη SONATRACH και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεκίνησε το 2000, με την αλγερινή εταιρεία να αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG στην ελληνική αγορά. Οι παραδόσεις του Αλγερινού LNG πραγματοποιούνται στον ελληνικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων, και από εκεί προωθούνται στην ελληνική επικράτεια.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε: “Η ανανέωση του συμβολαίου προμήθειας LNG από τη SONATRACH, επισφραγίζει μια πολυετή, εποικοδομητική συνεργασία με έναν εταίρο διαχρονικά αξιόπιστο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, με προσαρμογή των όρων στα σημερινά δεδομένα, ανταποκρίνεται στον στρατηγικό στόχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας να εξασφαλίζει για τους πελάτες της επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές, «θωρακίζοντας» έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας”.