Η ενεργειακή μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν την Τρίτη 11/05 στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στη συζήτηση με τίτλο “Energy Transition” συμμετείχαν οι κ.κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Ντίνος Μπενρουμπή, Κωνσταντίνος Μαύρος και Ανδρέας Διαμαντόπουλος.

Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΕ, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ΑΠΕ και τόνισε ότι “η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πολύ γρήγορα την ατζέντα της Ε.Ε. Η ΡΑΕ προσπαθεί ούτως ώστε το ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι έτοιμο και να είναι φιλικό στις επενδύσεις επιταχύνοντας τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία”. Σε ό,τι αφορά το target model, το ενιαίο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., επισήμανε ότι είχε μια πορεία 9 ετών μέχρι να ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας ότι “δώσαμε μέσα από αυτό ένα στίγμα επιτάχυνσης της σύγκλισης της ελληνικής αγοράς, με τις ευρωπαϊκές”.

Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, General Manager Power και Gas Business Unit της Protergia (Όμιλος Μυτιληναίος), σχολίασε ότι το εγχείρημα “πάει καλά. “Μέχρι το 2020 οι στόχοι πιάστηκαν. Τα πράγματα αλλάζουν. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ασφάλεια δικαίου στην Ελλάδα”. Επίσης, γνωστοποίησε ότι “μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα προχωρήσουμε με άλλα 300 MW αιολικά τα οποία έχουμε έτοιμα σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, αν και με δυσκολίες”, ενώ για το target model δήλωσε ότι η αγορά της “επόμενης ημέρας” δεν είναι σωστά επιτηρούμενη, παρατηρώντας ότι έχει ζητηθεί από την ΡΑΕ μηχανισμός ελέγχου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι “πρωτοπόρος” σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά το target model. “Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ουσιαστική ευθυγράμμιση και το τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο” ανέφερε, προσθέτωντας ότι “αυτή τη στιγμή ο τρόπος να προχωρήσει σε όγκο η αγορά ΑΠΕ είναι μέσα από PPAs. Και οι τράπεζες είναι ήδη σε θέση να το υποστηρίζουν”.

Ο κ. Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Επικεφαλής του Ενεργειακού Τομέα του Ομίλου Κοπελούζου, γνωστοποίησε ότι “αναμένουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αμοιβή ισχύος (CRM) για τη λήψη επενδυτικής απόφασης που αφορά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μέσα στο καλοκαίρι”, προσθέτωντας ότι “έχουμε επενδυτικά σχέδια στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου, τόσο “πράσινου” όσο και “μπλε” (φυσικό αέριο)”. Αναφορικά με το target model, ο ίδιος επισήμανε ότι ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να έχει εφαρμοστεί, σχολιάζοντας ότι “όλα τα βήματα που λαμβάνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”. Τέλος, ανέφερε ότι “θα πρέπει σε μια αγορά ηλεκτρισμού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, να δημιουργηθεί και η αντίστοιχη πλατφόρμα για την αγορά του. Είναι κάτι που πρέπει να επιταχυνθεί”.