Τη μεγάλη σημασία της ασφάλειας στις κατασκευές με μεγάλο στόχο τον μηδενισμό των εργατικών ατυχημάτων τόνισε ο Πρόεδρος της «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς, μιλώντας στο Occupational Safety in Construction Conference το οποίο είχε τίτλο «Rebuilding Safety». Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην καλλιεργούμε τη κουλτούρα ασφάλειας και υγείας όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των έργων. Άλλωστε, πάντοτε τα έργα και τα μεγάλα projects ήταν και θα είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται για να τα κατασκευάσουν. Επειδή οι άνθρωποι που διοικούν και απασχολούνται στα έργα είναι αυτοί που, μέσα από εποικοδομητική συνεργασία, μπορούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο αποτέλεσμα και επειδή σε θέματα ασφάλειας τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και τίποτα να αφήνεται στην τύχη

«Θέμα επιτακτικό η ασφάλεια»
«Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος είναι στο επίκεντρο, έχοντας μάλιστα τεράστια σημασία για την οικονομία της Ελλάδας. Μεγάλα τεχνικά έργα μεγαλύτερης κλίμακας, έργα υποδομής και, γενικά, μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα είτε υλοποιούνται είτε προγραμματίζονται. Υπάρχει μία πρωτόγνωρη έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο», είπε, αρχικά, ο κ. Σαμαράς. Ακολούθως, τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια, στα τεχνικά έργα, έχει αυξηθεί η πολυπλοκότητα των εργασιών.

Κάθε έργο έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερους κινδύνους, που αυξάνονται όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα και το μέγεθος της κατασκευής. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια στις κατασκευές προκύπτει θέμα επιτακτικό στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και παράλληλα αποτελεί, μαζί με το κόστος, τον χρόνο και την ποιότητα, βασική παράμετρο αξιολόγησης της επιτυχίας ενός έργου». «Σε θέματα ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, «τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην καλλιεργούμε την κουλτούρα ασφάλειας και υγείας και να μην προστατεύουμε όλους τους ανθρώπους μας που συμμετέχουν στα κατασκευαστικά έργα, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη επικινδυνότητα των κατασκευαστικών εργασιών».

«Σε πλήρη εναρμόνιση με το “Vision Zero” της ΕΕ»
Έπειτα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «όλα αυτά συνδυάζονται απόλυτα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2021-2027, η οποία προβλέπει για πρώτη φορά το “Όραμα Μηδέν” (Vision Zero) για μηδενικούς θανάτους που σχετίζονται με την εργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, προβλέπονται πλήρης διερεύνηση των ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, προσδιορισμός και αντιμετώπιση των αιτίων αυτών των ατυχημάτων, αύξηση της ενημέρωσης περί των κινδύνων που συνδέονται με τα εργατικά ατυχήματα και ισχυροποίηση της επιβολής των υφιστάμενων κανόνων και οδηγιών».
«Health and safety by choice»

Καταλήγοντας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου έχουμε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα μέσα να επιτύχουμε ουσιαστικά το rebuilding safety. Να οικοδομήσουμε τα νέα μας εγχειρήματα έχοντας ως μότο το “health and safety by choice, not by chance”. Να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή και την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στα έργα. Με στόχο, να μηδενίσουμε τα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build