Το πώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία Building Information Modelling (ΒΙΜ) στην αρχιτεκτονική τοπίου του, υπό ανέγερση, Riviera Tower, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του εμβληματικού project του Ελληνικού, ανέλυσε ο Δημήτρης Χρηστίδης, ΒΙΜ Manager στο doxiadis+, μιλώντας στη δεύτερη εκδήλωση της σειράς ημερίδων DOMa Diaries. Το εν λόγω γραφείο ανέλαβε τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής τοπίου του κτιρίου, που θα είναι το πιο ψηλό (σ.σ. θα φθάνει σχεδόν στα 200 μέτρα) αλλά και το πρώτο «πράσινο» στην Ελλάδα, με τον κ. Χρηστίδη να αναφέρει, αρχικά: «Με αφορμή το έργο αυτό, έπρεπε να παράξουμε μία σχεδιαστική τεχνολογία που να αφορά όχι μόνο σε αυτό αλλά συνολικά στο ΒΙΜ workflow του γραφείου μας».

Πώς διαμορφώθηκε το μοντέλο ΒΙΜ για την αρχιτεκτονική τοπίου του Riviera Tower
Ακολούθως, ο κ. Χρηστίδης επεσήμανε: «Εκκινήσαμε από το default αντικείμενο φύτευσης, το οποίο όμως κρίναμε ανεπαρκές. Αρχίσαμε, έτσι, να αναπτύσσουμε ένα δικό μας αντικείμενο, που παραμετροποιεί περισσότερα γεωμετρικά στοιχεία, πιο χρήσιμα για την ΒΙΜ διαδικασία. Εισαγάγαμε, επίσης, στο μοντέλο τις δισδιάστατες αναπαραστάσεις του για τα σχέδια, κλπ, ενώ αναπτύξαμε καινούργιες σχέσεις με άλλα αντικείμενα, όπως, λ.χ., αυτή μεταξύ του αντικειμένου και του εδάφους πάνω στο οποίο καλλιεργείται. Του παρείχαμε, δε και τη δυνατότητα να αναπαρίσταται φωτορεαλιστικά». «Έτσι, λοιπόν», συνέχισε ο κ. Χρηστίδης, «δημιουργήσαμε ένα νέο αντικείμενο, αρκετά πιο σύνθετο, που μας εξυπηρετεί αρκετά καλύτερα σε σχέση με αυτό που μας παρέχουν τα δημοφιλή προγράμματα. Μας δίνει, επιπλέον, τη δυνατότητα να παράγουμε την ανίχνευση των συγκρούσεων μεταξύ των δικών μας αντικειμένων και εκείνων των υπόλοιπων μελετητών και, παράλληλα, να εισάγουμε πληροφορίες που δεν υπήρχαν προηγουμένως».

Μοντέλο και για τα σχέδια φύτευσης και για το χώμα
Το γραφείο doxiadis+ εισήγαγε μια αντίστοιχη καινοτόμα διαδικασία και στα σχέδια φύτευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χρηστίδης, στην παραδοσιακή μορφή αυτών των σχεδίων οι μείξεις των φυτεύσεων παρέχονται σαν ένα φύλλο Excel, «το οποίο δίνει βέβαια πλήρεις πληροφορίες για, π.χ., τα είδη, τις αποστάσεις και την πυκνότητα. Εμείς αυτό κληθήκαμε να το αναπαράγουμε σε ΒΙΜ, άρα έπρεπε να αξιοποιήσουμε εργαλεία, να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του προγράμματος και να δημιουργήσουμε μια γεωμετρική αναπαράσταση αυτών των χαρακτηριστικών».

Η τεχνολογία ΒΙΜ, όμως, αξιοποιήθηκε και για τη δημιουργία ενός μοντέλου για το χώμα, είπε ο κ. Χρηστίδης.
Συγκεκριμένα, διευκρίνισε: «Δημιουργήσαμε και αυτό το μοντέλο μέσα στο οποίο μπορούμε παράγουμε σχέδια, να βλέπουμε τις συγκρούσεις, να πληρούμε τις προδιαγραφές. Μας δίνεται, επιπροσθέτως, η δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια νέα οπτική στον χώρο του landscape design, όπου ναι μεν δημιουργούμε εικόνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το σκίτσο αλλά ταυτόχρονα έχουμε ένα μοντέλο που δύναται να παρουσιαστεί και μέσα σε αυτό μπορούμε να περιηγηθούμε, ώστε να έχουμε μια σχετικά καλή προσέγγιση των προθέσεών μας».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build