Από τα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα είναι ο συνολικός ενοποιημένος τζίρος που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Cosmos Aluminium με την ΕΤΕΜ για το 2023. Οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν στις 7 Απριλίου του φετινού έτους μετά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί για περίπου δύο χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία ισχυρή επιχειρηματική οντότητα, η οποία μπορεί να έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Η σύμπραξη των δύο εταιρικών σχημάτων φέρνει επί της ουσίας παραγωγική δυναμική που υπερβαίνει τους 70.000 τόνους στον τομέα της διέλασης αλουμινίου, ενώ η νέα οντότητα απασχολεί περισσότερα από 4.500 άτομα προσωπικό. Στην οντότητα που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών οι μέτοχοι της Cosmos Aluminium και η οικογένεια Καντώνια διατηρούν το 85% και το υπόλοιπο 15% ανήκει στην οικογένεια Στασινόπουλου.
Διαδοχικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια
Την ίδια στιγμή, η Cosmos προχωράει στην επέκτασή της με νέες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τη χρονιά που διανύουμε. Ήδη, όμως, ολοκληρώθηκαν δύο επενδύσεις στην που της δίνουν σημαντική ώθηση στη διέλαση σε συνδυασμό με το νέο χυτήριο που δημιουργήθηκε. Με τις επενδύσεις αυτές η επιχείρηση έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί ανακύκλωση του μετάλλου, χρησιμοποιώντας κατά τη δραστηριότητά της πράσινο ανακυκλωμένο αλουμίνιο, ενώ ταυτόχρονα δύναται να επιλέγει τα κράματα που
θα παραγγείλει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της, χωρίς να διατηρεί εξάρτηση από προμηθευτές, και μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό της κόστος.
Οι επενδύσεις αυτές ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ για το χυτήριο, ενώ η τέταρτη γραμμή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο κόστισε περίπου 13 εκατ. ευρώ. Συνολικά, κατά την τελευταία τριετία, η Cosmos Aluminium προέβη στην υλοποίηση προγράμματος επενδύσεων συμπεριλαμβανομένων νέων αποθηκών και χώρου logistics με προϋπολογισμό άνω των 45 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το 2022 η Cosmos Aluminium (προ της συγχώνευσης με την ΕΤΕΜ) κατάφερε να αυξήσει περαιτέρω το τζίρο της, με θετική επίδραση από τη μείωση των τιμών στην πρώτη ύλη. Ο κύκλος εργασιών της ήταν 201,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 157,5 εκατ. ευρώ του 2021.
Αντίστοιχα, τα κέρδη μετά από την επιβολή των φόρων ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρήση, καθώς το 2022 ανήλθαν στα 15,6 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ το 2021.
Δεν επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος οι εξελίξεις σε Ουκρανία-Μέση Ανατολή Τέλος, σε ό,τι αφορά στον κλάδο ευρύτερα, τόσο η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία όσο και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να φέρουν νέα σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας, δεν φαίνεται τελικά ότι μπορούν να επηρεάσουν δραστικά την αγορά λόγω των επαρκών αποθεμάτων που υφίστανται στις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, κάτι που φέρνει εν τέλει μείωση του κόστους ενέργειας.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build