Όσο πιο γρήγορα υλοποιηθεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, τόσο πιο γρήγορα θα γνωρίζουμε τα προβλήματα στατικότητας και σε άλλες υποδομές. Όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

«Τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των μελετών που έγιναν στις συγκεκριμένες υποδομές από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο της συντήρησής τους. Η μελέτη δεν αποδίδει ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά, όπως επισημαίνει, αξιολογεί την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν. Επί του παρόντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες για το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει, και κατόπιν διαγωνισμοί για την υλοποίηση των έργων.

Δεν είναι όμως μόνο το στέγαστρο του ΟΑΚΑ που έχει παρουσιάσει προβλήματα στατικότητας. Το 2017, κατέρρευσε τμήμα γέφυρας στο παλαιό νοσοκομείο εντός της πόλης της Καβάλας. Το 2018, κατέρρευσε μέρος του δαπέδου στο πάρκινγκ στον σταθμό ηλεκτρικού Ταύρου στην Αθήνα. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί σοβαρές ελλείψεις συντήρησης στο Καυταντζόγλειο στάδιο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την αναστολή της αδειοδότησής του. Και αυτά είναι κάποια ενδεικτικά περιστατικά…

Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε τις επιπρόσθετες επιβαρυντικές παραμέτρους της σεισμικότητας της περιοχής του ελλαδικού χώρου και τις επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα εντείνονται όλο και περισσότερο, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο επιτακτική ανάγκη είναι να θεσμοποιηθεί ο έλεγχος και η συντήρηση των τεχνικών έργων και υποδομών της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφασιστικής σημασίας είναι η έναρξη του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, οι διαδικασίες καταχωρίσεων του οποίου θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι από τις βασικότερες αλλαγές (αν όχι η βασικότερη) που πρέπει να γίνουν προκειμένου όχι μόνο να κατασκευάζουμε αλλά και να συντηρούμε τις υποδομές μας όπως πρέπει, αλλά και να γνωρίζουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος κάθε έργου.

Το κρίσιμο λοιπόν είναι να ενταχθούν χωρίς καθυστερήσεις όλοι. Και χωρίς εξαιρέσεις. Γιατί, αν ισχύει αυτό που κυκλοφόρησε ως πληροφορία, πως ορισμένοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν να μην ενταχθούν σε αυτό, σημαίνει πως κάποιοι παρά τη θέση ευθύνης τους δεν έχουν καμία συναίσθηση υπευθυνότητας. Και δεν πρέπει το κράτος να καταστεί συνυπεύθυνο (και συνένοχο) με αυτούς.