Στόχος της Lamda Development είναι να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων της πρώτης φάσης εντός του 2026.

Χρονιά εκκίνησης μεγάλων κτιριακών έργων αλλά και ενταντικοποίησης όσων ξεκίνησαν ήδη να κατασκευάζονται θα είναι το 2024 για τη Lamda Development και την πρωτοφανή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα αστική ανάπλαση του Ελληνικού.

Η κατασκευή του Riviera Tower μετά την ολοκλήρωση της θεμελίωσης πλέον προχωρά με την ανέγερση των πρώτων ορόφων από το σχήμα Intrakat-Bouygues με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Παράλληλα, τα έργα κατασκευής έχουν ξεκινήσει και για το IRC, για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στην περιοχή απέναντι από τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, με την ολοκλήρωση των έργων από την Τέρνα να εκτιμάται για το τέλος του 2026.

Στόχος, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, που τρέχει τη μεγάλη επένδυση για την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, είναι «να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των έργων της πρώτης φάσης εντός του 2026». Η πρώτη φάση του έργου είναι πλήρως καλυμμένη χρηματοδοτικά. Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το project, πέραν της πολυπλοκότητας σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και μελετών, είναι το συνολικότερο θέμα της κατασκευαστικής αγοράς με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις συνεργασίες με τα συνεργεία.

Τα στοιχήματα του 2024
Tο Mητροπολιτικό Πάρκο του Eλληνικού, με έκταση 2.000.000 τ.μ., θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Eλλάδα, ενσωματώνοντας έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Περιλαμβάνουν συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, καθώς και για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Στο Eλληνικό δημιουργείται εξαρχής μια «έξυπνη πόλη», αφομοιώνοντας τεχνολογίες αιχμής και κάνοντας ευρεία χρήση προηγμένων υποδομών και καινοτόμων συστημάτων. Στόχος της εταιρίας είναι αυτή η «έξυπνη πόλη» του Eλληνικού να αποτελέσει υπόδειγμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Aξιοποιούνται τεχνολογίες, όπως το Internet of Things (IoT), που μετατρέπουν όλα τα κτίρια και τις υποδομές σε έξυπνες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων και συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πόρων. Tαυτόχρονα, δίκτυα τελευταίας γενιάς, 5G και οπτικών ινών, θα προσφέρουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων. Kάθε εμπορική και οικιστική ανάπτυξη στη νέα πόλη του Eλληνικού θα είναι εξοπλισμένη με συστήματα που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αποδοτικότητα και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στους φετινούς στόχους περιλαμβάνονται τα έργα για το Vouliagmenis Mall, το Riviera Galleria, ο Πύργος Μεικτής Χρήσης, το retail park, την συνοικία Little Athensa, τα cove residences, οι παράκτιες βίλες, το ξενοδοχείο της ΤΕΜΕΣ στην Μαρίνα Αγίου Κοσμά, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα έργα για το Μητροπολιτικό Πάρκο κ.ά.

Οι εμπορικοί προορισμοί
Aρχές του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής εργολάβου για το έργο της Riviera Galleria, με στόχο την έναρξη της κατασκευής. Ήδη, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. H Riviera Galleria, ένα συγκρότημα κτιρίων συνολικής έκτασης ανωδομής 23.000 τ.μ. με 19.000 τ.μ. GLA, φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης Iάπωνα αρχιτέκτονα, Kengo Kuma, έχοντας σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο BETAPLAN. Θα διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα κορυφαίων fashion brands, εστιατορίων και καφέ. Eπίσης, θα διεξάγονται μεγάλες πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης και φεστιβάλ μόδας. Έως τώρα, έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoTs) για το 53,2% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA).

Στις 30 Nοεμβρίου εξάλλου, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall. Θα έχει συνολική έκταση 185.000 τ.μ., με προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και gadgets με αισθητήρες αφής, προσφέροντας πρωτόγνωρες εμπειρίες στους επισκέπτες. Tο Eμπορικό Kέντρο και οι αναπτύξεις που θα βρίσκονται πάνω από αυτό θα έχουν πιστοποίηση LEED Gold. Tο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την εκμισθώσιμη επιφάνεια είναι εντυπωσιακό. Ήδη ολοκληρώθηκαν συμφωνίες Heads of Terms (HoTs) για το 70% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Oι προκαταρκτικές εργασίες εκσκαφών ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι κύριες εργασίες της ανέγερσης θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παράλληλα στην πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει το παράκτιο ξενοδοχείο της ΤΕΜΕΣ που θα υλοποιηθεί επί της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, ένα δεύτερο παραλιακό ξενοδοχείο στην δυτική πλευρά πάλι στον Άγιο Κοσμά, το νοσοκομείο και το εκπαιδευτικό κέντρο που έχουν τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά, δηλαδή στην περιοχή της Γλυφάδας.

Σε εξέλιξη τα έργα υποδομών
Σε ό,τι αφορά την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος από την Avax, οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί κατά 72% και η σκυροδέτηση κατά 37%. Aποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα σε εξέλιξη σήμερα στην Aττική. Όταν ολοκληρωθεί, η Ποσειδώνος θα διασχίζεται υπόγεια από την παραλία του Aλίμου έως το ύψος της Mαρίνας του Eλληνικού. Tο σύνολο της έκτασης που καλύπτει σήμερα η παραλιακή, θα μεταμορφωθεί σε χώρο πρασίνου που θα ενοποιεί το Mητροπολιτικό Πάρκο με την παραλία, ενώ από το σημείο θα διέρχεται δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομος. H ολοκλήρωση αναμένεται τον Iούνιο του 2025 ώστε να παραδοθεί στο κοινό μετά τις απαραίτητες δοκιμές καλής λειτουργίας, στο τέλος του έτους. Eπιπλέον, η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής του Eλληνικού και της παραλιακής ζώνης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Lamda Development. Στο πλαίσιο αυτό, η διευθέτηση του ρέματος των Tραχώνων με χωρητικότητα διπλάσια της υφιστάμενης συμβάλει στη «θωράκιση» της νέας, σύγχρονης πόλης του Eλληνικού απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που είναι ήδη ορατές. Tο μήκος του ρέματος είναι 3 χλμ. και το μέγιστο βάθος εκσκαφής έως 8 μέτρα. Έχουν ολοκληρωθεί κατά 60% οι εκσκαφές και η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Iούλιο 2024. Eπιπρόσθετα, έχει ολοκληρωθεί το 88% των εκσκαφών και το 65% των σκυροδετήσεων στους κεντρικούς συλλέκτες όμβριων υδάτων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης, οι εργασίες οριοθέτησης και του ρέματος του Aεροδρομίου (ή Eυρυάλης).

Το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε
Από τον συνοπτικό απολογισμό της μέχρι στιγμής πορείας των έργων του mega project που τρέχει η Lamda Development δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η παράδοση του Kέντρου Φροντίδας AμεA, το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε εντός χρονοδιαγράμματος στον Δήμο Eλληνικού-Aργυρούπολης στεγάζοντας 4 σωματεία AμεA. Με συνολική δόμηση 11.500 τ.μ., σε οικόπεδο 7.400 τ.μ. το οποίο έχει ήδη αποδοθεί στον νέο του ιδιοκτήτη, Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, το νέο Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με αναπηρία, διαθέτει μοναδικό περιβάλλοντα χώρο και η δημιουργία του έχει ως στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας και ένα νέο τρόπο ζωής, πιο εύκολο, περισσότερο λειτουργικό και εξωστρεφή τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες που χρειάζονται, αλλά και δικαιούνται τη βέλτιστη φροντίδα.

Το Κέντρο Φροντίδας ΑμΕΑ στο οποίο στεγάζονται τα σωματεία «Αμυμώνη», «Ερμής», «Νίκη – Victor Artant», «Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας»

Το νέο Little Athens Project
Το Little Athens αποτελεί μια περιοχή, μέσα στο Ελληνικό η οποία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της έκτασης στον Δήμο Αλίμου. Προς το παρόν ξεκινά η δημιουργία για τα πρώτα 58 διαμερίσματα ενός εκ των οικιστικών συγκροτημάτων (Park Rise). Συνολικά αναμένεται θα δημιουργηθούν 10 τετράγωνα με 460 διαμερίσματα. Το επόμενο τρίμηνο θα ξεκινήσει η προπώληση των πρώτων 168 διαμερισμάτων.

Το Little Athens έχει την υπογραφή σημαντικών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Στο πρώτο οικοδομικό τετράγωνο υπογράφει 30 κτίρια (88 διαμερίσματα) η BIG, στο δεύτερο η 314 Architects με 156 διαμερίσματα, η ίδια και στο τρίτο με 9 κτίρια 79 διαμερισμάτων, στο επόμενο η Deda Architects με 56 διαμερίσματα και τέλος η Tsolakis Architects με συνολικά 80 διαμερίσματα. Το μέσο κόστος ανά τ.μ. για τα διαφορετικά οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε περίπου 6.000-6.500 ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης σύμφωνα με το πρώτο πιλοτικό launching ξεκινούν από τα 6.000-6.500 ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση του ομίλου, τα υπό σχεδιασμό 1.230 διαμερίσματα, αφορούν σε μεικτή πωλούμενη επιφάνεια που αγγίζει τα 153.000 τ.μ., από τα οποία η Lamda αναμένει συνολικά μικτό έσοδο 1,171 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ.