Ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών στην αγορά των χρωμάτων, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Όπως πληροφορούμαστε, η Βιβεχρώμ, η οποία είναι, κατά βάση, η εταιρεία που ανακοινώνει πρώτη τιμοκαταλόγους, ήδη άνοιξε την αγορά για φέτος ανακοινώνοντας τους νέους της τιμοκαταλόγους με ανατιμήσεις στα προϊόντα της, συνυπολογίζοντας τις ευρύτερες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά και πώς αυτές επηρεάζουν το κόστος παραγωγής της. Ακολουθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου με αντίστοιχες κινήσεις αναθεώρησης των τιμών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, το σύνολο των εταιρειών θα έχει ανακοινώσει τις νέες τιμές πριν από το Πάσχα και αυτές θα κυμαίνονται μεταξύ 5% έως και 7%.

Αυξημένα μεταφορικά, καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων
Αρκετοί είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτές τις ανατιμήσεις, καθότι η Ερυθρά Θάλασσα και οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα που επηρεάζει τα δεδομένα και στη βιομηχανία χρωμάτων με τις τιμές στα μεταφορικά να παραμένουν σταθερά υψηλές. Είναι γεγονός, ότι κατά τους τελευταίους μήνες πολλά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των Maersk και MSC δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες Χούθι.

Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την προσπάθεια των ναυτιλιακών εταιρειών να χαράξουν εναλλακτικές διαδρομές για την ασφάλεια των μελών του πληρώματος και των εμπορευματοκιβωτίων τους. Την ίδια στιγμή, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος παράδοσης (κάτι που έχουν προβλέψει όλοι οι παίκτες της χρωματοβιομηχανίας) όταν έρχονται προϊόντα από την Κίνα, γεγονός που επίσης αυξάνει το κόστος. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν αυξήσει τις τιμές στις πρώτες ύλες. Ανοδική είναι η τάση των τιμών σε πρώτες ύλες όπως είναι το στυρένιο που αποτελεί βασικό συστατικό για τη βιομηχανία χρωμάτων αλλά και στα μονομερή συνολικά. Εμφανίζονται, παράλληλα, καθυστερήσεις στις παραδόσεις, λόγω του ότι η ζήτηση στα εργοστάσια είναι υψηλή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραδώσουν εγκαίρως τις παραγγελίες που δέχονται.

Αδιάκοπη η οικοδομική δραστηριότητα και τον χειμώνα-Ανοδική η αγορά σε σχέση με το 2023.
Οι αυξήσεις τιμών αποδίδονται κατά τις ίδιες πηγές στον πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών στα εργατικά. Ο χειμώνας κινήθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικά και δεν σταμάτησαν οι οικοδομικές εργασίες. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να μην έχουν μείνει πλεονάσματα αποθεμάτων στις εταιρείες χρωμάτων.  Η ζήτηση ήταν ικανοποιητική σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, λόγω της καλοκαιρίας κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες που διεξάγονταν στις οικοδομές. Σημειώνεται, τέλος, πως η αγορά είναι θετική σε σχέση με πέρυσι και, μάλιστα, σε ορισμένες των περιπτώσεων, το ποσοστό μπορεί να είναι και διψήφιο για κάποιες εταιρείες.