Νέες προκλήσεις για τη βιομηχανία χρωμάτων φέρνει η προαναγγελία επιβολής δασμών από πλευράς Κομισιόν σε κινεζικές παραγωγικές επιχειρήσεις διοξειδίου του τιτανίου.
Η επιβολή δασμών αγγίζει έως και το 35% επί της τιμής του προϊόντος ανάλογα την επιχείρηση. Η χρονική ισχύς του καθεστώτος επιβολής δασμών από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι έως και τον Ιανουάριο του 2025, γεγονός που μπορεί να φέρει διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων εντός του φετινού καλοκαιριού. Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία αντιντάμπινγκ μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε στις 29/09/2023 από τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό Διοξειδίου του Τιτανίου.
Σε επικοινωνία μας για το θέμα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Χρωμάτων, Βερνικιών και Επιχρισμάτων, εξηγούν ότι τον Noέμβριο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διερεύνηση για την επιβολή δασμού αντιντάμπινγκ στην πρώτη ύλη διοξειδίου του τιτανίου (ΤiO2). «Το διοξείδιο του τιτανίου αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για τους κλάδους των οικοδομικών χρωμάτων και εκτυπωτικών μελανιών που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμός μας.
Είναι, επίσης, εξίσου κρίσιμη πρώτη ύλη και για τους κλάδους παραγωγής πλαστικών κι άλλες κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή σε μικρότερες ποσότητες. Στα οικοδομικά χρώματα, ειδικά, προσδίδει λευκότητα και δυνατότητα κάλυψης των επιφανειών με μικρότερη ποσότητα χρώματος, ενώ στα μελάνια παίζει ουσιαστικό ρόλο για την πιστή αποτύπωση των εικόνων και την αντοχή των εκτυπώσεων στον χρόνο».
Όπως επισημαίνουν στο Build από τον Σύνδεσμο, για τη βιομηχανία χρωμάτων αποτελεί κοινή πρακτική να εφοδιάζονται πρώτες ύλες από παραγωγούς τόσο της Ευρώπης όσο και των άλλων ηπείρων, οι μεγαλύτερες μονάδες κατευθείαν από τους παραγωγούς και οι μικρότερες από τους διανομείς. Συμπληρώνουν, ότι τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν το διοξείδιο του τιτανίου αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στον εφοδιασμό τους σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω COVID-19, γεωπολιτικών αναταραχών, κλπ.
Αυτή η εφοδιαστική στενότητα οδήγησε στη δημιουργία ενός ασταθούς περιβάλλοντος για τις τιμές του υλικού και από Ευρωπαίους παραγωγούς. Το πρόβλημα, δε, είναι οξύτερο για τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των αναφερθέντων κλάδων, όπως είναι οι ελληνικές. Ο Σύνδεσμος επικαλείται τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1617 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 06/06/2024, όπου προβλέπεται ως υποχρεωτική η καταγραφή των εισαγωγών διοξειδίου του τιτανίου που προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από την 06/06/2024 και εφεξής με την προοπτική ότι θα επιβληθεί δασμός αντιντάμπινγκ (anti-dumping duty) κατά την εισαγωγή του εν λόγω προϊόντος με αναδρομική ισχύ (από την 06/06/2024).
Η επίδραση στην εγχώρια βιομηχανία
Από πλευράς του Συνδέσμου εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι τυχόν υιοθέτηση δασμού αντιντάμπινγκ στα προϊόντα από την Κίνα είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει τις προσφερόμενες ποσότητες στην Ευρώπη και θα προκαλέσει τάσεις περαιτέρω αύξηση της τιμής του διοξειδίου του τιτανίου. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα δυσμενές για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, που είναι ήδη πιεσμένες από την τεράστια προσπάθεια τους για συγκράτηση τους κόστους των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια και κατ’ επέκταση της τιμής του τελικού προϊόντος προς την αγορά.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας δεν θα είναι σε θέση να αντισταθούν στις πληθωριστικές πιέσεις σε δομικά και άλλα υλικά που χρησιμοποιούν διοξείδιο του τιτανίου σε μεγάλες ποσότητες. Επιπρόσθετα, ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους, παραγωγούς από γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ που δεν θα θεσμοθετήσουν την επιβολή δασμών (ως μη μέλη ΕΕ)». Ο Σύνδεσμος αναφέρει, τέλος, ότι οι οποιεσδήποτε ενέργειες που θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκά παραγόμενων προϊόντων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν παράπλευρες οικονομικές για τον κλάδο συνέπειες και να μπορούν να θωρακιστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις έναντι ανταγωνιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ).