Προκλήσεις και ευκαιρίες φέρνει στη χημική βιομηχανία η στόχευση της βιωσιμότητας και της ανθρακικής ουδετερότητας τα επόμενα χρόνια, παράμετροι που αναδείχθηκαν στο Coating Forum 2023. Στο παράδειγμα που σταδιακά αποτελεί αναπτυσσόμενη τάση στον κλάδο της βιομηχανίας αναφέρθηκε ο Γιώργος Καραβασίλης, CEO της Drukfarben, όπου αρκετές βιομηχανίες χρωμάτων εισέρχονται στα δομικά υλικά και το αντίστροφο. Ο κ. Καραβασίλης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη τάση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο των οικοδομικών υλικών ευρύτερα, ενώ φέρνει στο προσκήνιο νέα προϊόντα και υπηρεσίες. «Κατηγοριοποιήσαμε τα προϊόντα μας σε 4 κατηγορίες, σε αντίθεση με παλαιότερα που υπήρχε μόνο το χρώμα.

Οι κατηγορίες αυτές είναι χρώμα, εξωτερική θερμομόνωση, επισκευαστικά-συγκολλητικά κονιάματα και υγρομόνωση», ανέφερε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του κλάδου ο Γ. Καραβασίλης στάθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις που θα συναντήσει η βιομηχανία χρωμάτων λόγω της βιωσιμότητας. «Ανάμεσά τους είναι η πράσινη μετάβαση λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αυστηροποίηση των νομοθετικών παρεμβάσεων. Στον βωμό της βιωσιμότητας έχουμε την υποχρέωση να αυξήσουμε την προστασία και τον προσδόκιμο χρόνο ζωής των υλικών». Στάθηκε και στο ότι η Ε.Ε. υπολογίζει το κόστος απανθρακοποίησης της οικονομίας στα 600 δισ. ευρώ.

Οι προκλήσεις και η υποχρέωση αναφοράς ρύπων
Από πλευράς του ο Γιάννης Καλλιάς, διευθύνων σύμβουλος της TUV Austria Hellas, στάθηκε στον ρόλο και τη σημασία των πιστοποιήσεων αλλά και στις προκλήσεις. «Είναι γεγονός ότι οι χημικές βιομηχανίες και οι βιομηχανίες οικοδομικών υλικών αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Οι βασικοί πυλώνες των προκλήσεων αυτών είναι δύο. Πρόκειται αφενός για τα θέματα της απανθρακοποίησης και της βιωσιμότητας. Είναι κάτι που έρχεται και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Από την άλλη πλευρά οι νέες αυτές παράμετροι δημιουργούν και μία νέα αγορά». «Γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχει ένας νέος κλιματικός νόμος, για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας αλλά και την υποχρέωση μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2030. Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν προβληματικό νόμο που ενσωμάτωσε όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις τον Μάιο 2022». Ο κ. Καλλιάς συμπλήρωσε ότι έως το 2025 όλες οι χημικές βιομηχανίες καλούνται να δημοσιεύσουν με βάση τον κλιματικό νόμο, την πρώτη αναφορά για τους ρύπους τους και από το 2026 και μετά είναι απαιτητή η επαλήθευση από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα.

Παραγωγή μεθανόλης μετά από κάθαρση διοξειδίου του άνθρακα
Στην προοπτική και στην υποχρέωση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη μέθοδο παραγωγής μεθανόλης με καθαρισμό του διοξειδίου του άνθρακα αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Dr Srdan Kisin, Business Director Emulsion Polymeros EMEA της Celanese. Έφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία ενός εργοστασίου της εταιρείας του, όπου όπως είπε συγκεντρώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και καθαρίζονται. «Κατόπιν, χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό για να παράγουμε μεθανόλη, με χρήση υδρογόνης και διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι παράγουμε οξικό οξύ, πολυμερές ή και άλλα πολυμερή. Πρόκειται για διαδικασία με αρνητικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα με αυτή τη διαδικασία είναι περίπου 30% συγκριτικά με τις εφαρμοζόμενες τυποποιημένες διαδικασίες παραγωγής».

Κοστίζει η βιωσιμότητα;

Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Ecoveritas, Παντελής Λεβαντής στάθηκε στο παράδειγμα του πρώτου πιστοποιημένου κατά BREEAM κτιρίου στην Ελλάδα, θίγοντας το κατά πόσο η βιωσιμότητα είναι τελικά ακριβή. Πρόκειται για οικιστικό έργο στην Αγ. Φιλοθέη Αμαρουσίου με ανωδομή περίπου 2.500 τ.μ., 24 κατοικίες με ένα υπνοδωμάτιο και 42 θέσεις στάθμευσης. «Το έργο πιστοποιήθηκε στην κατηγορία Very Good». Η πιστοποίηση BREEAM εξετάζει παραμέτρους όπως η τοποθέτηση φωτισμού LED, φωτοβολταϊκών, εξοικονόμηση νερού αλλά και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Α+. Θέλοντας ουσιαστικά να δείξει, έτσι, ότι συνολικά η επένδυση στη βιωσιμότητα είναι αυτή που προσφέρει εξοικονόμηση σε πολλούς παράγοντες κόστους ενός κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build