Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η ελληνική βιομηχανία παραγωγής θερμικών ηλιακών, όπως τόνισε στο Build ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), Χρήστος Κώνστας. Μάλιστα, ο κ. Κώνστας σχολίασε πως η χώρα μας μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει «κυρίαρχη δύναμη» στη Μεσόγειο στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων ηλιοθερμίας.
Ποιες οι πιο σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική ηλιακή θερμική αγορά;
Ως μεγαλύτερη πρόκληση θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής των επιχειρήσεών μας και τη βελτιστοποίηση του προγραμματισμού παραγωγής, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση ζήτησης που δημιουργούν τα προγράμματα επιδότησης εγκατάστασης θερμικών ηλιακών. Οι περισσότερες εταιρείες-μέλη της ΕΒΗΕ έχουν υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις και σύγχρονο παραγωγικό εξοπλισμό. Σημαντική πρόκληση αποτελεί και η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, τόσο για την παραγωγή των θερμικών ηλιακών όσο και για τις εγκαταστάσεις νέων εξειδικευμένων εφαρμογών.
Υπάρχουν καινοτομίες ή νέες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον των ηλιακών θερμικών συστημάτων στη χώρα;
Σχεδόν όλοι μας, όταν ακούμε τον όρο «θερμικά ηλιακά» ο νους μας πηγαίνει στον γνωστό ηλιακό θερμοσίφωνα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τεχνολογίες που αξιοποιούν την θερμική ηλιακή ενέργεια σε ένα πλήθος εφαρμογών που απαιτούν θερμότητα, οι οποίες εκτείνονται από τον αγροδιατροφικό τομέα και την βιομηχανία μέχρι τις κατοικίες και τα κτίρια του τριτογενούς τομέα. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, τις εφαρμογές ηλιακής ψύξης σε βιομηχανικούς χώρους, ηλιακού κλιματισμού σε κτίρια του τριτογενή τομέα, ηλιακής θέρμανσης σε βιομηχανίες τροφίμων όπου απαιτείται θερμότητα κάτω των 100 β. Κελσίου και υποβοήθησης θέρμανσης σε κατοικίες. Αυτές οι νέες τεχνολογίες δεν επηρεάζουν τόσο τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων, αλλά δημιουργούν μία ολόκληρη νέα αλυσίδα εξειδικευμένων υπηρεσιών μελέτης, κατασκευής, παρακολούθησης, συντήρησης.
Πώς προγράμματα όπως το «Αλλάζω θερμοσίφωνα» ωφελούν τον κλάδο σας;
Προφανώς, τα προγράμματα αυτά ενισχύουν τις εγκαταστάσεις θερμικών ηλιακών. Σήμερα, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών με ηλιακό θερμοσίφωνα είναι περίπου 35%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες με παρόμοιες κλιματικές συνθήκες (λ.χ. Κύπρος, Ισραήλ) αγγίζει το 90%. Η υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων θα έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση των νοικοκυριών με εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, η ΕΒΗΕ έχει προτείνει την αύξηση της χρονικής διάρκειάς τους μα και τη συνεχόμενη υλοποίησή τους σε κύκλους, με γρήγορη εξόφληση των προμηθευτών που συμμετέχουν σε αυτά.
Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε ότι τα οφέλη από τα προγράμματα ενίσχυσης εγκατάστασης θερμικών ηλιακών δεν περιορίζονται μόνο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, αλλά αποτελούν υποδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης. Από τα 93,7 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα», πάνω από 87 εκατ. παρέμειναν στη χώρα. Σχεδόν 68.000 νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα εξοικονομούν σε ετήσια βάση περίπου 480 ευρώ, χρήματα που μπορούν να διαθέσουν στην εθνική οικονομία καλύπτοντας άλλες βασικές τους ανάγκες. Τέλος, οι εγκατεστημένοι μέσω του προγράμματος ηλιακοί θερμοσίφωνες αναμένεται να αποτρέψουν την έκλυση πάνω από 98.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Ποιες οι προοπτικές του κλάδου;
Παρότι διανύουμε περίοδο ιδιαιτέρως ρευστή σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος μας