Τους τρόπους που οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, το οποίο προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες σε αστικές περιοχές, ανέλυσε, μιλώντας στο αφιέρωμα του Build σε αντλίες θερμότητας και θερμοσίφωνες, ο Χρήστος Γκέκας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝΕΕΠΙΘΕ). «Οι αντλίες θερμότητας βοηθούν στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού καθώς, επειδή έχουν υψηλότερο συντελεστή απόδοσης, απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την ίδια ποσότητα ψύξης ή θέρμανσης, μειώνοντας τη συνολική θερμική επιβάρυνση.
Επίσης, το καλοκαίρι η χρήση τους μειώνει τη ζήτηση ενέργειας αιχμής, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετη παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ακόμη, με την ενσωμάτωσή τους σε αστικά δίκτυα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης βελτιστοποιούν τη διανομή ενέργειας με μικρότερες απώλειες και μειωμένη θερμική επιβάρυνση. Τέλος, είναι εφικτό να συνδυάζονται με “πράσινες” υποδομές και να λειτουργούν αποτελεσματικά σε κτίρια με πράσινες στέγες ή κάθετους κήπους, ενισχύοντας τη μείωση των θερμοκρασιών επιφάνειας».
Αντλίες θερμότητας και βιωσιμότητα
Ο κ. Γκέκας στάθηκε και στο πώς οι αντλίες θερμότητας συμβάλλουν στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου της βιωσιμότητας στους τομείς ενέργειας και κατασκευών. «Οι αντλίες θερμότητας έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση. Με συντελεστή απόδοσης που συχνά ξεπερνά το 3 ή 4, παράγουν 3-4 kWh θερμικής ενέργειας για κάθε 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν. Ακόμη υψηλότερος είναι ο εποχιακός βαθμός απόδοσης, που είναι πιο αντιπροσωπευτικός καθώς παρέχει μία πιο ρεαλιστική ένδειξη της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας βάσει της διακύμανσης των εξωτερικών θερμοκρασιών και του τρόπου χρήσης».
Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Γκέκας, οι αντλίες θερμότητας «κάνουν χρήση ΑΠΕ, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, μειώνουν την ανάγκη για λέβητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου (και μαζί τις εκπομπές CO2), είναι συμβατές με “έξυπνα” ενεργειακά δίκτυα (και μπορούν να λειτουργούν σε ώρες χαμηλής ζήτησης ρεύματος), συνδυάζονται με ΑΠΕ και, τέλος, υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία (έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και συχνά είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά».