Στη διάρκεια της δεύτερης ημερίδας DOMa Diaries οι αρχιτεκτόνισσες Χάρις Αθανασοπούλου και Αθηνά Θεοδωροπούλου ανέλυσαν τον σχεδιασμό, από το δικό τους γραφείο, επαγγελματικού κτιρίου γραφείων και καταστημάτων επί της Λεωφόρου Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή. «Το κτίριο είναι περίπου 1.300 τ.μ. Περιλαμβάνει ένα κατάστημα σε τρεις στάθμες (υπόγειο, ισόγειο, πατάρι) και τρεις ορόφους γραφείων, οι οποίοι συμπληρώνονται από πάρκινγκ και βοηθητικούς χώρους. Αποτελεί ιδιωτική ανάθεση και εντάσσεται στο πλαίσιο των κατασκευαστικών δεσμεύσεων της εμπορικής αξιοποίησης, γεγονός που καθόρισε πολλές από τις σχεδιαστικές επιλογές μας», είπαν, αρχικά.

«Αλληλεπίδραση με το φως, διάλογος με το αστικό τοπίο»
Η σχέση του κτιρίου με την λεωφόρο Μεσογείων και τα γειτονικά κτίρια καθόρισε την κεντρική σχεδιαστική ιδέα τους, τόνισαν οι κ.κ. Αθανασοπούλου και Θεοδωροπούλου και πρόσθεσαν: «Το κτίριο διαιρέθηκε σε βάση, κορμό και στέψη, για να γίνονται διακριτές οι χρήσεις. Στη βάση, με τον πιο δημόσιο χαρακτήρα, δημιουργείται μια διάφανη ζώνη που προσδίδει στο κτίριο ανάδραση. Ο κεντρικός κορμός αποτελείται από τρεις όψεις των γραφείων με πιο ιδιωτικό χαρακτήρα και τέλος η επίστεψη ορίζεται από την πέργκολα του δώματος, που δίνει ένταση και ολοκληρώνει τον όγκο». Διευκρίνισαν, κατόπιν: «Το κτίριο χαρακτηρίζει η κατασκευή του από οπλισμένο, εμφανές σκυρόδεμα που παραμένει ανεπίχριστο με εσωτερική θερμομόνωση, αναδεικνύοντας τον φέροντα οργανισμό του κτίσματος στην όψη.

Το εμφανές μπετόν συμπληρώνεται από τοίχους με σοβά και χρώμα και από μεγάλες επιφάνειες υαλοστασίων, ώστε πάντοτε να καλύπτονται οι απαραίτητες θερμομονωτικές απαιτήσεις του κτιρίου. Ο συνδυασμός των υλικών και των χρωμάτων, που λειτουργούν αντιστικτικά, αναδεικνύουν και συγκροτούν την κατασκευαστική και λειτουργική δομή του κτιρίου. Τα υλικά, τα χρώματα, όλα μαζί δημιουργούν μια ζωντανή όψη που αντανακλά το φως και τη σκιά και συνδιαλέγεται δυναμικά με το έντονο αστικό περιβάλλον. Ένα σύνολο που αλληλεπιδρά με το φυσικό φως και δίνει διαφορετικές απεικονίσεις στο κτίριο κάθε ώρα της ημέρας. Η πρότασή μας επικεντρώθηκε στην οπτική αντίληψη της κίνησης και της ταχύτητας περισσότερο από την οπτική του διαβάτη, δεδομένου του χαρακτήρα της λεωφόρου Μεσογείων».

Οι δύο αρχιτεκτόνισσες ανέφεραν, ακόμη, διάφορες επιπλέον λεπτομέρειες του σχεδιασμού του κτιρίου.
Λόγου χάρη, το κατάστημα με το πατάρι του διαμορφώνουν ενιαίο διακριτό όγκο που προβάλλει σε σχέση με το σώμα του κτιρίου και η διαφορετική του λειτουργία τονίζεται και αναδεικνύεται. Οι όψεις του καταστήματος συγκροτούνται από τα φέροντα στοιχεία από εμφανές σκυρόδεμα που συμπληρώνονται από μεγάλα υαλοστάσια, ώστε να ενοποιείται οπτικά ο χώρος του καταστήματος με τον δημόσιο χώρο. Ακόμη, η πέργκολα από εμφανές σκυρόδεμα στο δώμα ολοκληρώνει τη σύνθεση, ενώ στην επιφάνεια της οροφής της θα τοποθετηθούν ηλιακοί συλλέκτες και φωτοβολταϊκά που θα καλύπτουν τις ανάγκες του κτιρίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build