Σε αναζήτηση εγκαταστάσεων logistics βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, η οποία αναπτύσσεται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, μετά την επάνοδο του εμπορικού σήματος στη χώρα μας υπό την εταιρεία Retail & More, συμφερόντων του επιχειρηματία, Νίκου Βαρδινογιάννη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Carrefour έχει κάνει μέχρι στιγμής κρούση σε ΑΕΕΑΠ και σε μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, προκειμένου να εντοπίσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών της.

Nα θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Carrefour που έχει επανέλθει στην Ελλάδα στη μετά Μαρινόπουλου εποχή διατηρεί συνεργασία με τη Seagull για την παροχή υπηρεσιών 3PL καθότι η δεύτερη είναι εκείνη που έχει αναλάβει την αποθήκευση και τη διανομή των προϊόντων για λογαριασμό της αναπτυσσόμενης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ωστόσο αυτή την περίοδο φαίνεται ότι επιδιώκει την «ανεξαρτητοποίησή» της σε αυτόν τον τομέα.

Το μοντέλο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ βασίζεται στη φιλοσοφία του franchise με περισσότερα από 20 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τόσο στην Αττική σε περιοχές όπως ο Πειραιάς, η Νίκαια, ο Νέος Κόσμος και το Κολωνάκι αλλά και στην περιφέρεια σε νησιά όπως η Λευκάδα. Στον ευρύτερο σχεδιασμό της είναι μάλιστα να δημιουργηθεί και ένα σημείο πώλησης με την ονομασία Flash 10/10, μία τυπολογία πλήρως αυτοματοποιημένων καταστημάτων που έχει αναπτύξει η Carrefour, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023 προκειμένου να λειτουργήσει και αυτό στην Αττική. Στον σχεδιασμό για το τρέχον και το προσεχές χρονικό διάστημα είναι να ανοίξει 20 νέα καταστήματα με τη μέθοδο του franchise, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες της σε αποθευτικούς χώρους, αναζητώντας τη λύση στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο
Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος των logistics εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός τον τελευταίο καιρό, δεδομένης της ανάγκης που υφίσταται πλέον για σύγχρονες και όσο το δυνατόν λιγότερο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές αφορά σε επένδυση από την πλευρά της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο σε εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, τις οποίες έχει μισθώσει ήδη η εταιρεία logistics, Seagull. Εκεί, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Noval πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες του Build, να δημιουργηθεί αποθήκη με πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED σε βαθμίδα Gold. Την κατασκευή έχει αναλάβει η Μπαλλιάν Τεχνική, ενώ ο φέρων οργανισμός κατασκευάζεται από την εταιρεία προκατασκευών, Ασπροκάτ.

Ιδιαίτερα δραστήρια ήταν η αγορά των logistics κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπου πρωταγωνιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG, με συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται στα 55 δισ. δολάρια. Η HIG απέκτησε το 80% του ομίλου logistics Orphee Beinoglou. Το fund είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον εγχώριο κλάδο υπηρεσιών logistics, δεδομένου ότι έχει επίσης αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στον εξειδικευμένο πάροχο υπηρεσιών logistics Makios Logistics.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build