Περισσότερες από 380 επιχειρηματικές συναντήσεις, ομιλίες και συζητήσεις για τις αειφόρες κατασκευές του μέλλοντος στο φετινό event της Boussias Events.

Περισσότερες από 380 one2one επιχειρηματικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και keynote ομιλίες από κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου των κατασκευών και της αρχιτεκτονικής, πάνελ διαλόγου, networking αλλά και experience intermedia με γευσιγνωσία κρασιού και ελιάς καθώς και golf συνέθεσαν το διήμερο Building & Construction Summit @ Costa Navarino που διοργάνωσε η Boussias Events στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2024.

Πρόκειται για μια μοναδική στην Ελλάδα πρωτοβουλία που θεσμοθετήθηκε με στόχο και όραμα να αποτελέσει το ετήσιο ραντεβού του κλάδου των κατασκευών.

40 και πλέον decision makers, μεταξύ αυτών και senior architects, διευθυντές κατασκευών, development directors, head of construction projects, υπεύθυνοι συμβάσεων και προμηθειών, CDO, CIO, property development experts και πολλοί άλλοι συνομίλησαν με πάνω από 35 κορυφαίους προμηθευτές από τον κλάδο των δομικών υλικών, συστημάτων δόμησης και εξοπλισμού σε στοχευμένες συναντήσεις.

Χρυσός χορηγός του Building & Construction Summit @ Costa Navarino ήταν η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ Δομικά Υλικά. Χορηγός η AECOM και οι εταιρείες ANICON, ARBITRAGE, GDM ASSETS και ΡΙΖΑΚΟΣ, χορηγοί στα δύο μεσημεριανά γεύματα.

Interbeton: Νέα σκυροδέματα υψηλών επιδόσεων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα
Το λανσάρισμα μίας νέας σειράς προϊόντων ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του 2ου Building and Construction Summit @ Costa Navarino 2024 ο Χριστόφορος Βούλγαρης, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Σκυροδέματος της Interbeton.

Πρόκειται για τη σειρά προϊόντων ετοίμου σκυροδέματος Velter, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη ανθεκτικότητα κατασκευών, ενώ μειώνουν έως και 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα συνήθη σκυροδέματα που διατίθενται στην Ελλάδα.

Σχεδιασμένα με βάση τις τελευταίες τεχνολογίες, τα Velter θέτουν νέα πρότυπα βιωσιμότητας και τεχνικών επιδόσεων, παρέχοντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων ιδιωτικών κατασκευών και των υποδομών και αποτελώντας ιδανική επιλογή για έργα που απαιτούν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και αυξημένη διάρκεια ζωής.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούλγαρης: «Τα προϊόντα Velter αποτελούν ένα τολμηρό άλμα προόδου σε ό,τι αφορά στη δέσμευσή μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή της πορείας του κλάδου υλικών κατασκευών προς ένα πιο βιώσιμο και καλύτερα θωρακισμένο μέλλον. Με τη νέα σειρά προϊόντων δίνουμε τη δυνατότητα σε μηχανικούς, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές και επενδυτές να διαφοροποιηθούν στον σχεδιασμό των έργων τους με βελτιωμένες επιδόσεις ανθεκτικότητας και ουσιαστική συμβολή στο μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είτε πρόκειται για μια μικρή ιδιωτική κατοικία είτε για έργα real estate».

Η διάθεση των Velter έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο στην Αττική, με στόχο να φέρει σταδιακά την πράσινη καινοτομία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η «επανάσταση» που έρχεται και ο ρόλος των τραπεζών
«Νομίζω ότι επίκειται μία επανάσταση και πιθανότατα η βιομηχανία κτιρίων και κατασκευών της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά της», ανέφερε στην ομιλία του ο Luca Bertalot, γενικός γραμματέας της European Mortgage Federation-European Covered Bond Council (EMF-ECBC).

Όπως εξήγησε, σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 120 εκατ. κτίρια κατασκευασμένα πριν από το 2001 και όλα τους πρέπει είτε να αναβαθμιστούν, είτε να γκρεμιστούν και να φτιαχτούν από την αρχή.

Πώς θα γίνει αυτό σε ένα περιβάλλον υψηλού χρέους; Μεγάλη βοήθεια μπορούν να δώσουν οι τράπεζες, όπως ανέφερε, χρηματοδοτώντας π.χ. Δήμους ή Περιφέρειες σε χώρες με υψηλό χρέος για να ανακατασκευάσουν μία γειτονιά, καλύπτοντας στη συνέχεια τη χρηματοδότηση αυτή μέσω των αγορών.

Το μήνυμα που έστειλε ο Luca Bertalot στον κατασκευαστικό κόσμο ήταν: «Η βιομηχανία σας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορούμε να δώσουμε ένα όνειρο στον κόσμο, που είναι το θεμέλιο της ειρήνης και της ευημερίας».

Η δύσκολη εξίσωση του κόστους υλικών στην Περιφέρεια
Πολλαπλάσια είναι τα προβλήματα που απασχολούν τον κατασκευαστικό κλάδο στην περιφέρεια, συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτίδης, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties.

Μίλησε συγκεκριμένα για τη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση της Grivalia Properties στους Πεταλιούς της Εύβοιας, ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ. «Έχουμε δει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στο κόστος που αναγνωρίζουμε στην Αθήνα σε σχέση με την περιφέρεια.

Μπορεί να είναι 400 ευρώ το κυβικό σήμερα το σκυρόδεμα στην Αθήνα, και στην περιφέρεια να το χρεώνουν και 700 ευρώ το κυβικό», σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση, ειδικά σε μας που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δαπάνης μας αφορά έργα υποδομής».

Όπως αποκάλυψε, ενδεικτικά το κόστος για να συνδεθούν οι Πεταλιοί με μόνιμη ηλεκτρική παροχή ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ, ένα κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί η εταιρεία, αλλά θα επωφεληθεί όλο το νησί.

Ο Γιώργος Τσολάκης της Tsolakis Architects σημείωσε ότι το πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών όπως οι Αρχιτέκτονες, είναι η διαχείριση πόρων, χρόνου και δυναμικού στην υπερβάλλουσα ζήτηση της προσφοράς εκτέλεσης έργων. Και επικρότησε την άποψη του κ. Παναγιωτίδη περί Μελέτης, Αδειοδοτήσεων και κυρίως: της προσαρμογής της νομοθεσίας και των ρυθμίσεων της διοίκησης για την υλοποίηση των έργων, στις απαιτήσεις της σύγχρονης Ελλάδας.

Η Στέλλα Σμέρου-Φοξ μίλησε για την AECOM Ελλάδας, αλλά και τις νέες τάσεις στο εξωτερικό, που λέγεται Collaborative Delivery από την αρχική συνεργασία όλων των φορέων και τόνισε ότι αν ήξερε ότι υπήρχαν υλικά που διευκολύνουν τη διεξαγωγή του έργου όπως γνώρισε στις 1Ο1 συναντήσεις στο B&C Summit, η συμπερίληψη από την αρχή θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

Ο Ιωάννης Ορφανός, Arbitrage Development, με μοναδική γνώση όλων των τομέων στη κατασκευή και με μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση και διαχείριση έργων, έκανε ερωτήσεις που προκάλεσαν πολύ πρωτότυπες απαντήσεις που δεν ακούμε στα συνήθη συνέδρια.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να μας αφαιρέσει τη γοητεία της δημιουργίας
Σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα που έχει αναλάβει να μελετήσει το τελευταίο διάστημα το γραφείο Bobotis + Bobotis Architects αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην keynote ομιλία του ο founding partner του γραφείου, Θεοφάνης Μπομπότης. Ο λόγος για το νέο κτίριο διοίκησης της ΔΕΗ στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα, στη λεωφόρο Μεσογείων, κοντά στο Πεντάγωνο.

«Βάλαμε κάποιες παραμέτρους για το πώς θα σχεδιαστεί αυτό το κτίριο, ώστε ένα τέτοιου μεγέθους κτίριο, 35.000 τ.μ. πάνω από τη γη και 35.000 τ.μ. κάτω από τη γη, να φιλοξενήσει 1.900 άτομα, τι επίδραση θα έχει στο περιβάλλον, γιατί θα ήταν εγωιστικό να μη σκεφτούμε τι γίνεται έξω από το κτίριο.

Χρησιμοποιήσαμε το σχήμα Π, ένα γράμμα που έχει καθορίσει πολλά πράγματα σε όλο τον κόσμο αριθμητικά», ανέφερε ο κ. Μπομπότης και συνέχισε: «Το κτίριο αυτό είναι πολύ πρωτοποριακό σε πολλά πράγματα. Είναι Platinum LEED και WELL. Όπως έχει σχεδιαστεί εσωτερικά, ο κόσμος θα βιώνει ένα τελείως διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει και αύξηση του κόστους. Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ένα σύστημα κλιματισμού που είναι ιδιαίτερα καλό για τις πανδημίες. Έχουμε κάνει επίσης συστήματα ώστε οι εργαζόμενοι να μη χρησιμοποιούν κατά το δυνατόν ανελκυστήρες, για τη γυμναστική τους». Πρόσθεσε, ότι τα σκίαστρα έχουν από κάτω ηχοαπορρόφηση για να απορροφούν τον θόρυβο της Μεσογείων, ενώ το ηλιακό στέγαστρο στην οροφή θα διαθέτει φωτοβολταϊκά που καλύπτουν θεωρητικά το 115-120% της ενέργειας που απαιτεί το κτίριο.

Μετά την keynote ομιλία, ο κ. Μπομπότης συνομίλησε με τον Φώτη Γιόφτσιο, διευθύνοντα σύμβουλο της Ten Brinke, για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς των developers ακινήτων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιόφτσιος ρώτησε τον Θεοφάνη Μπομπότη τι βλέπει στο μέλλον και πώς θα επηρεάσει αρχιτέκτονες και developers η τεχνητή νοημοσύνη.

Μεταξύ άλλων, εκείνος απάντησε: «Την τεχνητή νοημοσύνη εμείς τη χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάποια πράγματα πιο εύκολα. Εμείς θα δημιουργήσουμε, εμείς θα δώσουμε την πνοή στο σώμα του κτιρίου το οποίο είναι ακόμα άψυχο για να ζήσει ο άνθρωπος. Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μας κάνει πιο γρήγορα τα φωτορεαλιστικά, για τα οποία όμως εμείς δίνουμε την εντολή, εμείς κατευθύνουμε. Σήμερα που μερικές φορές χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να βγάλουμε ένα φωτορεαλιστικό με μεγάλη ανάλυση, χρησιμοποιούμε πλατφόρμες στη Φρανκφούρτη που σε μία μέρα θα βγάλουν το αποτέλεσμα που θα χρειαστούμε εμείς δύο μέρες, και μας βγάζουν τέλεια αποτελέσματα, αλλά τις κατευθύνουμε εμείς».

Τόνισε ακόμα: «Τη γοητεία της δημιουργίας που μπορεί να εισπράξει ένας άνθρωπος σχεδιάζοντας ένα κτίριο, κτίζοντας, δημιουργώντας ένα κτίριο, αυτή τη γοητεία δεν πρέπει να μας την αφαιρέσει η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το ανθρωπιστικό κομμάτι».