Ο τεχνικός κόσμος έχει στη διάθεσή του μια πλήρη γκάμα εξελιγμένων λύσεων και προϊόντων που προστατεύουν τις κατασκευές από φαινόμενα διάβρωσης, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητά τους.

Ήδη από την αυγή της Βιομηχανικής Επανάστασης έως και σήμερα, η διάβρωση των έργων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις των κατασκευών, καθώς ενέχει πολλούς κινδύνους για το κτίριο.

Πού οφείλεται
Η διάβρωση, δηλαδή η σταδιακή καταστροφή και φθορά των υλικών κατασκευής, είναι μια διαρκής πρόκληση, καθώς συμβαίνει λόγω ευμετάβλητων παραγόντων, όπως είναι οι συνεχείς εναλλαγές του καιρού και η σωρευτική επίδραση διάφορων επιβαρυντικών ατμοσφαιρικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, το περιβάλλον μίας οικοδομικής κατασκευής συντελεί στην επίδραση των εξωτερικών παραγόντων, που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες φθοράς της κατασκευής και συντόμευσης του χρόνου ζωής του.

Οι εξωτερικοί παράγοντες διάβρωσης των υλικών ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: α) φυσικοί και μηχανικοί (θερμότητα, ηλιακή ακτινοβολία, ψύχος, άνεμος νερό, δυνάμεις που ενεργούν στην κατασκευή), β) χημικοί (οξείδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, ιόντα χλωρίου στο θαλασσινό νερό) και γ) οργανικοί (μύκητες και μικροοργανισμοί).

Νερό, ο συνήθης ύποπτος
Εάν πρέπει να επιλέξουμε τον σοβαρότερο παράγοντα που ευθύνεται για τη σταδιακή φθορά των κατασκευών, πρέπει να επικεντρωθούμε στη δράση του νερού, καθώς χαρακτηρίζεται από μια ποικίλη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, το νερό ως βροχή μπορεί να επιδράσει μηχανικά σε σαθρές επιφάνειες και να απομακρύνει χαλαρά τμήματα.
Επίσης, υπό μορφή υδρατμών ή υγρασίας μπορεί να διαλύσει οξυγόνο, άλατα, οξέα ή και άλλες χημικές ενώσεις επιταχύνοντας τη διάβρωση και προκαλώντας σοβαρές καταστροφές. Ακόμα, η επαναλαμβανόμενη ψύξη και απόψυξη του νερού που βρίσκεται μέσα σε πορώδη δομικά, προκαλεί επιφανειακές καταστροφές. Και, τέλος, η παρουσία του νερού δρα ευεργετικά στη δημιουργία μικροοργανισμών ή και μούχλας.

Αναλάβετε δράση!
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη του φαινομένου της διάβρωσης είναι ο προσεκτικά μελετημένος και προσεγμένος σχεδιασμός του έργου. Μελετώντας προσεκτικά το μικροκλίμα του οικοπέδου και τη μορφολογία της περιοχής, θα πρέπει να υπολογιστούν με σχετική ακρίβεια τα ποσοστά υγρασίας της ατμόσφαιρας και οι πιθανές διαρροές που μπορεί να προκύψουν από τη θάλασσα -αν πρόκειται για παραθαλάσσια κατασκευή- ή από έντονες βροχοπτώσεις. Όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση της κατασκευής στο αλάτι και στην υγρασία, τόσο πιο έντονα θα είναι και τα φαινόμενα σκουριάς που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένας άρτιος σχεδιασμός πρέπει να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από την επιφάνεια και παράλληλα να ελαχιστοποιεί τη διείσδυση της υγρασίας, αποφεύγοντας περιττές σχισμές και κοιλότητες που μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό διάβρωσης.

Εκτός από αυτό, όμως, η σχολαστική συντήρηση των κατασκευών αποτελεί το κλειδί για την προστασία των επιφανειών από τη διάβρωση, όπου απαιτούνται εξειδικευμένες λύσεις προστασίας ενάντια στη διάβρωση που να διακρίνονται για την εύκολη εφαρμογή και τη διάρκεια στο αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, χρειάζεστε τα καινοτόμα προϊόντα της Helix, η οποία διαθέτει μια πλήρη γκάμα αδιαβροχοποιητικών υλικών για ένα εύρος επιφανειών -φυσικών ή τεχνητών-, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις αδιαβροχοποίησης που διατηρούν αναλλοίωτη την κατάσταση των επιφανειών.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οποιαδήποτε πορώδης ή και υδατοαπορροφητική επιφάνεια δύναται με το κατάλληλο αδιαβροχοποιητικό προϊόν να μετατραπεί σε υδροφοβική, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε το κατάλληλο αδιαβροχοποιητικό βάσει του δομικού υλικού της επιφάνειάς σας.

Επικοινωνήστε με το [email protected] και γνωρίστε τα προϊόντα που… τα βάζουν με τη διάβρωση.