Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το οικιστικό συγκρότημα Platonos Gardens στα Χανιά, το οποίο αποτελεί επένδυση του γερμανικού ομίλου Bollmann Group. Το project αφορά στη δημιουργία 68 πολυτελών διαμερισμάτων σε απόσταση 20 λεπτών από το αεροδρόμιο της πόλης. Το Build συνομίλησε με εκπροσώπους της Bollmann Group και έχει στα χέρια του μία αναλυτική περιγραφή του έργου, το οποίο υλοποιεί το αρχιτεκτονικό γραφείο Parthenios Architects. H κάθε ιδιοκτησία στο οικιστικό συγκρότημα των Χανίων θα έχει από ένα έως τρία διαμερίσματα, επιφάνειας από 54 έως και 166 τ.μ., με ιδιωτικές πισίνες, ενώ είναι βασισμένο στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η συνολική επιφάνεια δόμησης σύμφωνα με τον σχεδιασμό ανέρχεται στα 6.700 τ.μ.
Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Platonos Gardens
Με βάση τα στοιχεία από το αρχιτεκτονικό γραφείο Parthenios Architects, το οικιστικό συγκρότημα Platonos Gardens εισάγει ένα νέο πρότυπο κατοικίας με οικιστικές χρήσεις στην καρδιά των Χανίων. Είναι προσαρμοσμένο για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των κατοίκων των Χανίων όσο και των ψηφιακών νομάδων. «Η είσοδος στο συγκρότημα γίνεται μέσω δύο ανοιγμάτων στο ανατολικό και το δυτικό μέτωπο του οικοδομικού τετραγώνου. Αυτά τα διαλείμματα στο αστικό μέτωπο όχι μόνο διευκολύνουν την απρόσκοπτη ροή της κίνησης, αλλά σχηματίζουν επίσης μια αγκαλιά στο κέντρο, προωθώντας την αίσθηση του ξέφωτου και της ηρεμίας.
Το νότιο κτίριο είναι αισθητά χαμηλότερο από το βόρειο, στρατηγικά σχεδιασμένο για τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας στο ηλιακό φως να φωτίζει φυσικά τα κύρια ανοίγματα των περισσότερων κατοικιών, παρέχοντας ανεμπόδιστη θέα προς τα Λευκά Όρη. Αντίστροφα, οι κατοικίες των τελευταίων ορόφων του βόρειου κτιρίου προσφέρουν θέα προς το παλαιό λιμάνι των Χανίων και τον ορίζοντα της θάλασσας», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο στην περιγραφή του έργου.
Το κτίριο οργανώνεται σε δύο μετωπικούς όγκους που συνομιλούν μεταξύ τους με μια διαβάθμιση υψών. Ο κτιριακός όγκος που εκτείνεται κατά βορρά αποτελείται από 6 επίπεδα πάνω από την πιλοτή που καταλήγουν σε φυτεμένο δώμα με χώρο κύριας χρήσης, ενώ ο κτιριακός όγκος που εκτείνεται κατά νότο οργανώνεται βαθμιδωτά σε 4 και 5 επίπεδα πάνω από την πιλοτή με φυτεμένα δώματα και πισίνες. Οι πέργκολες που ολοκληρώνουν την συνθετική δομή, οργανώνουν τους κήπους και τους υπαίθριους χώρους, λειτουργούν ως ηλιοπετάσματα για την προστασία του κελύφους και κατασκευάζονται από μέταλλο σε υπόλευκους τόνους. Να επισημανθεί, τέλος, ότι την η/μ μελέτη του έργου ανέλαβε ο Σπύρος Σοφιανός και τη στατική μελέτη ο Μιχάλης Καλογεράκης.