Την είσοδό της στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου διαβλέπει ως δρόμο περαιτέρω ανάπτυξης και άντλησης κεφαλαίων η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, όπως ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου στο πλαίσιο ενημέρωσης προς δημοσιογράφους με αφορμή την ανάδειξή του ως Δυναμικά Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία από την EY.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Χατζηελευθερίου «η είσοδος στο Χρηματιστήριο είναι κάτι που κοιτάζουμε και θα συμβεί μέσα στα επόμενα δύο έτη, με την προϋπόθεση ότι και τα έσοδα που θα παρουσιάζουμε αλλά και ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε δικαιολογούν την είσοδό μας στην οργανωμένη αγορά. Νομίζω ότι θα είναι και μία κίνηση που θα μας ωριμάσει ως εταιρεία».

Επιδίωξη η άντληση έως 250 εκατ. ευρώ μέσω Χρηματιστηρίου
Ο κύριος Χατζηελευθερίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά πάσα πιθανότητα η επιχείρηση δεν θα κινηθεί για την άντληση χρηματοδότησης μέσω ενός νέου γύρου, καθώς το πιο ισχυρό ενδεχόμενο θα είναι η απευθείας είσοδος στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου. Στόχευση μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση θα είναι να αντλήσει περίπου 200 έως 250 εκατ. ευρώ. Μάλιστα άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει dual listing με την εισαγωγή των μετοχών σε δύο διαφορετικές χρηματιστηριακές αγορές.

Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα είσοδου στη χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη τεχνολογίας από πλευράς της Blueground γίνεται στη χώρα μας και σημαντικό μέρος του έμψυχου δυναμικού της εργάζεται εντός συνόρων. Ο ίδιος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από την Αμερική. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι αρχικός στόχος θα μπορούσε να είναι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων σε ακίνητα του χαρτοφυλακίου της λόγω πολέμου
Αναφορικά με την επίδραση του πολέμου στις δραστηριότητες της Blueground ο κύριος Χατζηελευθερίου ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τα έσοδα ή την λειτουργία της επιχείρησης. Σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρεία παρείχε το τελευταίο διάστημα την δυνατότητα δωρεάν διαμονής σε πρόσφυγες προερχόμενους από την Ουκρανία, σε χώρες όπου δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή η Blueground μέσω της πλατφόρμας της.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατάφερε να πενταπλασιάσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας τους διαμένοντες στους χώρους που εκμεταλλεύεται, δεδομένης της ανάπτυξης που παρουσίασε η τηλεργασία. Το 70% των εσόδων προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ επίκειται η είσοδός της Blueground και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλες, το Λουξεμβούργο, ενώ κάνει άνοιγμα στην Ασία, στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη μέσω οργανικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης και μέσω εξαγορών εκτός ελληνικών συνόρων. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2022 προέβη σε επένδυση στην όμορη startup, Tabas, γεγονός που σηματοδότησε την είσοδο της στη Βραζιλία, κίνηση η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2024.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων η Blueground έκλεισε το 2021 στα 150 εκατ. δολάρια, ενώ αναμένει ότι το 2022 θα αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή διατηρεί παρουσία σε 20 χώρες, με στόχο να φτάσει τις 100 σε βάθος δεκαετίας. Η Blueground απαντά στην τάση του κόσμου να ταξιδέψει και να αποκομίσει νέες εικόνες και παραστάσεις, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Χατζηελευθερίου, με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησής του να παρουσιάζει ευρύ πεδίο ανάπτυξης.

Στρατηγική στόχευση της εταιρείας είναι να διευρύνει κατά το δυνατόν περισσότερο το χρόνο διαμονής στα ακίνητα που εκμεταλλεύεται. Μάλιστα η τιμολόγηση διαφοροποιείται ανάλογα με το χρονικό διάστημα της διαμονής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι συμφερότερη η μακροχρόνια μίσθωση ενός ακινήτου, καθότι ο εκάστοτε μισθωτής θα κληθεί να καταβάλει μικρότερο ποσό αναλογικά με το εάν έμενε επί μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα η Blueground αξιοποιεί ακίνητα σε περιοχές των Νοτίων Προαστίων όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το Ελληνικό, το Νέο Φάληρο, τα Βόρεια Προάστια και το Κολωνάκι. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που θα εξετάσει σε εύθετο χρονικό διάστημα την είσοδό της σε αυτήν. Ωστόσο στην Αττική δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση σε άλλες περιοχές εκτός των προαναφερόμενων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build