Εκκρεμότητα για τον όμιλο Μπήτρος Συμμετοχική αποτελεί η διαδικασία χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της Μπήτρος Μεταλλουργική αλλά και της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος, οι οποίες αποτελούν τις δύο βασικές εταιρείες του ομίλου μετά την εισφορά ενεργητικού και παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ, έναντι του 25% της τελευταίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμοι τόκοι άγγιξαν στο τέλος του 2021 τα 129,27 εκατ. ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημίες τα 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Μπήτρος Συμμετοχική, Παναγιώτη Μπήτρο, η αναδιάρθρωση της Μπήτρος Μεταλλουργική έχει ήδη την συμφωνία και των πιστωτριών τραπεζών, ενώ επρόκειτο υπό κανονικές συνθήκες να ακολουθήσει τη συναλλαγή με τη ΣΙΔΜΑ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η καθυστέρηση κατά τον ίδιο οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους που σχετίζονται με την τιτλοποίηση και μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Μπήτρος Μεταλλουργική. Θυμίζουμε ότι το MοU μεταξύ των Μπήτρος Μεταλλουργική, ΣΙΔΜΑ και όλων των πιστωτριών τραπεζών προέβλεπε τρία βασικά στάδια. Το πρώτο αφορούσε στην εισφορά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Μπήτρος Μεταλλουργική που σχετίζονταν με τον μεταλλουργικό κλάδο, έναντι της απόκτησης του 25% της ΣΙΔΜΑ.

Το δεύτερο ήταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΣΙΔΜΑ καθώς και των θυγατρικών της που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2021. Το τελευταίο στάδιο αφορούσε στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της Μπήτρος Μεταλλουργική, η οποία καθυστέρησε λόγω της μεταβίβασης των χορηγηθέντων δανείων από την Εθνική Τράπεζα, στην κοινοπραξία Βain Capital Credit και Fortress. H Eθνική Τράπεζα σταμάτησε πρακτικά να διαχειρίζεται τα δάνεια από το Νοέμβριο του 2021, ενώ η κοινοπραξία απέκτησε τη διαχείριση το Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο και τα όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση της Μπήτρος Μεταλλουργική όσο και αυτή της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος.

Η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία
Αναφορικά με την επίδραση της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία ο κ. Μπήτρος σημειώνει ότι οι διαταραχές στην προσφορά που προκλήθηκαν κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, λόγω της μείωσης της ζήτησης που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι οποίες βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό στη διάρκεια του 2021, τείνουν πλέον προς κανονικότερα επίπεδα, ακολουθώντας τη μείωση της ζήτησης, συναντούν ωστόσο στην αντίσταση του ενεργειακού και του μεταφορικού κόστους.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ζήτηση στην Ελλάδα παραμένει ισχυρή, κυρίως λόγω των ιδιωτικών επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας, του εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ιδίως όμως εντοπίζει την αυξημένη δραστηριότητα στις κατασκευές κατοικιών και σε τουριστικές υποδομές. Παρόλ’ αυτά, παρατηρεί έναν βαθμό ανάσχεσης στο ρυθμό εκτέλεσης των δημόσιων έργων αλλά και στην εκκίνηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της απότομης αύξησης του κόστους κατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τους εργολήπτες και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς των επενδυτών.

Άσσος στο μανίκι το ανεκτέλεστο – ρεκόρ των κατασκευαστικών
Εκτιμά πάντως ότι θα υπάρξει ομαλοποίηση του κατασκευαστικού κόστους, ως απόρροια της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, αναφέροντας πως η εκτέλεση των δημόσιων και ιδιωτικών έργων προσεχώς θα αποτελέσει μία ακόμα πηγή τροφοδοσίας για τη ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων στην Ελλάδα. Άλλωστε, το ύψος των ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Με βάση πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Άβαξ, Intrakat και ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos έχουν εξασφαλίσει συμβάσεις 11,7 δισ. ευρώ, με το 42% να αντιπροσωπεύει ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build