Η «Ευρωπαϊκή Θερινή Έκθεση 2024» της Berkshire Hathaway HomeServices αναφέρει ότι προγράμματα όπως αυτά της Golden Visa και της Digital Nomad Visa ανοίγουν τον δρόμο για διαμονή σε χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και αυξάνουν το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων, με κίνητρο τους οικονομικούς παράγοντες και τον ποιοτικό τρόπο ζωής.

Για την ευρωπαϊκή αγορά, η έκθεση επισημαίνει πως ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Golden Visa, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες για τους πιθανούς αγοραστές να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Ενδεικτικά, η έκθεση εξηγεί πως από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα σκεφτόταν να αποκτήσει ακίνητο σε τουλάχιστον μία από τις πιο δυναμικές χώρες της Ευρώπης.

Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο ενδιαφέρουν τους επενδυτές.
Για την ελληνική αγορά, η έκθεση αναφέρει πως τα ακίνητα έχουν μεγάλη ζήτηση συνήθως την περίοδο πριν το καλοκαίρι. Εφόσον ο αριθμός των τουριστικών επισκέψεων όλο και αυξάνεται, ενισχύεται η επιθυμία για δεύτερη κατοικία υψηλής ποιότητας και για ακίνητα προς ενοικίαση.

Λέει ο Κυριάκος Ξύδης, CEO Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties: «Η ελληνική αγορά ακινήτων ελκύει τους επενδυτές, κάτι που ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω: το 2022, η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν περίπου 12% και το 2023 περίπου 13%, χωρίς αυτό να φαίνεται να επηρεάζει τους αγοραστές, που προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν υψηλά την Ελλάδα».

Η πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών προέρχονται κυρίως από Ισραήλ, Τουρκία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ολλανδία. Οι αγοραστές ψάχνουν πλέον κυρίως για διαμερίσματα και ακίνητα χαμηλής συντήρησης και κοντά στη θάλασσα. Όσον αφορά στην Αθήνα, ο κ. Ξύδης είπε μεταξύ άλλων: «Η ενοικίαση ενός πολυτελούς διαμερίσματος για διακοπές στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι σημαντικά πιο προσιτή συγκριτικά με ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Δεν εκπλήσσει, έτσι, το ότι τα ποσοστά πληρότητας των ενοικιαζόμενων ακινήτων παραμένουν σταθερά υψηλά».