Για το πώς μπορούμε να κάνουμε «περισσότερα με λιγότερα» (do more with less) μίλησε, στη διάρκεια του συνεδρίου Energy Efficiency in Buildings Conference το οποίο διοργάνωσε η Boussias Events, ο Julian Lipscombe, Director της Bennetts Associates, εξηγώντας τη φιλοσοφία του αγγλικού αρχιτεκτονικού γραφείου. «Μετά τον Covid θέλουμε απελπισμένα να ξαναβρεθούμε, είμαστε κοινωνικά όντα. Αλλά, νομίζω ότι, εάν μιλήσουμε για τον χώρο εργασίας, δεν μπορούμε να περιμένουμε ο κόσμος να πηγαίνει στο γραφείο, πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να πηγαίνει και αυτό σημαίνει εξαιρετικά κτίρια που εμπνέουν και στηρίζουν.

Όμως πρέπει να βρούμε τρόπο να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας λιγότερα υλικά, λιγότερους πόρους, λιγότερη ενέργεια και να κρατάμε τα κόστη σε λογικά επίπεδα, ώστε όλα αυτά να μπορέσουν να γίνουν mainstream. Αυτή είναι η αποστολή μας ως εταιρεία», υπογράμμισε ο Julian Lipscombe. Ακολούθως, το στέλεχος της Bennetts Associates αναφέρθηκε στο πρώτο ολοκληρωμένο έργο του γραφείου του στην Ελλάδα. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το Syggrou Office Complex των Dimand-Prodea. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που μας λένε ότι αυτό το κτίριο ταιριάζει στην Αθήνα και αυτός ήταν ο στόχος μας. Θέλαμε επίσης να δείξουμε τη στάση μας απέναντι στη βιωσιμότητα, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα κτίριο το οποίο μειώνει τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς ως προς τη βιωσιμότητα, απλά, παθητικά μέτρα, όπως να μην υπάρχει υπερβολικά πολύ γυαλί, να υπάρχει καλή σκίαση, να επιλεγούν ανθρακικά υπεύθυνα τοπικά υλικά, να ενσωματωθούν καινοτομίες όσον αφορά στον αερισμό. Αρχίσαμε με στόχο την πιστοποίηση κατά το πρότυπο του LEED Gold και, με τεράστια προσπάθεια, εν τέλει πετύχαμε την πιστοποίηση κατά το πρότυπο Platinum. Δεν είναι τέλειο, είναι ένα πολύ καλό βήμα, μάθαμε πολλά φτιάχνοντάς το. Υπάρχουν πολλά που θέλουμε να κάνουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω στο μέλλον.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια καλή αρχή».

Το πρώτο έργο στη Θεσσαλονίκη
Εν συνεχεία, ο Julian Lipscombe στάθηκε και στον επανασχεδιασμό της Πανεπιστημιούπολης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, έργο το οποίο ανέλαβε πρόσφατα η Bennetts Associates και, μάλιστα, είναι το πρώτο της στη Θεσσαλονίκη. «Προσπαθούμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα του φυσικού περιβάλλοντος που έχουν ήδη», εξήγησε ο Director της Bennetts Associates. Και συνέχισε: «Ένα από τα πράγματα που είπαμε πολύ έντονα στο Κολλέγιο είναι ότι, καθώς πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα πολύ υψηλού κύρους, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να περάσουν από αυτό κάποιοι από τους μελλοντικούς ηγέτες της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας.

Επομένως, η ίδια η Πανεπιστημιούπολη θα πρέπει να τους λέει κάτι πολύ βαθύ για τη σημασία της βιωσιμότητας και του άνθρακα. Αυτό που κοιτάζουμε είναι μία σειρά από μέτρα για να πάρουμε την εξαιρετική βάση που υπάρχει ήδη και να κτίσουμε πάνω σε αυτή, να μιλήσουμε πιο δυνατά για τη χρήση των πόρων, την προσεκτική χρήση του νερού και άλλα πράγματα με κοινωνική αξία. Ελπίζουμε ότι από αυτό θα προκύψουν πολύ ισχυρά μηνύματα. Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του masterplan το καλοκαίρι και ελπίζω ότι έπειτα θα προχωρήσουμε στην κατασκευή». Σημειώνεται ότι χορηγοί του Energy Efficiency in Buildings Conference ήταν η SenseOne και η VCC. Υποστηρικτές του συνεδρίου ήταν η AHI Carrier και η Team Sympraxis.