Σε συνολικά δέκα εξαγορές προχώρησε μέσα στο 2021 ο σουηδικός όμιλος Beijer Ref, και αυτή του 80% της ελληνικής εταιρείας κλιματιστικών Inventor ήταν μεταξύ των τριών που ξεχωρίζει ως σημαντικότερες η διοίκηση της Beijer Ref, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο όμιλος στην έκθεσηαπολογισμό του για το περασμένο έτος, μαζί με την εξαγορά πλειοψηφικών ποσοστών στην τσεχική εταιρεία Sinclair και στη δανέζικη Fenagy.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες περσινές εξαγορές του ομίλου αφορούσαν σε εταιρείες του κλάδου HVAC (θέρμανση, εξαερισμός, κλιματισμός) δεν ήταν τυχαίο, καθώς η Beijer Ref θεωρεί ότι ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. «Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στον τομέα του κλιματισμού που δίνουν ώθηση σε μία άνοδο στη ζήτηση. Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και κλιματισμού στο σπίτι γίνεται όλο και πιο συνήθης, ακόμα και στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, εν μέρει λόγω των κυμάτων καύσωνα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα περισσότερα νέα κτίρια φέρνουν περισσότερες εγκαταστάσεις, ενώ το κλιματιστικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του σπιτιού. Η όλο και πιο συχνή ύπαρξη γραφείου στο σπίτι επίσης συνεισφέρει σε μία αυξημένη ανάγκη για μία καλή εσωτερική θερμοκρασία. Η τεχνολογία τους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως ενεργειακά αποδοτική, ασφαλής και πιο φιλική προς το περιβάλλον από άλλες εναλλακτικές. Η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη στις ζεστές ηπείρους όπως η Ασία και η Αφρική επίσης συνεισφέρει στην αυξημένη ζήτηση για κλιματισμό», αναφέρει η Beijer Ref.

Άνοιγμα στο online κανάλι με νέο logistics center
Αναφορικά με την Inventor, ο σουηδικός όμιλος επισημαίνει πως η ελληνική εταιρεία διαθέτει χρόνια εμπειρία στον κλάδο HVAC και η ομώνυμη μάρκα της τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας στην Ελλάδα. Με την εξαγορά του 80% της Inventor (με μελλοντική δυνατότητα εξαγοράς και του υπόλοιπου 20%), η Beijer Ref «άνοιξε» την ελληνική αγορά, και επιπλέον απέκτησε πρόσβαση στις πέντε αγορές του εξωτερικού στις οποίες δραστηριοποιείται η Inventor, αλλά και στο διαδικτυακό κανάλι, αφού τα προϊόντα της Inventor πωλούνται και μέσω της Amazon. Ειδικά ως προς το διαδικτυακό κανάλι, η Beijer Ref σχεδιάζει να το αναπτύξει ακόμα περισσότερο, έχοντας ήδη αποφασίσει να κατασκευάσει ένα κέντρο logistics στη Λιόν της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι το 2021 οι πωλήσεις της Beijer Ref (στις οποίες τα αποτελέσματα της Inventor έχουν ενσωματωθεί από την 1η Οκτωβρίου του 2021) έφτασαν τα 1,62 δισ. ευρώ, έναντι 1,35 δισ. το 2020, ενώ το EBITDA της
αυξήθηκε στα 176,33 εκατ. ευρώ, έναντι 141,93 εκατ. ευρώ το 2020.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build