Τον σχεδιασμό του φιλόδοξου έργου για το πολυτελές resort Banyan Tree Varko στην Αιτωλοακαρνανία παρουσίασε η Ρία Βογιατζή, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Elastic Architects, στο Energy Efficiency in Buildings Conference που διοργάνωσε η BOUSSIAS Events την Τρίτη 4 Απριλίου. Η κ. Βογιατζή στάθηκε ιδιαίτερα στα «πράσινα» στοιχεία του έργου, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο ελληνικό Gold LEED θέρετρο. To έργο αναπτύσσει η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία RND Investments στο Βαρκό Αιτωλοακαρνανίας και το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα λειτουργήσει υπό την «ομπρέλα» του ομίλου Accor, με προβλεπόμενο άνοιγμα το 2025. Για τον σχεδιασμό του η Elastic Architects συνεργάστηκε με τον Θωμά Δοξιάδη γως προς την αρχιτεκτονική τοπίου.

Αλληλεπίδραση με τους φυσικούς σχηματισμούς
Το έργο θα αναπτυχθεί στο Βαρκό Πωγωνίας, έναν οικισμό στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, που χαρακτηρίζεται από τη λευκή πέτρα, η οποία δίνει και το χαρακτηριστικό τιρκουάζ χρώμα στα νερά των ακτών της περιοχής. O σχεδιασμός του Banyan Tree Varko αντλεί έμπνευση από τοπικούς μύθους και το έργο ενσωματώνεται στο τοπίο με οργανικές μορφές που αλληλεπιδρούν με τους φυσικούς σχηματισμούς και εκτείνονται πέρα από τα υπάρχοντα πετρώματα. Τα θολά όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών καθιστούν βιωματική τη συνάντηση των επισκεπτών με τη φύση.

Σκοπός του έργου είναι να ενσωματώσει την πλούσια ιστορία της περιοχής, τα υλικά και τις τυπολογίες της σε μια επαναπροσδιορισμένη αναπαράσταση του 21ου αιώνα.
Λαξεμένα μέσα στο βράχο, τα υπόγεια δωμάτια και οι βίλες με «πράσινες» στέγες διατηρούν αναλλοίωτες τη μορφή και την αισθητική της χερσονήσου, ενισχύοντας την πρακτική της αειφορίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του έργου. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι η λευκή πέτρα, ο σοβάς και το ξύλο, ενώ θα επιδιωχθεί η απασχόληση τοπικών τεχνιτών για την υλοποίηση των εργασιών. Σπουδαίο στοιχείο αποτελεί το φυτεμένο δώμα, που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να θαυμάζουν το ηλιοβασίλεμα ή τα αστέρια του βραδινού ουρανού, προσφέροντας μία επιπλέον ξεχωριστή εμπειρία.

Μαρίνα, ποδήλατα και buggy
Το Banyan Tree Varko θα περιλαμβάνει και μαρίνα για μικρά σκάφη, στην οποία θα υπάρχουν και καταστήματα εστίασης, δημιουργώντας έτσι ένα σημείο συνάντησης. Σημειωτέον ότι μέσα στους χώρους του resort δεν θα επιτρέπονται τα αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα πόδια, ή εναλλακτικά με ηλεκτρικά οχήματα (buggy) και ποδήλατα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build