Tον Νοέμβριο ξεκινούν σύμφωνα με πληροφορίες οι κατασκευαστικές εργασίες στο σύνθετο τουριστικό και οικιστικό project των Hines και Henderson Park στη Βούλα. Πρόκειται για μία επένδυση, η οποία έχει διέλθει πολλών και διαφορετικών σταδίων έως τώρα, οι οποίες καθυστέρησαν σημαντικά την εξέλιξή της, μεταξύ των οποίων η βασικότερη ήταν η διαμάχη που προηγήθηκε με τον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Το συνολικό ύψος επένδυσης του Project Voula, όπως είναι η ονομασία του ανέρχεται σε περισσότερα από 170 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος με 300 πολυτελείς κατοικίες.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι γεωτεχνικές μελέτες από πλευράς των επενδυτών, ενώ έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες που ήταν απαραίτητες για την έναρξη της κατασκευής. Με την έναρξη των εργασιών στις αρχές Νοεμβρίου σηματοδοτείται η κατασκευή του πρώτου από τα δύο συγκροτήματα που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ένα από τα δύο οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές. Ωστόσο, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης αδειών και για ένα ακόμη οικοδομικό τετράγωνο εντός της έκτασης, όπου πρόθεση των Hines και Henderson Park είναι να δημιουργήσουν και ένα δεύτερο συγκρότημα τουριστικών κατοικιών. Ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στα πέντε έτη.

Aξιοποίηση 63 στρ. γης από τους επενδυτές και 11,5 στρ. από τον δήμο
Από την πλευρά του ο δήμος της περιοχής κατάφερε να εξασφαλίσει χωρίς αντίτιμο, 11,5 στρέμματα γης, για τα 6 από τα οποία δεν θα υπάρξει δόμηση, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν εκεί τρία μικρά άλση, ενώ στα υπόλοιπα 5,5 στρέμματα θα κατασκευαστούν ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου. Η αρχική ένσταση από πλευράς του δήμου και η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ήταν το πλάνο πυκνής δόμησης που σχεδίαζαν οι επενδυτές, το οποίο προέβλεπε την αξιοποίηση επιφάνειας γης άνω των 70 στρεμμάτων. Με τα νέα δεδομένα, θα αξιοποιηθούν περί τα 63 στρέμματα με συντελεστή δόμησης 0,6. Το συγκεκριμένο ακίνητο, γνωστό ως «Κτήματα Κόνιαρη», εξαγοράστηκε από τους επενδυτές το 2020 (ως τότε ανήκε στο Μουσείο Μπενάκη), αντί 50 εκατ. ευρώ.

Mε βάση τα τωρινά δεδομένα, το συνολικό project αναμένεται να ολοκληρωθεί και να είναι έτοιμο στην πλήρη του μορφή εντός του 2028, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης εγκατάστασης για την οποία επιδιώκει να λάβει τη σχετική αδειοδότηση το επενδυτικό σχήμα. Σημειώνεται, πως η υλοποίηση της επένδυσης πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχουν επενδύσει οι δύο αμερικανικές εταιρείες, με την ονομασία VHPH Properties ΜΑΕ. Εκτός των κατοικιών θα περιλαμβάνει γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Μέσω της επένδυσης εκπληρώνεται ένα συνεκτικό σχέδιο οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης εντός αστικού ιστού, το οποίο κατά κύριο λόγο θα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους επενδυτές και αγοραστές από το εξωτερικό, ενώ έχει ενταχθεί στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build