Ανοικτό διαγωνισμό προκήρυξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για να αναθέσει το έργο της αποκατάστασης του «Αρχοντικού Γεωργιάδη» στην Μυτιλήνη, ώστε αυτό να αξιοποιηθεί ως κέντρο πολιτισμού με υπερτοπικό χαρακτήρα.
Το συνολικό κόστος των προβλεπόμενων παρεμβάσεων έχει προσδιοριστεί στα 2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), ενώ η συνολική προθεσμία για την εκτέλεσή τους ορίστηκε σε 700 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Η διορία για την υποβολή των προσφορών εκπνέει την Παρασκευή 12/01/2024 και ώρα 10:00.

Πώς θα διαμορφωθεί το κέντρο πολιτισμού
Το, ιδιαίτερο και με πολύ μεγάλη ιστορία, κτίριο του «Αρχοντικού Γεωργιάδη» βρίσκεται επί των οδών Ναυμαχίας Έλλης, Κεμερίου και Κλαζομενών, στο ο.τ. Γ420, στην περιοχή Επάνω Σκάλα της ΔΕ Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης.
Πρέπει, δε, να αναφερθεί, πως για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, την ωρίμανσή της και την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ασχολήθηκε συνεχώς επί τέσσερα χρόνια.
Όπως προβλέπει η μελέτη, ο κτιριοδομικός χαρακτήρας του κτιρίου Α’ θα διατηρηθεί, ενώ και τα δύο ακόμα υφιστάμενα κτίρια (Β’ και Γ’) θα αποκατασταθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν. Το κτίριο Α’ αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και, ως εκ τούτου, η αποκατάσταση των μορφών του εξωτερικού κελύφους του θα είναι πλήρης και λεπτομερειακή.

Αλλά, όπως διευκρινίζεται στο κείμενο της προκήρυξης, η αποκατάσταση της αρχικής μορφής του εσωτερικού του δεν αποτελεί αυτοσκοπό και θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που θα εξυπηρετούνται οι νέες του χρήσεις. Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου πρόκειται να στεγαστούν χώροι πολλαπλών χρήσεων καλλιτεχνικής έκφρασης (όπως εκθεσιακοί, θεατρικών, προβολών, μουσικών παραστάσεων, παρουσιάσεων, χορωδιακός), ενώ στον όροφο, εκτός από δύο ακόμα εκθεσιακούς χώρους και ενός βοηθητικού, θα βρίσκεται και ένας χώρος συνεδριάσεων δίπλα από το γραφείο διεύθυνσης του πολιτιστικού κέντρου.

Η σοφίτα προορίζεται για χώρος φιλοξενίας φοιτητών, που θα επισκέπτονται την πόλη για ακαδημαϊκούς λόγους στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στο ισόγειο του κτιρίου Β’ θα υφίστανται ένας υποστηρικτικός χώρος των χρήσεων του ισογείου του κτιρίου Α’ με κύρια χρήση καμαρίνια, καθώς επίσης και οι κοινόχρηστες τουαλέτες ανδρών, γυναικών, ΑμεΑ. Ο όροφος προορίζεται για διαμέρισμα φιλοξενίας. Σημειωτέον, ότι η παρούσα πρόταση εξυπηρετείται από τη σημερινή διάταξη του κεντρικού κτιρίου, καθώς οι ανεξάρτητες αυτές χρήσεις θα διαθέτουν ιδιαίτερες εισόδους που θα τους επιτρέπουν να λειτουργούν με διαφορετικά ωράρια. Στο υπόγειο του κτιρίου Α’ θα στεγαστεί το λεβητοστάσιο και οι υπόλοιπες μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, αποθηκευτικοί χώροι και μαζί χώρος ο οποίος προορίζεται για κατοικία φύλακα του κτιρίου. Το κτίριο Γ’ προτείνεται να στεγάσει εντευκτήριο για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους του κτιρίου. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΚΑΠ Επενδύσεις, σύμφωνα με το εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build