Πάνω από τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ (προ ΦΠΑ) ανέρχεται πλέον το ανεκτέλεστο του ομίλου Άβαξ, συνυπολογιζομένων και των προς υπογραφή έργων που πρόκειται να υλοποιήσει στο μέλλον. Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο όμιλος ξεχωρίζει η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), μήκους 13 περίπου χιλιομέτρων, την οποία θα υλοποιήσει σε κοινοπραξία με τη Μυτιληναίος. Με την ολοκλήρωσή του έργου ΣΔΙΤ θα δημιουργηθεί ένας υψηλών προδιαγραφών οδικός άξονας, που θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας τον όγκο των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν εντός της πόλης και αναβαθμίζοντας το επίπεδο των μετακινήσεων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Αντίστοιχου μεγέθους είναι και τα έργα υποδομής της πρώτης φάσης στο Ελληνικό, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην κατασκευή ενός εκτεταμένου οδικού δικτύου, στην υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και στη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, καθώς και στην κατασκευή πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων, δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων κτιρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κτίρια των οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων, του αθλητικού συγκροτήματος, του Μητροπολιτικού Πάρκου, καθώς και των λοιπών αναπτύξεων της πρώτης φάσης του έργου.

Στη φάση της κατασκευής μπαίνει άμεσα και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας – Πύργου, όπου ο όμιλος Άβαξ θα υλοποιήσει το πρώτο σκέλος του από Μιντιλόγλι έως Καραίικα, συνολικής διαδρομής 21 χιλιομέτρων.

Τα υπόλοιπα έργα
Όσον αφορά στα σιδηροδρομικά έργα, το σχήμα Άβαξ-Alstom έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Επίσης, ο όμιλος έχει αναδειχθεί ανάδοχος στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, στο οποίο θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτροκίνησης σε σιδηροδρομική γραμμή μήκους 81,4 χιλιομέτρων.

Σε επίπεδο κτιριακών έργων, ο Όμιλος ανέλαβε την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων Pinewοod και Center for Educational Excellence, αλλά και την αναβάθμιση του κτιρίου Compton Hall του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Στον τομέα των ενεργειακών έργων, σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Δυτική Μακεδονία, ισχύος 65 MW. Στην κατηγορία των περιβαλλοντικών έργων, ο όμιλος συμμετέχει στην κοινοπραξία με τον Άκτωρα που αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας» για το οποίο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Τέλος, σε συνέχεια των υπό εκτέλεση έργων στον τομέα των υποδομών φυσικού αερίου, σύντομα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με την ΔΕΔΑ για τα δίκτυα διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build