Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε σύμφωνα με πληροφορίες του Build η σύμβαση για την έναρξη κατασκευής του μέρους του Αστικού Περιπάτου στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας (διαδρομή μήκους 13,5 χιλιομέτρων) με ανάδοχο τη Ζιτακάτ. Θέμα χρόνου αποτελεί μάλιστα η υπογραφή της σύμβασης, κάτι που αναμένεται ότι θα συμβεί εντός των επόμενων ημερών.

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο που «εγκαινιάζει» τη διαδρομή
Πρόκειται για το πρώτο έργο που σχετίζεται με τον Αστικό Περίπατο και την ευθύνη υλοποίησής του έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου, αφορά στην ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από τον ανισόπεδο κόμβο Ποσειδώνος-Κηφισού του Δήμου Μοσχάτου έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Την ωρίμανση του έργου ανέλαβε η Μονάδα Ωρίμασης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και την ΕΤΑΔ. Το δίκτυο ανέρχεται σε 13,5 χιλιόμετρα και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στα 22 χλμ. ανέρχεται το συνολικό μήκος του Αστικού Περιπάτου
Το συνολικό μήκος του Αστικού Περιπάτου είναι 22 χιλιόμετρα. Εκτός από το προαναφερόμενο τμήμα, το υπόλοιπο μέρος του έργου, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους της περιοχής και από ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, θα υλοποιηθεί ως ξεχωριστό έργο κατασκευής ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου, από τον Δήμο Πειραιά. Το τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, θα υλοποιηθεί ως μέρος του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.

Το τμήμα που διέρχεται από τη Μαρίνα Αλίμου, συγκεκριμένα 1 χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου, εντάσσεται στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου της από 2020 Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του Ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ και του παραχωρησιούχου «Μαρίνα Αλίμου-Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη ΑΕ», σύμφωνα και με την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Αλίμου.
Ένα ακόμα τμήμα του έργου, μήκους 800 μέτρων θα διέρχεται μέσα από τα ακίνητα της επένδυσης του Ελληνικού. Επιπροσθέτως, τμήμα που διέρχεται από τον Δήμο Γλυφάδας, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, υλοποιείται ως μέρος του ξεχωριστού έργου με τίτλο «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας», με αναθέτουσα αρχή τον Δήμο Γλυφάδας. Ο «Αστικός Περίπατος» διασχίζει έξι δήμους: Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.