Στα τέλη Μαΐου 2022 θα είναι έτοιμη η πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη στην Ελλάδα, μέσα από το ελπιδοφόρο project βιωσιμότητας Smart Cities της Mytilineos. Πρόκειται για τα Άσπρα Σπίτια στην παραλία Διστόμου Βοιωτίας, τα οποία αποτελούν ιδιόκτητο οικισμό ήδη από το 1963, όπου διαμένουν εργαζόμενοι της Mytilineos και θα μετατραπούν σε έξυπνη πόλη.
Το έργο εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Απόστολος Δοξιάδης. Πρόκειται για μια εφαρμογή στην πράξη όλων των έξυπνων τεχνολογιών του μέλλοντος, για μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη και πιο βιώσιμη καθημερινότητα μέσα στο σπίτι, αλλά και στην κοινωνία.

Τι θα περιλαμβάνει η πιλοτική Έξυπνη Πόλη των Άσπρων Σπιτιών
Η πιλοτική Έξυπνη Πόλη των Άσπρων Σπιτιών θα περιλαμβάνει κατοικίες με έξυπνες συσκευές που θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω IoT (Internet of Things), έξυπνους μετρητές self metering και net metering για να έχει ο ένοικος τον έλεγχο των πόρων που καταναλώνει, πολλαπλά σημεία φόρτισης εντός και εκτός των οικιών, με παροχή γρήγορου internet, για την ταχυφόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή άλλες χρήσεις κι ακόμη, φωτοβολταϊκά πάρκα επάνω και γύρω από τα σπίτια.

Ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος στην έξυπνη πόλη γίνεται και διαχειριστής και συνεργάτης, εφόσον πλέον ελέγχει από μόνος του την κατανάλωσή του: Αν περισσέψει ρεύμα από την οικιακή χρήση, μπορεί να το δώσει στο ηλεκτρικό του αυτοκίνητο. Αν περισσέψει εκ νέου, μπορεί να το δώσει στο διπλανό σπίτι. Τα Smart Cities είναι «η ματιά της Mytilineos στο μέλλον», όπως δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας και στρατηγικών marketing της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη, σε ειδική ενότητα για τις έξυπνες πόλεις και το βιώσιμο αστικό μέλλον στο Delphi Economic Forum την Παρασκευή 8 Απριλίου.

Έξυπνες υπηρεσίες με περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα, κατευθείαν από το κινητό του κάθε πολίτη μέσω 5G
Η Έξυπνη Πόλη των Άσπρων Σπιτιών θα περιλαμβάνει έξυπνους φωτισμούς, έξυπνες εφαρμογές διαχείρισης της κυκλοφορίας εντός της και τεχνολογία smart parking. Θα εφαρμόζονται ευέλικτες υπηρεσίες στην καθημερινή διαχείριση των υδάτων, των απορριμμάτων, του δικτύου ύδρευσης κι επίσης, υπηρεσίες αυτόματης πρόσβασης σε καθημερινή πρόβλεψη καιρού και συστήματα κεντρικού ελέγχου μέσα από το δίκτυο 5G: Οι κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών θα μπορούν να διαχειρίζονται όλη την πληροφορία απομακρυσμένα από το κινητό τους ο καθένας κι ανά εφαρμογή. Ακόμη, θα υπάρχουν καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές για το κάθε σπίτι και για το σύνολο της κοινότητας. Πρόκειται για υπηρεσίες που συνολικά θα προάγουν τη βιωσιμότητα, την περιβαλλοντολογική συνείδηση και εκπαίδευση και θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ο μετασχηματισμός και οι μελλοντικοί στόχοι της Mytilineos ως προς τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης
Η Mytilineos χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κι ακόμη, τους 4 πυλώνες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δηλαδή το Αλουμίνιο της Ελλάδος, την εμπειρία από τα μεγάλα εργοστάσια ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη μεθοδολογία επεξεργασίας απορριμμάτων και τη μετατροπή τους στην ενέργεια και τα κατασκευαστικά έργα, μέσα από την μετονομασία του βραχίονα της ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης ήδη από το 2017. Οι προτεραιότητες της Mytilineos μετασχηματίστηκαν ουσιωδώς, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κυρία Μπουζάλη τόνισε ακόμη ότι η Mytilineos είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα εργαλεία χρηματοδότησης που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόθυμη να ανακαλύψει πιθανές συνέργειες με τις νέες, προσωπικές εφαρμογές για τους πολίτες που αναπτύσσει η πύλη gov.gr. Στις επόμενες έξυπνες πόλεις της Mytilineos, σύμφωνα με την κυρία Μπουζάλη, υπάρχει στόχευση για χρήση των «υπηρεσιών του τουρίστα». Πρόκειται για μια έξυπνη διαχείριση των αναγκών του τουρισμού. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα δέχεται πια ετησίως πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Στόχος του Ομίλου Mytilineos είναι η μείωση ρύπων κατά 30% μέχρι το 2030 και η κατά 50% μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στις δραστηριότητές του μέχρι το 2050.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build