Τον οδικό χάρτη της μετάβασης της ελληνικής χημικής βιομηχανίας προς την ουδετερότητα του άνθρακα (carbon neutrality) έχει υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του τελευταίου και CEO της Vitex ΑΕ, Αρμόδιος Γιαννίδης, μιλώντας στο Building Materials Forum που διοργάνωσε η Boussias Events. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο κ. Γιαννίδης, «εκδίδει οδικούς χάρτες (transition pathways) για τη μετάβαση της βιομηχανίας γενικώς σε μία carbon neutral οικονομία, θέτοντας σε αυτούς τους χάρτες όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς (2030, 2040, 2050) και περιλαμβάνοντας διάφορες νομοθεσίες αλλά και στόχους προς επίτευξη. Από τους εν λόγω χάρτες απορρέουν διάφοροι κλαδικοί οδικοί χάρτες, όπως, λ.χ. αυτός της χημικής βιομηχανίας, που παραθέτει τι πρέπει να κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η βιομηχανία για να φθάσει στο carbon neutrality».
Δημοσιεύεται ο οδικός χάρτης της ελληνικής χημικής βιομηχανίας
Κατόπιν, ο κ. Γιαννίδης επεσήμανε: «Στον ΣΕΧΒ ήδη έχουμε υλοποιήσει τον ελληνικό οδικό χάρτη μετάβασης της χημικής βιομηχανίας, τον οποίο και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες. Ο χάρτης αυτός θα είναι, μάλλον, ο πρώτος εθνικός οδικός χάρτης του κλάδου σε όλη την Ευρώπη και ένας από τους πρώτους εθνικούς οδικούς χάρτες στην Ελλάδα. Σε αυτόν έχουμε συμπεριλάβει, σε μία εκτενή μελέτη με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όλα τα σημεία και τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε ως βιομηχανίες και ως κλάδος για την επίτευξη του decarbonization στην Ευρώπη».
Τα τέσσερα building blocks και η διακήρυξη της Αμβέρσας
Πάντως, ο κ. Γιαννίδης φρόντισε να υπογραμμίσει και ότι «ναι μεν επενδύουμε λ.χ. στην καινοτομία και συζητάμε για νέα υλικά, τεχνητή νοημοσύνη, digitalization, κ.ά., όμως θεωρώ πως ξεχνάμε ορισμένα βασικά πράγματα» και έπειτα στάθηκε «στα τέσσερα building blocks του μοντέρνου πολιτισμού, τα οποία, σύμφωνα με τον διανοούμενο Vaclav Smil και βάσει της συνεισφοράς και του συνολικού αποτυπώματός τους στην ανθρωπότητα, είναι το τσιμέντο, ο χάλυβας, η αμμωνία και τα πλαστικά».
Συμπλήρωσε, κατόπιν: «Θα ήταν εύκολο να πετύχουμε το carbon neutrality διώχνοντας όλη τη βιομηχανία από την Ευρώπη. Θα είχαμε, ωστόσο, ανάπτυξη του μοντέρνου πολιτισμού χωρίς τα βασικά building blocks στην ήπειρό μας; Αυτό είναι αδύνατο. Πριν δύο εβδομάδες, λοιπόν, εκδόθηκε η διακήρυξη της Αμβέρσας, την οποία προσυπογράψαμε πολλοί σύνδεσμοι και CEOs βιομηχανικών εταιρειών της Ευρώπης.  Πρόκειται για ένα τολμηρό κείμενο, με δέκα προτάσεις για την υποστήριξη της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ζητούμε να οριστεί μετά τις ευρωεκλογές Executive Vice President για τη βιομηχανία και να επανεξεταστούν οι πολιτικές παραγωγής ενέργειας low carbon και πυρηνικής ενέργειας, ενώ προτείνουμε πρακτικές λύσεις όπως λ.χ. ενιαίο φορολογικό καθεστώς σε όλες τις χώρες».