“Είμαστε η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ που έχει επενδύσει στο σύνολο των κλάδων του real estate, και αυτό λόγω του μεγέθους της αγοράς”, είπε ο Άρης Καρυτινός, CEO της Prodea Investments, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Μέχρι τώρα επενδύαμε σε γραφεία και καταστήματα, όμως τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα στην αγορά. Υπήρχαν κλάδοι με μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά υπήρχαν και κλάδοι όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα logistics που παρουσίασαν δυναμική”, τόνισε. Ο κ. Καρυτινός χαρακτήρισε στρατηγικό κλάδο τα logistics, καθώς -όπως είπε- η χώρα μας ευνοεί την ανάπτυξής τους. “Πάρτε για παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά, σε συνδυασμό με το ότι ο κλαδος δεν είχε σύγχρονο προϊόν. Έδειξε όμως μεγάλη αντοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχουμε μεγάλες ανάγκες αποθήκευσης στο μέλλον, οπωσδήποτε. Σε σχέση με το ρίσκο, είναι ένας κλάδος με ενδιαφέρουσες αποδόσεις”, συνέχισε.

Ερωτηθείς για το χαρτοφυλάκιο της Prodea στον κλάδο των logistics, ο CEO του ομίλου είπε πως αυτήν τη στιγμή “είναι σχετικά μικρό, γιατί είμαστε μεγάλη εταιρεία”, και πρόσθεσε πως δεν είναι ένας ακριβός κλάδος σε σχέση με άλλους. “Πρέπει να αγοράσεις πολλά τετραγωνικά για να κάνεις τη διαφορά”, είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οι άμεσες επενδύσεις της Prodea είναι γύρω στα 50 εκατ. και αφορούν 75.000 τετραγωνικά, που θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά τον Πύργο του Πειραιά, στον οποίο συνεργάζεται η Prodea μαζί με την Dimand, ο κ. Καρυτινός τον χαρακτήρισε ως “ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ, από τα λίγα εμβληματικά κτίρια”. Σύμφωνα με τον ίδιο, ως τον Ιούλιο του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωσή του και θα έχει πολλές χρήσεις, εκτός από γραφεία.

Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea σημείωσε πως από το σύνολο των πρότζεκτ τα μισά είναι υπογεγραμμένα και προχωράνε. “Το μεγαλύτερο μέρος είναι γραφεία και logistics περίπου στο 80%, και όλα τα έργα βρίσκονται σε διάφορες φάσεις”, υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως “πρόκειται για ανατυξιακά έργα αλλά και για υφιστάμενα ακίνητα”.

“Η κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να συνεργαστούμε με κάποιον developer ή σε κάποιες περιοχές που μας ενδιαφέρουν μπορούμε να προχωρήσουμε με δικές μας επενδύσεις απευθείας. Κυρίως όμως συνεργαζόμαστε με developers”, είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.