Απρόβλεπτες εξελίξεις παρουσιάζει η διαδικασία για την κατασκευή του νέου κτιρίου γραφείων της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι, όπου είχε προηγηθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών προκηρύχθηκε στις αρχές του 2022, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Σε αυτόν έλαβαν μέρος 16 εταιρείες και το πρώτο βραβείο έλαβαν η Θεώνη Ξάνθη και η Μαργαρίτα Ζακυνθινού του γραφείου xza-architects, με τον Γιώργο Λάριο και τον Σπύρο Γιωτάκη. Στη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, με αντικείμενο την εκπόνηση προμελετών για το έργο αλλά και για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο xza-architects προέβη σε προδικαστική προσφυγή, όπως αναφέρει στο Build η Θεώνη Ξάνθη, συνιδρύτρια του γραφείου και αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Επί της ουσίας παραδίδουν σε τρίτο τη δική μας δουλειά, η οποία κινείται σχεδόν στο επίπεδο της προμελέτης. Θα έπρεπε να έχουν τη σύμφωνη άδειά μας, επειδή εκείνοι που θα αναλάβουν την προμελέτη και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης θα προσπορίζονται από τη δική μας δουλειά και από τα πνευματικά μας δικαιώματα».

Συμπληρώνει, δε, τα εξής: «Η συγκεκριμένη πρακτική αντίκειται στη νομοθεσία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι εμποδίζει την ΕΥΔΑΠ να αναθέσει στους αρχιτέκτονες που βραβεύτηκαν, να επεξεργαστούν τη μελέτη. Γιατί αυτό που εν τέλει κάνει, είναι να προκηρύσσει νέο διαγωνισμό με οικονομικά κριτήρια και προσόντα που διαθέτουν μόλις 3-4 μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα, αποκόπτοντας μικρότερα γραφεία από κάθε δικαίωμα συμμετοχής». Κατά την ίδια, η νομοθεσία, που τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024 (ΦΕΚ1785Β/24), προσφέρει δύο επιλογές: είτε ο φορέας του έργου να προβεί στις μελέτες αναθέτοντάς τις στον βραβευμένο μελετητή, είτε να προχωρήσει με τη δική του τεχνική υπηρεσία και τον βραβευμένο μελετητή ως σύμβουλο. Να σημειωθεί, ότι ο νέος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε έχει προϋπολογισμό 1,17 εκατ. ευρώ. Για τη συμμετοχή, τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι είναι να έχουν κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 300 χιλ. ευρώ με προηγούμενη εμπειρία σε κτίρια γραφείων άνω των 5.000 τ.μ. εντός της τελευταίας πενταετίας.

Η θέση της ΕΥΔΑΠ για το ζήτημα
Πηγές κοντά στην ΕΥΔΑΠ, με τις οποίες επικοινώνησε το Build, επισημαίνουν ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή που προβλέπεται από τον νόμο. «Ο πρώτος ήταν ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το πώς θα μοιάζει το κτίριο στην τελική του μορφή. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τις προμελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης είναι μία διαφορετική διαδικασία βάσει της οποίας ορίζονται οι τεχνικές παράμετροι της κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της ΕΥΔΑΠ δεν είναι να βλάψει το αρχιτεκτονικό γραφείο που έλαβε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών. Μάλιστα, εφόσον το επιθυμεί το εν λόγω γραφείο, μπορεί να λάβει μέρος και στον δεύτερο διαγωνισμό. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε προς το αρχιτεκτονικό γραφείο xza-architects και τους συνεργάτες του και δεν φέρει κάποια άλλη υποχρέωση».