Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού υπέγραψε, με τον ανάδοχο, τη σύμβαση για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου στο πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Η κοινοπραξία των ΕΤΒΟ ΑΤΕ και Π2Κ ΙΚΕ προσέφερε μέση έκπτωση 1,48% και αναδείχθηκε ως ανάδοχος του, αρχικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), έργου, η προθεσμία για την αποπεράτωση του οποίου είναι 15 μήνες.

Πώς διαμορφώνεται ο κήπος
Η ανέγερση του Θερινού Ανακτόρου στο πρώην βασιλικό κτήμα ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1886. Η διαμόρφωση του κήπου γύρω από το Ανάκτορο και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Δανού δασολόγου, φιλέλληνα και διευθυντή του κτήματος, Λουδοβίκου Μύντερ. Ο κήπος διαμορφώνεται στη νότια πλευρά του Ανακτόρου, με θέα προς τον Ελαιώνα, την Αθήνα και τον Σαρωνικό. Από αυτήν την στάθμη ξεκινά μια διπλή πλατιά μαρμάρινη σκάλα σε συμμετρική διάταξη, για την πρόσβαση στην κατώτερη στάθμη των κήπων.

Ανάμεσα στις δύο κλίμακες είναι λαξευμένη σπηλιά στην οποία είχε τοποθετηθεί μαρμάρινη γούρνα σε οβάλ σχήμα. Στο βάθος της κόγχης εντοιχίστηκε μαρμάρινο κεφάλι λιονταριού, από το στόμα του οποίου έπεφτε νερό. Στο κέντρο της πλατείας που διαμορφωνόταν, υπήρχε στρογγυλό παρτέρι στο οποίο κατέληγαν ελικοειδή μονοπάτια. Στη στάθμη αυτή κατασκευάστηκε το 1956 πισίνα, που έχει καθαιρεθεί. Από την στάθμη αυτή και κάτω, διαμορφώνεται η κεντρική αλέα των κήπων και εκατέρωθεν, μονοπάτια σε διάταξη με ομόκεντρους κύκλους. Στο ανατολικό όριο των κήπων διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο με κιγκλίδωμα για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας από την περιοχή της αγροτικής δραστηριότητας του κτήματος και των κατοικιών του προσωπικού.

Οι εργασίες που θα γίνουν
Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου στοχεύει στην εν γένει ανάδειξη της ανακτορικής ενότητας του κτήματος, παράλληλα με το έργο αποκατάστασης του κτιρίου του Θερινού Ανακτόρου και του παρακείμενου κτιρίου των Μαγειρείων. Οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν στην αποκατάσταση του πυρήνα του ανακτορικού κήπου στη μορφή του κατά την περίοδο τέλος του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, βάσει των διατιθέμενων ιστορικών στοιχείων, με γνώμονα την ασφαλή χρήση του κήπου από το κοινό.

Ανάμεσα στις επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι:
• Τμηματική απομάκρυνση μελών της σκάλας τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν
• Αφαίρεση στηθαίου με μπαλούστρα πάνω από το ημιθόλιο και αντικατάστασή τους με μεταλλικό κιγκλίδωμα, κατά τον αντίστοιχο σχεδιασμό στο ανάκτορο, βάσει της ιστορικής φωτογραφικής τεκμηρίωσης και των εγκεκριμένων μελετών
• Συντήρηση και αποκατάσταση δίφυλλης μεταλλικής πόρτας που βρίσκεται στο μέσον του μήκους της ανατολικής περίφραξης
• Περιορισμένες νέες διαμορφώσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, σύμφωνα με τη μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου.