Την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση και τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτή δημιουργεί στην οικονομική και όχι μόνο δραστηριότητα συζήτησαν συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, τοπογράφοι-μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων, προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και καλώντας την Πολιτεία να λύσει άμεσα τα προβλήματα.
Αρχικά, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης, επεσήμανε: «Η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει καθορίσει τι, που και με ποιους όρους μπορούμε να χτίζουμε και έπειτα να πάρει αυτά τα μέτρα.
Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες. Σίγουρα δεν έχουν πρόβλημα, από ό,τι φαίνεται, οι πολύ μεγάλες επενδύσεις, που προχωρούν με fast track διαδικασίες». Από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε: «Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι αυθαίρετη, έχει κανόνες. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτό που πράγματι υπάρχει σήμερα και να πάψουμε να θίγουμε τα συμφέροντα των πολιτών. Ας πάρουν την πρωτοβουλία τα κόμματα, να πουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα και να το λύσουν το συντομότερο. Ο κόσμος βλέπει την περιουσία του να απαξιώνεται και δεν καταλαβαίνει γιατί».
«Ρύθμιση στο πνεύμα του νόμου αλλά και των πεπραγμένων»
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Γιατράς, είπε: «Δεν έχει καταστεί εφικτός ένας οικιστικός εξορθολογισμός. Το κράτος δεν έχει πράξει αυτά που θα έπρεπε. Το προεδρικό διάταγμα του 1985 λέει ότι η προϋπόθεση οικοδόμησης είναι τέσσερα στρέμματα. Εάν αμφισβητηθεί αυτό, αφήνονται μετέωροι εκατοντάδες ιδιοκτήτες. Αυτό θα πρέπει να το ρυθμίσει η Πολιτεία ερμηνεύοντας με τη λογική του ΣτΕ αλλά και με βάση τα πεπραγμένα από την ελληνική διοίκηση. Το πρόβλημα αγγίζει και τη βαθιά συνείδηση της ελληνικής οικογένειας, που διαμοιράζει την περιουσία μεταξύ των διαδόχων με έναν τρόπο ορθολογικό και οικονομικό. Αυτό, πλέον, καταστρέφεται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρές ιδιοκτησίες και μικρούς κλήρους εάν ακολουθηθεί η λογική της απόφασης του ΣτΕ».
«Αυτά προτείνουμε να γίνουν»
Τέλος, ο Γιώργος Ρούσκας, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ανέφερε: «Χιλιάδες ιδιοκτησίες έχουν τίτλους για εκτός σχεδίου γήπεδα με τον χαρακτηρισμό ότι είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Για αυτά τα αγροτεμάχια έχουν πληρωθεί και πληρώνονται φόροι σαν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα και τέτοια θα συνεχίσουν να είναι. Όταν, ωστόσο, το τάδε αγροτεμάχιο μπορεί να έχει αξία 8.000 στα Τζουμέρκα, στη Μύκονο έχει 600,000, παρότι η λογική του αντιμετώπιση είναι ίδια. Όταν αυτό δοθεί στην αρμόδια δημόσια πολεοδομική υπηρεσία θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης; Αυτή η μικροϊδιοκτησία δεν θα έχει ενδιαφέρον πολεοδομικό. Όλα αυτά, την ώρα που η επένδυση που προχωρά με fast track διαδικασία μπορεί να χτίσει οπουδήποτε, οτιδήποτε, οποτεδήποτε».
Κατόπιν, ο κ. Ρούσκας προειδοποίησε για μια «νέα γενιά αυθαιρέτων», λέγοντας: «Γνωρίζουμε όλοι ότι η Πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τους νόμους της. Άρα, θα έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, που εκτός από τις πελατειακές σχέσεις και τις σχέσεις εξουσίας που θα τροφοδοτήσει θα δώσει και τη δυνατότητα να υπάρχει πολιτικό όφελος από την όλη διαδικασία. Θα αναγκαστεί η Πολιτεία να φέρει νόμο που θα επιβαρύνει αυτούς που είχαν πληρώσει ορθά σαν άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια να κάνουν καινούργιες δηλώσεις αυθαιρέτων».
Ο κ. Ρούσκας υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να ορίζει πώς αναγνωρίζεται ένας δρόμος ως κοινόχρηστος και, μάλιστα, όπως είπε, «οι δρόμοι που απέχουν πάνω από 1000 μέτρα από αναγνωρισμένο δρόμο είναι καταδικασμένοι με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς να μην αναγνωριστούν ποτέ».
Ποια είναι, λοιπόν, η πρόταση των φορέων; Ο κ. Ρούσκας ανέφερε: «Όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι τον νόμο του 2003, να αναγνωριστεί ότι αυτές οι περιουσίες, αυτά τα αγροτεμάχια, διατηρούν την ιδιότητά τους ως άρτια και οικοδομήσιμα. Και να νομοθετηθεί άμεσα το τι ορίζεται ως κοινόχρηστος δρόμος. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα σήμερα. Χρειάζονται ίδιοι κανόνες για όλους, συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή του για όλους και για όλες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build