Συνεχίζουν να διατηρούν τις θετικές τους αποδόσεις τα γραφεία και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως προκύπτει από στοιχεία της Danos An alliance member of BNB Paribas Real Estate. Στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 ήταν μία περίοδος, όπου οι επενδυτές συνέχισαν να ενδιαφέρονται για νεόδμητους χώρους γραφείων και τα νέα έργα τροφοδοτούν τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. Η ζήτηση οφείλεται κυρίως στην τοποθεσία και τις ανέσεις που προσφέρει ένα κτίριο γραφείων, ενώ τρέχουν έργα που θα αλλάξουν ριζικά τη συγκεκριμένη αγορά. Σε ό,τι αφορά στο μέσο ενοίκιο/τ.μ., ανέρχεται στα 25€ στο κέντρο της Αθήνας, στα 25€ στη λεωφόρο Κηφισίας, στα 22€ στη Συγγρού, στα 25€ σε Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων και στα 22€ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Danos. Σε άλλες περιοχές με χαμηλότερη ζήτηση, η μέση τιμή ενοικίου/τ.μ. ανήλθε στα 13€ το α’ εξάμηνο του 2023. Τα yields, τώρα, διαμορφώνονται μεταξύ 6% και 6,5% σε ακίνητα κατηγορίας Α’ σε προβεβλημένες τοποθεσίες (prime locations), σε 7%-7,5% σε ακίνητα κατηγορίας Β’ σε προβεβλημένες τοποθεσίες και σε 8%-8,5% σε ακίνητα Β’ κατηγορίας σε δευτερεύουσας σημασίας τοποθεσίες.

Υψηλή ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα
Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες συναλλαγές, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων Α’ κατηγορίας και πολλοί υποψήφιοι επενδυτές δίνουν προσοχή σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές συνεχίζουν να δίνουν βαρύτητα στην αγορά γραφείων της Αθήνας (ιδίως οι ΑΕΕΑΠ). Υπάρχει, ακόμη, συσσώρευση νέων έργων για την κατασκευή πιστοποιημένων χώρων γραφείων που θα ικανοποιήσουν εν μέρει τη συνεχιζόμενη ζήτηση, ενώ υφίστανται αρκετά φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα πέντε χρόνια του κλάδου. Σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, η ζήτηση για χώρους υψηλής ποιότητας με αυστηρά πρότυπα βιωσιμότητας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται όλο το 2023. Δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη χώρων υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση της ζήτησης, η οποία φαίνεται να είναι επίμονη και να αυξάνεται, η έλλειψη χώρων γραφείων κατηγορίας Α’ εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την αγορά. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, η Αθήνα προσφέρει στους επενδυτές περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη και υψηλότερες αποδόσεις.

Η πλεονάζουσα ζήτηση σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά υπό τη συνεχιζόμενη διογκωμένη οικονομία έχει δημιουργήσει ένα φαινόμενο σταθεροποίησης όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών. Αντίθετα, το ενδιαφέρον για τα κτίρια Β και Γ τάξης φαίνεται να συρρικνώνεται. Τα ποσοστά κενών θέσεων εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο, η πληρότητά τους είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κτιρίων υψηλότερης ποιότητας. Όσον αφορά στο προφίλ των επενδυτών, δεν έχει αλλάξει και οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εγχώριες συμφωνίες καθώς και σε εκείνες που αφορούν διεθνείς εταιρείες, που επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν εν όψει των μελλοντικών αναγκών και της επιχειρηματικής τους επέκτασης. Ταυτόχρονα, πριν από το α’ τρίμηνο του 2023, νέα χαρτοφυλάκια δανείων που είναι εξασφαλισμένα με περιουσιακά στοιχεία με εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα και πιστωτική ποιότητα αναμενόταν να αλλάξουν χέρια.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build