Τους τρόπους που η ύπαρξη σε ένα ακίνητο μίας αντλίας θερμότητας ή/και ενός θερμοσίφωνα επηρεάζει την αξία του ανέλυσε, στο Build, ο Απόστολος Ευθυμιάδης, Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). «Για μία κατοικία 96 τ.μ., μη θερμομονωμένη, στην Αθήνα, που επιθυμεί να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία στους 20 βαθμούς Κελσίου καθ’ όλη την περίοδο θέρμανσης, απαιτείται θερμική ενέργεια 30.200 kWh. Έστω ότι η κατοικία αυτή διαθέτει λέβητα φυσικού αερίου με βαθμό απόδοσης 86%. Για την κάλυψη της θερμότητας αυτής, απαιτούνται 3.511 λίτρα πετρελαίου ετησίως. Με 1,2 ευρώ το λίτρο, το ετήσιο έξοδο θέρμανσης θα είναι 4.217 ευρώ. Αντίθετα, εάν διαθέτει αντλία θερμότητας με βαθμό απόδοσης 3,2 και με μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 0,16 ευρώ/kWh, τότε το ετήσιο έξοδο για τη θέρμανση θα είναι 1.511 ευρώ, άρα θα κάνει οικονομία 2.706 ευρώ ετησίως», τόνισε αρχικά ο κ. Ευθυμιάδης.
Και πρόσθεσε: «Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας σε κατοικία με δύο υπνοδωμάτια, ετήσια κατανάλωση ζεστού νερού περί τα 50 κ.μ. θερμοκρασίας 45 βαθμών Κελσίου, με θερμοκρασία νερού βρύσης τους 12 βαθμούς Κελσίου, καταναλώνει περί τις 1.919 kWh ετησίως και με τίμημα ηλεκτρικής ενέργειας ως άνω, πληρώνει 307 ευρώ ετησίως για ζεστό νερό. Εάν, όμως, η κατοικία διαθέτει ηλιακό θερμοσίφωνα με επιφάνεια 4 τ.μ. και θερμό δοχείο 200 λίτρων, πρακτικά μηδενίζει την πληρωμή αυτή».
«Σημαντική για τον αγοραστή η παρουσία αντλίας θερμότητας/θερμοσίφωνα»
Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, για έναν αγοραστή ακινήτου στην Ελλάδα να υπάρχουν στο ακίνητο αντλία θερμότητας ή/και θερμοσίφωνας; Απαντά ο κ. Ευθυμιάδης ότι «είναι πολύ σημαντικό, επειδή σε μία τέτοια κατοικία η ύπαρξη αντλίας θερμότητας ή/και ηλιακού θερμοσίφωνα ισοδυναμεί μία μέση ετήσια οικονομική ωφέλεια 2.706 ή και 307 ευρώ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται τόσο η θερμική άνεση με τη διατήρηση της θερμοκρασίας εντός της κατοικίας στους 20 βαθμούς Κελσίου σε 24ωρη βάση, όσο και η συνεχής διαθεσιμότητα ζεστού νερού».
Μπορεί η χρήση αντλίας θερμότητας και θερμοσίφωνα να αυξήσει την αξία ενός ακινήτου; «Εάν υπολογιστεί η καθαρή παρούσα αξία (ΚΠΑ) του ετήσιου οικονομικού οφέλους των 3.000 ευρώ από την ύπαρξη αυτών των συστημάτων», εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης, «για τα πρώτα 15 έτη λειτουργίας της κατοικίας, με επιτόκιο αναγωγής 5%, τότε η ΚΠΑ θα είναι 31.139 ευρώ.
Από την άλλη, το τίμημα της εγκατάστασης των δύο αυτών συστημάτων ανέρχεται σε 9.000 ευρώ για την αντλία θερμότητας και 1.800 ευρώ για τον ηλιακό, όμως θα είναι το μισό (σ.σ. 5.400 ευρώ) λόγω κρατικής επιδότησης στα συστήματα αυτά κατά 50%. Μία ισορροπημένη αύξηση της αξίας του ακινήτου μπορεί να υπολογιστεί με τον διαμοιρασμό των οικονομιών ωφελειών αφαιρώντας πρώτα τα έξοδα από την ΚΠΑ δεκαετίας (σ.σ. 12.870 ευρώ) και προσθέτοντας τέλος το κόστος της επένδυσης (4.500 ευρώ). Δηλαδή, μία ισορροπημένη αύξηση είναι 18.270 ευρώ».
Ο κ. Ευθυμιάδης διευκρινίζει, ότι «η 15-ετία υπολογισμού της ΚΠΑ αντιστοιχεί περίπου στην οικονομική και την τεχνική ζωή των συστημάτων αυτών. Επίσης, ο νέος ένοικος πάντα δύναται να επενδύσει σε αυτά τα δύο συστήματα, διότι εμφανίζουν πολύ μικρούς χρόνους απόσβεσης μαζί με την επιδότηση (σ.σ. 1,7 έτη η αντλία θερμότητας και 2,9 ο ηλιακός)».
Η παρουσία ενός ηλιακού θερμοσίφωνα επίσης επηρεάζει την τιμή ενός ακινήτου. «Με μία ΚΠΑ 15-ετίας του οικονομικού οφέλους του ηλιακού ίση με 3.186 ευρώ, μία ισορροπημένη αύξηση της αξίας του ακινήτου ως ανωτέρω ανέρχεται στα 2.043 ευρώ», εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης.
«Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου»
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, η ύπαρξη αντλίας θερμότητας στο ακίνητο «συμβάλει αποφασιστικά στη, μεγάλη, αύξηση της κατηγορίας ενεργειακής πιστοποίησής του, λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσής της και της δυνατότητας αυτοματοποίησης και προσαρμογής στα εσωτερικά φορτία με πολύ οικονομικό τρόπο. Ακόμη, με μία ΚΠΑ 15-ετίας ίση με 28.087 ευρώ και αξία κτήσης 4.500 ευρώ, μία ισορροπημένη αύξηση ως ανωτέρω ανέρχεται σε 16.290 ευρώ». Τελικά, στην Ελλάδα οι αγοραστές ακινήτων δίνουν προτεραιότητα σε ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ζεστού νερού; «Η ύπαρξη ενός ηλιακού εκτιμάται θετικά κατά την επιλογή ακινήτου», υπογραμμίζει ο κ. Ευθυμιάδης. «Δεν έχει, ωστόσο, την προτεραιότητα άλλων παραγόντων, όπως, λ.χ., η τιμή και η θέση του ακινήτου, η εγγύτητα με το μετρό, η διαθεσιμότητα χώρου στάθμευσης, κλπ».