Η προστασία του περιβάλλοντος, η «πράσινη» ανάπτυξη και οι επιταγές τους βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης παγκοσμίως (και) στον κατασκευαστικό κλάδο. Αρκετές είναι οι λύσεις που προτείνονται διαρκώς στο πλαίσιο αυτό για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του ανθρακικού αποτυπώματος – μια τέτοια λύση είναι τα αποδοτικά, από ενεργειακής άποψης, κουφώματα, όπως, για παράδειγμα, εκείνα που είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο, PVC ή ξύλο.

Το Build συζήτησε για αυτήν την κατηγορία κουφωμάτων με τον Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης, Αντώνιο Ζαπουνίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά ομολογουμένως οφέλη, περιβαλλοντικά και μη, που μπορούν να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες σπιτιού τα εν λόγω κουφώματα (όπως, λόγου χάρη, χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, βελτιωμένη άνεση, μείωση θορύβου, αυξημένη αξία μεταπώλησης). Παράλληλα, ο κ. Ζαπουνίδης υπέδειξε και την, κατά την άποψή του, αποδοτικότερη ενεργειακά κατηγορία κουφωμάτων, ενώ εξήγησε το πώς τα κουφώματα, ενεργειακά αποδοτικά ή μη, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ευημερίας των χρηστών/ενοίκων. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Α. Ζαπουνίδης στο Build:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κουφωμάτων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενεργειακά αποδοτικά;

«Κάθε κατηγορία κουφωμάτων, αρχικά από το υλικό κατασκευής τους και μετά από το είδος τους (δηλαδή ανοιγόμενο ή συρόμενο), έχει τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάθε υλικό έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και σε κάθε κατασκευή θα πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη λύση βάση της αισθητικής, τις ενεργειακές απαιτήσεις και την έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Ξεκινώντας από τα κουφώματα αλουμινίου, είναι πολύ ανθεκτικά και ασφαλή, ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι ανακυκλώσιμο.
Προσφέρουν όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα με πολλές επιλογές στην απόχρωσή τους έτσι ώστε να ταιριάξει αρχιτεκτονικά σχεδόν σε κάθε κατασκευή. Παράγονται ακόμα και στο χρώμα του ξύλου.

Έχουν μεγάλη αντοχή στην ηλιακή ακτινοβολία και στις καιρικές και κλιματικές αλλαγές.
Είναι ιδανικά ακόμα και για μεγάλα ανοίγματα καθώς και για χαμηλού προφίλ “frameless” κουφώματα, λόγω της ανθεκτικής κατασκευής τους. Μειονεκτούν στο ότι είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας, οπότε χρειάζονται την επιπρόσθετη τοποθέτηση θερμοδιακοπής η οποία επιβαρύνει οικονομικά την αξία τους (σ.σ. η θερμοδιακοπή είναι υλικό από πολυαμίδιο που διαχωρίζει το κούφωμα στα δύο [μέσα-έξω] ώστε να μην μεταφέρεται η θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο στον εξωτερικό και επίσης αυτό αποτρέπει και την συμπύκνωση υδρατμών επάνω στο κούφωμα.
Από την άλλη, τα κουφώματα PVC είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα αλουμινίου και λόγω του συνθετικού υλικού τους είναι και σχεδόν από μόνα τους θερμομονωτικά. Εξασφαλίζουν άριστη ηχομόνωση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν προσφέρουν την αντίστοιχη ασφάλεια ανάλογη των κουφωμάτων αλουμινίου και είναι πιο ευάλωτα στον ήλιο. Επίσης, ως μειονέκτημα είχε παρατηρηθεί πως, μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο, ενδεχομένως να πολυμεριστούν – αυτό είναι χαρακτηριστικό του PVC υλικού λόγω της χημικής δομής του, βέβαια η ποιότητα και η εξέλιξη των τελευταίων ετών απομακρύνει αυτό το φαινόμενο.

Τέλος, σχετικά με τα ξύλινα κουφώματα, προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά είναι ακριβά.
Το ξύλο, κακός αγωγός της θερμότητας, αποδίδει πολύ καλά ενεργειακά χαρακτηριστικά και χαμηλό συντελεστή θερμοπερατότητας. Τα ξύλινα κουφώματα θα λέγαμε ότι είναι τα πιο ευάλωτα από τις άλλες δύο κατηγορίες και με μεγαλύτερη καταπόνηση στην υγρασία, τις καιρικές συνθήκες και τις μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές. Υπάρχουν και κουφώματα αλουμινίου που έχουν την όψη του ξύλινου κουφώματος, με μοναδικό μειονέκτημα το υψηλό κόστος αγοράς τους».
Από αυτές τις κατηγορίες κουφωμάτων υπάρχει, θεωρείτε, κάποια που είναι, ίσως, η πιο αποδοτική ενεργειακά;
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, σαν value for money λύση, η χρήση των κουφωμάτων PVC είναι η ιδανική».

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν στους χρήστες/ένοικους τα αποδοτικά από ενεργειακής άποψης κουφώματα;

«Τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την ποσότητα θερμότητας που εισέρχεται ή εξέρχεται από ένα κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση ή την ψύξη των σπιτιών τους, με αποτέλεσμα χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.
Ακόμη, είναι σε θέση να βοηθήσουν στη διατήρηση μιας σταθερής εσωτερικής θερμοκρασίας μειώνοντας τα ρεύματα και ελαχιστοποιώντας τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο άνετο περιβάλλον διαβίωσης, ανεξάρτητα από τον καιρό έξω.

Συν τοις άλλοις, τα εν λόγω κουφώματα συχνά σχεδιάζονται με πολλαπλούς υαλοπίνακες και μονωτικά υλικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του εξωτερικού θορύβου – αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για σπίτια που βρίσκονται σε πολυσύχναστες ή θορυβώδεις περιοχές. Επίσης, τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα μπορούν να αυξήσουν την αξία ενός σπιτιού καθώς θεωρούνται επιθυμητό χαρακτηριστικό από πολλούς αγοραστές, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που σχεδιάζουν να πουλήσουν τα σπίτια τους στο μέλλον. Τέλος, η χρήση λιγότερης ενέργειας για τη θέρμανση ή την ψύξη ενός σπιτιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενός νοικοκυριού. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τους ιδιοκτήτες σπιτιού οι οποίοι έχουν περιβαλλοντική συνείδηση».

Ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα κουφώματα (ανεξαρτήτως του αν είναι ενεργειακά ή όχι) στη βελτίωση της ευζωίας των χρηστών και ενοίκων;

«Κατ’ αρχάς, τα κουφώματα επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει σε ένα κτίριο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση, την παραγωγικότητα και τη συνολική ευημερία. Η έκθεση στο φυσικό φως έχει συνδεθεί με βελτιωμένο ύπνο, μειωμένο στρες και αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D. Επίσης, τα κουφώματα μπορούν να παρέχουν θέα στο εξωτερικό περιβάλλον, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα – η θέα στην φύση μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να αυξήσει τα συναισθήματα ευεξίας.

Ακόμη, τα κουφώματα μπορούν να βοηθήσουν τους ενοίκους/χρήστες να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τον έξω κόσμο ακόμα και όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους – αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που περνούν πολύ χρόνο μέσα, όπως εκείνοι που εργάζονται από το σπίτι ή εκείνοι με περιορισμένη κινητικότητα. Τα κουφώματα μπορούν, επιπροσθέτως, να παρέχουν φυσικό φως και θέα, ενώ παράλληλα διατηρούν τους ενοίκους-χρήστες ασφαλείς. Λειτουργίες όπως αλεξίσφαιρο γυαλί, ασφαλείς μηχανισμοί κλειδώματος και συναγερμοί μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ενοίκων-χρηστών από εισβολείς, ατυχήματα και άλλους κινδύνους. Θα πρέπει, πάντως, να αναφέρουμε ότι και το καλύτερο και ακριβό κούφωμα από μόνο του δεν επαρκεί. Για αυτό, θα πρέπει να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος σε εταιρείες με εμπειρία στην τοποθέτηση και κατασκευή κουφωμάτων που να έχουν και την κατάλληλη εκπαίδευση. Μόνο ένα σωστά τοποθετημένο κούφωμα μπορεί να είναι ενεργειακά αποδοτικό και ασφαλές».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter Build